szerző:
Németh Róbert

Ötven évvel ezelőtt, ugyanabban az esztendőben jelent meg David Bowie, a Doors, a Velvet Underground, a Pink Floyd és Leonard Cohen első nagylemeze, és korszakalkotó lemezeket hozott ki a Beatles és a Stones – és ez csak a jéghegy csúcsa. Mesélünk arról, hogy mi volt 1967-ben.

Fél évszázados távlatból visszatekintve is lenyűgöző az, ami 50 évvel ezelőtt a könnyűzenében történt. A beatzene már nem, hogy elindult a széttartóbb, színesebb, artisztikusabb formák és fogalmazásmódok felé, hanem tulajdonképpen meg is érkezett oda. Beat, art-rock, jazz, pszichedélia, folk – a könnyűzene ekkor már tobzódott a sokféleségben. És, hogy ez a sokféleség milyen lemezek formájában nyilvánult meg, az különösképpen figyelemre méltó.

A Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Banddel megjelent az első igazi, a dalok egymásutániságán túlmutató album – nemrég emlékeztünk meg róla -, de határokat tágító, kísérletező lemezzel jelentkezett a Rolling Stones (Their Satanic Majesties Request), és a Beach Boys is, mely utóbbi ugyan a komponista, Brian Wilson pszichés összeomlása miatt kihátrált a nagyigényű Smile-lemezanyagból (mely évtizedekkel később, mint Brian Wilson-album jelent meg), de a dalok egy része megjelent a Smiley Smile című 1967-es dalgyűjteményen. 

A Stones és a Beach Boys ráadásul nem is csak ezeket az albumokat hozta ki 1967-ben. A hatvanas évek derekán, második felében ugyanis nem, hogy nem nagyon teltek el évek egy-egy zenekar két sorlemeze között, hanem gyakori volt, hogy együttesek/előadók két nagylemezt hoztak ki egy naptári évben. Jimi Hendrix (pontosabban a Jimi Hendrix Experience) például 1967-ben hozta ki első és második albumát is (Are You Experienced?, Axis: Bold As Love), de duplázott többek közt a Rolling Stones is (a már említett album mellett a Between The Buttons is ebben az esztendőben jött ki), a Monkees (Headquarters, Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd.), Frank Zappa (Absolutely Free, Lumpy Gravy), és a Beatles is (a Sgt. Pepper’s mellett 1967-es a Magical Mystery Tour is).

A funk keresztapja, a sexmachine, James Brown pedig egyenesen triplázott (James Brown Sings Raw Soul, James Brown Plays The Real Thing, Cold Sweat).

Persze egy 1967-es lemezzel is be lehetett kerülne a könnyűzene nagykönyvébe. Emlékezetes albumot hozott ki fél évszázaddal ezelőtt többek közt Miles Davis (Scorcerer), a Who (The Who Sell Out), a Kinks (Something Else by The Kinks), a Love (Forever Changes), a Jefferson Airplane (Surrealistic Pillow), és Bob Dylan (John Wesley Harding) is. 

Nem is beszélve a bemutatkozó albumokról, ami meg egy valóban egészen  elképesztő felsorolás: az első, cím nélküli Doors-lemez (amit ugyanebben az évben követett a Strange Days), az első, ugyancsak cím nélküli David Bowie-album (ami nem egy őrületes alkotás, de mégis csak egy fantasztikus pálya első pillanata), a The Velvet Underground & Nico, a már említett első Hendrix-lemez, az első Pink Floyd-album, a Piper at The Gates of Dawn, valamint Leonard Cohen debütje a Songs Of Leonard Cohen.

Többen egyébként egész egyszerűen azt állítják, hogy 1967 volt a könnyűzene legjobb, de legalábbis legforradalmibb éve (Keith Richards szerint nem, ő azt állítja, hogy 1965 volt a kulcspillanat, egész pontosan a marihuána és az LSD megérkezése a popba; mások a vietnámi háború-ellenes tiltakozások és a polgárjogi mozgalmak beindulása miatt emlegetik ’65-öt).

„1967 a parttól-partig tartó kulturális változások éve volt, a politikai viszonyok megkérdőjelezésének esztendeje, a személyiség felszabadulásának és a pszichedelikus kalandok ideje” – írta nem rég megjelent cikkében az NPR, mely külön megemlíti az első nagy fesztivált, a Szerelem nyarát beindító Monterrey-t is, amiről korábban a hvg.hu is megemlékezett. Ott mutatkozott be egyébként a késő-hatvanas évek nagy generációs ikonjai közül Hendrix és Janis Joplin is.  

A Beatles tagjai kipróbálják együtt az LSD-t, meghal menedzserük, Brian Epstein, Mick Jaggert és Keith Richards-t drogbirtoklásért letartóztatják, Elvis megházasodik, a Pink Floyd a világ első kvadrofón hangtechnikával felszerelt koncertjét adja, elindul a brit BBC Radio 1 és Radio 2 zenei rádiócsatorna (a korábbi Home Services és Light Programme helyén), kijön a Rolling Stone magazin első száma – ezek is mind 1967-ben történtek.

Na, de vissza a lemezekhez. Felsorolásszerűen még elképesztőbb az 1967-es év termése:

The Beach Boys: Smiley Smile
The Beach Boys: Wild Honey
The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
The Beatles: Magical Mystery Tour
David Bowie: David Bowie
James Brown: James Brown Plays the Real Thing
Leonard Cohen: Songs of Leonard Cohen
The Cream: Disraeli Gears
Miles Davis: Sorcerer
The Doors: The Doors
The Doors: Strange Days
Bob Dylan: John Wesley Harding
Jefferson Airplane: Surrealistic Pillow
The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced
The Jimi Hendrix Experience: Axis: Bold as Love
The Kinks: Something Else by The Kinks
Love: Forever Changes
The Monkees: Headquarters
The Monkees: Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd.
Pink Floyd: The Piper at the Gates of Dawn
The Rolling Stones: Between the Buttons
The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request
Nina Simone: Silk & Soul
The Velvet Underground & Nico
The Who: The Who Sell Out
Stevie Wonder: Someday at Christmas
Frank Zappa: Absolutely Free
Frank Zappa: Lumpy Gravy

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét

Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Bizarr videó került elő Kínából, gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel

Bizarr videó került elő Kínából, gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter