szerző:
hvg.hu/MTI

Egyetlen nyári fesztiválon sem lép fel Bertrand Cantat, miután nőjogi aktivisták tiltakoztak ellene, mondván, nem helyes a barátnőjét meggyilkoló zenészt szerepeltetni.

A múlt héten egy francia fesztivál törölte programjából a Noir Désir egykori énekesének koncertjét. Bertrand Cantat február végén indult új albumát népszerűsítő turnéra, ez folytatódott volna a nyári fesztiválokon is. Már a zenész visszatérését is heves tiltakozás fogadta,több mint 70 ezren írtak alá egy online petíciót, amely szerint "aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot".

Először a Saint-Nazaire-i, július végére tervezett Les Escales fesztivál törölte Cantat fellépését arra hivatkozva, hogy a város polgármestere a szervezőknek írt levélben fejezte ki, hogy "helytelennek tartja" az énekes szerepeltetését. Később az Ardeche Aluna fesztivál húzta ki programjából a zenész június 14-ére tervezett fellépését, honlapjukon a tiltakozások mellett arra hivatkoztak, hogy "látogatók és szponzorok" mondják le a részvételüket a rendezvényen.

Cantat most jelezte: szeretné folytatni a turnéját, hogy a szervezőkre nehezedő nyomást enyhítse, lemondja valamennyi nyári fesztiválos fellépését.

A felháborodás oka az, hogy Cantat 2003 júliusában erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt, nyolc évre ítélték, a börtönbüntetésből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték.

Az internetes tiltakozás elindítói utaltak azokra az új jelentésekre is, amelyek szerint a zenész erőszakosságával öngyilkosságba kergette volt feleségét és két gyermeke anyját, Rády Krisztinát. A magyar műfordító, kulturális szervező 2010-ben dél-franciaországi otthonában akasztotta fel magát, miközben Cantat – a rendőrség szerint – a házban aludt.

Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá. A vádak decemberben kerültek nyilvánosságra.

(Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán