szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jegyárat emel és béreket csökkent Pintér Béla, ha elveszik a tao-támogatást. Kérdés, hogy ez elég-e.

Sokk lenne a társulatnak a tao-támogatás megszüntetése – mondta Pintér Béla színész, rendező, a Pintér Béla és Társulata vezetője a hvg.hu-nak. Szomorúnak tartja az ötletet, bár már hozzászokott az efféle lépésekhez.

Eddig az adófizetők szabadon dönthettek, kit támogatnak, a kormány most ezt a szabadságot venné el.

Azt nem tudja elképzelni, hogy a társulat az új formában támogatást kapna az Emmitől.

„Többször elmondtam már, hogy a tao elvételével lehetne kibabrálni velünk. Az állami támogatás kevés ahhoz, hogy megéljünk. Akkora a közönségünk, hogy szinte a jegy- és tao-bevételből tartjuk el magunkat.”

A társulat nem szűnik meg, de ha a támogatás kiesik, emelik a jegyárat, illetve csökkentik a színészek és művészeti munkatársak bérét.

Meglátjuk, hogy így túl tudjuk-e élni.

Az Index hétvégén írt arról, a kormány a jelenlegi formában megszüntetné az előadóművészek tao-támogatását, mert visszaélnek vele. L. Simon László a hvg.hu-nak azt mondta, a színházak támogatása nem csökken, ha a szaktárca közvetlenül osztja el a befolyt támogatásokat, akár még más kulturális területekre is maradhat külön forrás. Az viszont kérdés, hogy a tárca milyen szempontok figyelembevételével osztja majd a pénzt, amit eddig a színházak és társulatok a jegybevétel után automatikusan kaptak meg.

A Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor a 24.hu-nak azt mondta, szerencsésebb lenne a csalókat kiszűrni, a valódi művészeti tevékenységet folytató kőszínházak, magánszínházak, függetlenek miatt felelőtlenség lenne a támogatás megszüntetése.

Ha ezt mégis meglépik, a Katona esetében

ez olyan nagyságrendű kiesés, amely, ha a fenntartó más forrásból nem pótolja, akár a Kamra bezárását is jelentheti.

Máshol Alföldi-darabokat vennének le

Az Átrium a jegybevételből és az ahhoz kapcsolódó tao-támogatásból tartja fenn magát. Ha ez utóbbit minden pótlás nélkül megszüntetik, beláthatatlan következményekkel jár – reagált a színház a Facebook-oldalán. Az egyik előadás, az Alföldi rendezte Őrült nők ketrece oldala ehhez hozzátette, nincs garancia arra, hogy az állam kipótolja a keletkező hiányt, vagy azt nem veszi el bármikor egy tollvonással. "Így a garantált működés kerül ki a rendszerből."

Ha ez megvalósul, sajnos nincs garancia arra, hogy a nagyobb kivitelű előadások (kiemelten ilyenek musicaljeink, Az Őrült Nők Ketrece és a Chicago, amelyek bekerülési költsége jóval magasabb, mint a jegyárak összértéke) színpadon maradhatnak.

20-25 ezer forintos jegyárakkal ugyanis nem lehet dolgozni. Abban bíznak, olyan megoldás születik, amellyel a csalásokat szüntetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizeink drasztikus átalakulására utaló bizonyítékokat találtak kutatók

Vizeink drasztikus átalakulására utaló bizonyítékokat találtak kutatók

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg