szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatósághok rutinvizsgálatot tartottak a halas kofánál, előkerült 13 római kori amfora is.

Történelmi értékű régészeti leletekre bukkantak a spanyol hatóságok egy tengerparti halasboltban az ország keleti részén, Santa Pola városban.

A helyi környezetvédelmi hatóság ellenőrei egy rutinvizsgálat alkalmával 13 római kori amforát - egy jellegzetes keskenynyakú és kétfogantyús terrakotta edényt - találtak, amelyben a régi rómaiak főleg bort és olívaolajat szállítottak, tároltak.

Az ellenőrök találtak egy 18. századi fémhorgonyt és egy nagyon régi mészkőtáblát is, amelyre az ESTE feliratot vésték.

A vélhetően földközi-tengeri hajóroncsokról származó, illegálisan begyűjtött régiségeket dekorációként használták szerte a tengeri halat és egyéb tengeri herkentyűket árusító, amúgy jellegtelen külsejű boltban.

A boltos fia azt mondta a hatóságoknak, hogy horgászat és búvárkodás közben találta a tengerben az amforákat és a többi régi tárgyat - jelentette az Europa Press spanyol hírügynökség.

A "leletegyüttest" a hatóságok elkobozták, mert Spanyolországban törvény írja elő a talált régiségek bejelentését az államnak. A bolttulajdonos ellen eljárás indult a történelmi örökséget védelmező törvény megsértése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Vasat akartak bányászni, porig rombolták a 46 ezer éves régészeti lelőhelyet

Hogy bővíteni tudja saját vasércbányáját, a Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriáscég tervezett robbantásokat hajtott végre Ausztráliában. Ezzel önmagában még nem lenne gond, ám a bővítésre egy igen régi, több mint 46 ezer éves régészeti lelőhelyen került sor. Amely egyben Ausztrália egyik legősibb ilyen területe.

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek