szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Artisjus 2018-ban összesen 8,6 milliárd forint jogdíjat osztott fel a szerzőknek és jogutódoknak 2018-ban. Ennek mintegy a fele került magyar szerzőkhöz.

Tavaly 13 580 magyar szerző, jogutód részesült valamilyen mértékű jogdíjban, igaz ezek több mint 60 százaléka havi ötezer forintot sem kapott. 90 szerzőnek legalább félmillióval, és ezek közül 40-nek több mint egymillióval gazdagodott havonta a bankszámlája. 17 413 új zeneművet regisztráltak a magyar szerzők, ha ezt mind egymás után lejátszanánk, az 50 napig tartana – derül ki az Artisjus oldalára kikerült adatokból.

A művek – minden esetben a szerző által megadott – műfajában komoly átrendeződés figyelhető meg. A rock/metal nagyon megerősödött, és átvette a popzenétől a vezető szerepet: az új dalok 18%-át sorolták a rockhoz a szerzők (2017-ben ez 11% volt), míg a popzenéhez 17%-át (az előző évben 21%). Visszaesett az electro/dance és az alternatív is.

A szerzők számát tekintve 2018-ban született egyértelmű rekorder volt az Animal Cannibals Tarolnak az emszík című, a magyar hiphopról körképet adó száma 36 szerzővel. Általában viszont nem jellemző a magyar zenére, hogy különösen magas volna az egy-egy dalra jutó szerzők száma. A rádiókban legtöbbet játszott 30 magyar dalban egy-egy számra átlagban 3,5 szerző jutott; a YouTube top 30-ban ez a szám még alacsonyabb, 3,1.

Pedig a nemzetközi trend már évek óta az, hogy egyre több szerző dolgozik a slágereken. A brit Music Week számítása szerint a 2016-os top 100 slágernek átlagban 4,5 szerzője volt, ami egy évtized alatt eggyel nőtt; a Music Business Worldwide pedig a 2018-as amerikai stream top 10-et vizsgálta, ahol 9,1 szerző jött ki slágerenként – de még a hangmintázás miatt 15-21 szerzős dalokat leszámítva is 5,6 az átlag.

Ennek az egyik fő oka az, hogy a nemzetközi popzenében már egy ideje igen elterjedt módszer az, hogy a legnépszerűbb előadók számára ún. dalszerző táborokban írnak dalokat az összeválogatott szerzők, producerek. Nálunk egyelőre csak egy-két ilyen van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája

Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája