szerző:
MTI

Felix Auerbach portréját egy magángyűjtőtől vásárolták meg. A vételár összegét nem árulták el.

Az amszterdami Van Gogh Múzeumban látható az egyetlen, hollandiai gyűjteményben lévő portré Edvard Munch (1863-1944) norvég expresszionista festőtől, Van Gogh kortársától. A Felix Auerbach portréja című új szerzeményt kedden mutatták be a nyilvánosságnak.

Az ismert német orvost ábrázoló portrét egy meg nem nevezett magángyűjtőtől vásárolta a múzeum. A vételár összegét sem árulták el.

A festményt napra pontosan az alkotó halálának 74. évfordulóján tették ki a falra az amszterdami múzeumban, amely tavaly rekordot döntő, 2,26 millió látogatóval az egyik legjelentősebb hollandiai látványosság volt.

A ritka portrét 1906-ban rendelték Munchtól, amikor a német tudós a Jénai Egyetem professzora volt. A festményen egy magabiztos, határozott tekintetű Auerbach látható, szivarral a kezében, vérvörös háttérrel.

Az Auerbachot ábrázoló vászon Munch 20. század elején festett portréinak az egyik legjobbja az amszterdami múzeum restaurátora, Maite van Dijk szerint.

A leginkább A sikoly című festményéről ismert Edvard Munch sok ihletett merített Vincent Van Gogh (1853-1890) műveiből, bár a két festő valószínűleg soha nem találkozott. Munch 1890 felé fedezhette fel van Gogh munkásságát.

Vincent van Gogh óriási hatást gyakorolt művészek egy későbbi nemzedékére, sőt kortársaira, köztük Edvard Munchra, akire nagyon mély benyomást tett van Gogh művészete – mondta a keddi bemutatón Axel Rüger múzeumigazgató.

Rüger szerint a "nagyon sikerült, nagyon kifejező" Auerbach-portréban egyértelműen Vincent van Gogh hatása tükröződik vissza.

Van Gogh-hoz hasonlóan Munch is a művészet modernizálására törekedett, és mindketten színes, kifejező módot fejlesztették ki az egyetemes érzelmek ábrázolására – hangsúlyozta az igazgató.

Az amszterdami múzeum 2015-ben önálló kiállításon mutatta be a két nagy festő közti párhuzamokat.

Bár a Felix Auerbach-kép az egyetlen portré Munchtól Hollandiában, a norvég festőnek látható egy képe a rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeumban is, a Két lány virágzó almafa alatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor