szerző:
hvg.hu

Véget ért a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, a közönség díját idén a Volt egyszer egy Németország című film nyerte. A fesztivál közben az is kiderült, hogy hol kínálják Budapesten a legjobb hummuszt.

Több mint négyezren vettek részt a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon november 29. és december 3. között - közölték szerdán a szervezők.

A zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait vonultatta fel az elmúlt évekből a Puskin és a Művész moziban. Most először Debrecen, Pécs, Kecskemét és Szeged is csatlakozott a fesztiválhoz.

A korábbi Budapesti Zsidó Filmfesztivál és az Izraeli Filmhét szervezői idén döntöttek a közös folytatás mellett, a ZsiFi néven is ismert esemény a két, eddig külön működő rendezvény évtizedes tradícióit egyesítette. Így a tematikus fesztiválok között kiemelkedő, több mint 80 százalékos látogatottsággal zárt.

 A fesztiválon mutatták be Oren Rosenfeld 2016-ban készült, 72 perces dokumentumfilmjét, a Hummuszt, amiről a Közel-Keleten zsidók, muszlimok, keresztények egyaránt azt tartják, hogy "minden földi élet alapja". S persze, hogy leginkább azon versengenek, kié az igazi, és ki tud újabb s újabb Guiness-rekordot felállítani (jelenleg 10 tonnánál tartanak).

©

Ehhez a mozihoz kapcsolódott az egyik kísérőprogram, amelynek keretében Tilla és  Főzelékes(Szatmári) Feri, no meg persze a közönség Budapest legjobb hummuszát kereste. Már abból a 7 versenyműből, amit neveztek...

A nyilvános kóstoló alapján - a nem annyira népes, ám annál ismertebb mezőnyből -  az első helyet a Dobrumba étterem hummusza nyerte el, a második helyen a Hummusbar és a Fannan (dobozos) osztozott, a harmadik a Wesselényi Grill lett.

A 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál főszervezője a Bálint Ház-MAZS Alapítvány, kiemelt partnere Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet. A filmfesztivál része a Judafest rendezvénysorozatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!