szerző:
Mendrey László
Tetszett a cikk?

Az igazi pedagógusnap szeptember elsejétől, június közepéig tart, hétfőtől – péntekig. Vélemény.

Ismét elérkezett június első vasárnapja, a pedagógusok napjának nevezett izé… Ilyenkor a mindenkori hatalom elengedhetetlennek érzi, hogy valamiképp kifejezze viszonyulását a jövő generációt oktatóival, nevelőivel kapcsolatban. Mindig akad erre egy államtitkár (a legutóbbi időkben Rétvári Bence), akinek legfőbb mondanivalója az, hogy béremelést kaptak a pedagógusok… ja, és majd fognak is kapni. Egyszer. Talán. És, hogy mennyit tett a kormány… Most sem történ ez másként.

A naptárban június első vasárnapja a pedagógusoké. Ez azonban csak egy álszent, lózungokkal, és hamis ígéretekkel teli alkalom. Az igazi pedagógusnap szeptember elsejétől, június közepéig tart, hétfőtől – péntekig. Az igazi megmérettetés, a valódi kihívás és őszinte elismerés a tanteremben, a folyosókon, a kirándulásokon, a színházlátogatásokon, s még számtalan helyszínen vár arra, aki a pedagógus hivatást választotta.

A közoktatás robotosainak semmit nem jelentenek a hivatalosságok – valóban semmit sem jelentő – üresen kongó szavai. Azoké, akik elvették annak lehetőségét, hogy a pedagógus alkotó, felelős értelmiségiként foglalkozzon a rábízottakkal. A „nagy testvér” figyel, be és kioszt, előír, ellenőriz és elszámoltat. Mindezt a végtelenségig centralizálva. Mert egy másodpercre sem bíznak meg a tanárokban.

Így megy ez, már hosszú évek óta. Mert hagyjuk. Hosszú-hosszú évek óta.

Így véve el a lehetőséget a diákoktól, hogy használható képzést kapva, megteremthessék a lehetőségét Magyarország valódi – teljesítmény alapú – felemelkedésének.

S így téve egy ünnepnek hazudott napot, a megalázott szégyenkezés alkalmává.

 

A szerző tanár, a PDSZ volt elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király