szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyár természetesen elsősorban a kisebb és nagyobb fesztiválokról szól, de a zárt és szabadtéri klubokban és koncerthelyszíneken sem áll meg az élet. Olyannyira nem, hogy szeptemberig számos kihagyhatatlan koncert lesz önhöz egészen közel, vagy belátható távolságban.

Of Montreal
Budapest, A38
Július 17., 20.00

Ha érdekli, miként fér meg egy kalap alatt az indie pop, a glam, a folk, a pop és az elektronikus zene, a pszichedélia vagy a szexi funk, javasoljuk, hogy tekintse meg az A38 Hajón a simán kultuszzenekarnak nevezhető Of Montrealt, mely neve ellenére egyáltalán nem kanadai (hanem amerikai). Kevin Barnes zenekara első alkalommal koncertezik Magyarországon és tizennégy lemezből álló kaleidoszkopikus életművéből ad majd keresztmetszetet ezen a júliusi estén.

Macy Gray
Budapest, MOM Sport
Július 17., 19.00, MOM Sport

Az idén 49 éves Macy Gray pályája a kilencvenes évek végén indult, s ő volt azokban az években az egyik olyan művész, aki felfrissítette, egyben ismét jelen időbe tette a soult és az R&B-t, ilyen értelemben pedig rokonlelke és előképe azoknak a mai fiatal zenészeknek, akik napjainkban ugyanezt a műfajcsaládot teszik élvezetessé és izgalmassá. Izzó hangulatú és szórakoztató, egyszerre érzelmes és táncos koncertre van kilátás, hiba volna kihagyni.

Cigarettes After Sex
Budapest, A38
Július 19., 20.00

Egy cigaretta szex után – ez maga a tömény, érzéki, keserédes melankólia. Ennél találóbb nevet nem is kaphatott volna ez a pasztelles, elszállós, de szenvedélyes elektronikus popzenében utazó New York-i zenekar, mely a kortárs könnyűzene egyre komolyabb és egyre fontosabb szereplője.

Brian Wilson
Bécs, Wiener Stadthalle
Július 20., 20.00

A veterán Brian Wilson minden idők egyik legfontosabb könnyűzenésze, a Beach Boys lelke és szelleme, írt két könnyűzene-történelmi jelentőségű nagylemezt, melyek közül a Pet Sounds elkészítése után meg is jelent, a Smile felvételei alatt azonban a már addig is pszichés és drogproblémákkal küzdő zenész összeomlott. Így ez a kulcsfontosságú lemezanyag csak hosszú évekkel később, Brian Wilson-szólóalbumként jelenhetett meg. Ezen az estén Wilson az előbbit, az annak idején a Beatles számára is példát mutató Pet Soundsot adja elő cakompakk élőben.

Millions Of Dead Cops
Budapest, DRRPNC
Július 21.

Egy legendás, 38 éve működő amerikai hardcore punk-zenekar lép fel ezen a bájos péntek estén Budapesten. A Millions Of Dead Cops, azaz az MDC a texasi Austinban alakult, majd működött San Franciscóban, most pedig Portland a székhelye. Nem csak a zenéjükkel vágnak oda, hanem a közéleti narratívájukkal is: beszélnek többek közt a szexuális kisebbségek jogairól, állati jogokról, egyenlőségről, hangosan zúznak a rasszizmus ellen, és rosszban vannak a kapitalizmussal is.

The Mekons
Budapest, art quarter
július 22., 20.30

Először ad koncertet Budapesten a leedsi zenekar, és ez még akkor is zenetörténeti jelentőségű, ha az akusztikus műsorukkal lépnek fel. Hiszen ott voltak a(z angol) punk születésénél: első albumaik erősen nyomott hagytak a műfajra, gondoljunk csak olyan dalaikra, mint a Where Were You vagy a Never Been In A Riot. Ezután félfordulatot vettek, a nyolcvanas években kissé lenyugodtak, és beépítettek folk és country elemeket a lemezeikbe, így kialakították saját – egyfajta kocsmacountry-punknak mondható – stílusukat. A zenekar átesett számos tagcserén, mostani felállása is több kontinenst átölel, de soha nem szűnt meg, lefutóbb tavaly, Existentialism címmel adtak ki lemezt. Közben a zenekar frontembere, Jon Langford (aki mellesleg menő képzőművész) lemezeket adott ki a Sisters of Mercyvel és Kevin Coyne-nal, és még Johnny Cash karrierjének alakulásában is volt szerepe. Mostani dobosuk, Steve Goulding pedig játszott többek között David Bowie-val vagy Elvis Costellóval.

Ryley Walker Band
Budapest, A38
Augusztus 4., 19.30, A38

Van Morrison és Tim Buckley legjobb kortárs tanítványa, a klasszikus dalszerzést, free jazzt, a folkot és a pszichedelikus zenét parádésan ötvöző chicagói Ryley Walker koncertje a hazai nyári koncertkínálat egyik igazi gyöngyszeme. Walker és zenekara az A38 Hajó intim hangulatot biztosító Kiállítóterében mutatja be fokozottan személyes dalait, melyek legutóbbi csokra, a Golden Sings That Have Been Sung tavaly jelent meg. Walker előtt egy kiváló hazai dalszerző-énekes, Zanzinger nyitja az estét.

Rival Sons
Budapest Park
augusztus 5., 19.00

"Napsütötte pszichedélia és ellenállhatatlan dallamtapadás... Itt az ideje találkozni az új kedvenc bandáddal" – írta lelkendezve a The Guardian kritikusa a kaliforniai Rival Sons legutóbbi lemeze meghallgatása után. Sajátos, a soul-blues, klasszikus rock, stoner rock körül behatárolható zenéjük igazán a koncerteken üt. Lemezeiket is pár nap alatt, egyszerre rögzítik, úgy vélik, így lesz igazán dögös – és igazuk van. Legutóbb Magyarországon a Black Sabbath előzenekaraként tűnt fel a Scott Holiday által vezett banda, de most a Sziget bemelegítő buliján már igazán megmutathatják, mit tanultak a Led Zeppelintől, a Deep Purple-től vagy épp a Pearl Jamtől.

Foxygen
Budapest, A38
Augusztus 22., 20.00., A38

Szerencsére ezen a nyáron is több esetben kiakad majd a kúlságszámláló – ezek közül az egyik alkalom ez az este, amikor a hatvanas évek barokpopos, pszichedelikus, progpopos hagyományait izgalmasan aktualizáló kéttagú, élőben Star Power nevű kísérőegyüttesével kiegészülő, koncertjein egy cirkusz, egy őrült revü és egy teljes erővel az arcunkba vágott rock and roll-házibuli hangulatát egyesítő amerikai Foxygen lép fel az A38 Hajón.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

Pedzegetik, hogy elmaradhat az olimpia a koronavírus miatt

Pedzegetik, hogy elmaradhat az olimpia a koronavírus miatt

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között

Nem találtak koronavírust, újra járnak a vonatok Olaszország és Ausztria között