szerző:
hvg.hu

Az oktatási államtitkár a PIRLS-mérés sikerét propagáló turnéjának ezúttal a köztévé volt az állomása. Optimista állításait azonban a vizsgálat pont cáfolja.

A PIRLS (Progress in International Reading) felmérés eredményeiről korábban mi is beszámoltunk. Erősen árnyaltuk azt a képet, hogy sikeresnek nevezhető-e a magyar közoktatás, ha a negyedik évfolyamosok (ahogy a korábbi években mindig, most is) jól szerepeltek az iskolában előírt tartalmakhoz igazodó teszteken, miközben az alapképzés végén, a felhasználható tudást mérő PISA-vizsgálaton egyre rosszabb eredményeket érnek el a 15 évesek.

Persze a PIRLS-eredményeknek ettől még örülni kell.

Palkovics államtitkár örül is, szerda reggel például azt ecsetelte az M1 reggeli műsorában, hogy a jó teljesítményt a kiszámíthatóvá és nyugodttá változtatott magyar iskolarendszer hozta meg. Most tekintsünk el attól, hogy aki járt mostanában magyar iskolában, az se nyugalmat, se kiszámíthatóságot nem látott, koncentráljunk csak a következő mondatra:

„Különösen azokban az iskolákban érezhető a diákok teljesítményének javulása, amelyek önkormányzati fenntartásban voltak, de államiba kerültek.” Ez egy elég nagy halmazt jelent a nagyvárosi elitgimnáziumoktól a települések kisiskoláiig. Az államtitkár nyilván arra gondolt, hogy az eddig

rossz anyagi helyzetben lévő vidéki iskolák a központosítás után jobb helyzetbe kerültek, és jobb eredményeket értek el.

A PIRLS-vizsgálat azonban ennek némileg ellentmond. Azt mutatják az adatok, hogy

egyre nagyobbra nyílik az olló a nagyvárosok és a kistelepülések iskoláinak teljesítménye között.

A vizsgálatról szóló összefoglaló jelentés konkrétabban fogalmaz: „A fővárosi és a községi tanulók átlagteljesítménye közötti különbség nőtt a legutóbbi két vizsgálat között (2001-ben és 2006-ban 44 pont, 2011-ben 49 pont, 2016-ban pedig 70 pont volt a differencia). Ez főleg annak a következménye, hogy míg a községi és a megyeszékhelyi iskolák tanulóinak átlagosan nem változott az eredménye 2011-hez képest, addig a városi és budapesti iskolák tanulóinak eredményei szignifikánsan magasabbak lettek.”

Az összefoglaló szerint a községi iskolákban tanulók teljesítménye a 2011-eshez képest szignifikánsan nem változott, a korábbi vizsgálatokhoz képest viszont még jelentősen romlott is. 2006-ban még 532 pontot értek el az itt tanulók, 2016-ban csak 513-at. A többi településtípusban mindben nőtt az átlagpontszám.

Azaz az állami fenntartás kiterjesztése a kistelepülési iskolák teljesítményén semmit nem javított. Pedig ez volt a fő cél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Remekeltek a magyar diákok a nemzetközi PIRLS-teszten

Bár a középiskolásokat érintő PISA felmérés korábbi eredményei hidegzuhanyként értek bennünket, azért van remény: a PIRLS nemzetközi szövegértési felmérésen kisdiákjaink, a 9-10 évesek, immár másodszor szerepeltek biztatóan, 40 ország "versenyében" a 9.helyet szerezték meg.

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen