szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Nem jön hozzám senki, mert már évek óta én sem látogatok meg senkit. Legföllebb a Dunaparton sétálok egy kicsit déli órákban" – így nyilatkozik az idős Arany János egy 1879-es interjúban, melyre Császtvay Tünde, a BTK Irodalomtudományi Intézet Bibliográfiai Osztályának vezetője talált rá. Az interjú a visszavonultan élő költő pesti lakásában készült.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont oldalán tette közzé Császtvay Tünde annak az interjúnak egy részletét, melyre a Pesti Hírlap 1879. november 15-i számában talált rá. A kutató az első magyar interjúkat közlő és bemutató, készülő kötete munkálatai közben bukkant a ritka forrásra, az interjú pedig azért is számít különlegesnek, mert Arany János egyébként kifejezetten zárkózottan élt, a magánéletéről jóformán semmit sem osztott meg korábban a nyilvánossággal.

Sturm Albertnek, a Buda halála német fordítójának és a Neues Pester Journal tudósítójának mégis sikerült szóra bírnia az akkor 62 éves költőt. "Az Arany Jánossal folytatott beszélgetés a legkorábbi modern értelemben vett interjúk egyike" – írja a forrásról Császtvay.

Bár ma 62 évesen még nem számít az ember kifejezetten idősnek, Arany ebben a korban már igen sokat betegeskedett (és erre maga is utal az interjúban), és az újságíró is úgy beszél róla, mint egy öregúrról.

Császtvay Tünde kiemeli, hogy a cikk megjelenésének évében, 1879 májusában fogadták el végül Arany lemondását is az akadémiai főtitkári székről, amit betegségeire hivatkozva ő többször is benyújtott. "Az Akadémia méltányos volt vele szemben: az alapszabályok szerint megkapta volna főtitkári fizetését (amelyet azonban nem volt hajlandó felvenni felmentése után), örökös igazgatótaggá választották, és továbbra is a volt főtitkári lakásból kialakított otthonában élhetett családjával. Itt látogatta meg Sturm Albert" – írja a kutató.

Sturm részletesen leírja a cikkben Arany lakását, amelynek „ablakai az akadémia utcára néznek, szemben a Wahrmann Mór lakásával”. A közzétett interjúrészletből kiderül, hogy "Arany úr" egy zsöllyeszékben ülve várta az újságírót, és kifejezetten jól esett neki a figyelem. "Csodáltam és örültem, hogy jó színben s humoros kedélyben van. Teli szakállt visel, mely hófehér; hasonló színű fürtök fedik a nagy dalnok fejét is. Miután a költő az ő szívélyes, vonzó modorában megköszönte, hogy felkeresem, mit ő figyelemnek nevezett, áttértünk mostani munkásságára" – fogalmaz az interjú szerzője.

Arany elmondja, hogy többé már nem dolgozik, mert amit akart, mindent megírt: "most már nem tudok semmit, tárgyam nincs; hisz oly távol élek a világtól, hogy azt se tudom, várnak-e még tőlem valamit." Kitér az Aristofanes-féle vígjátékfordításokra is, mondván, hogy bizonyos "sikamlósságokat" benne kellett hagynia a szövegekben. "Igyekeztem ugyan — úgymond — erőmhöz képest enyhíteni, leplezni rajta, de egyes részeket egészen el kellett vón hagynom, ha a szöveget finom olvasmánnyá akartam volna változtatni, de erre önkényesen nem vállalkozhattam".

Arany János az interjúban elmondja, hogy egész nap a kis szobájában ül, néha lemegy sétálni ugyan a Duna-partra egy rövid időre, de már azt sem bírja sokáig, mert a "lábai dagadnak". A költő szenvedélyesen szeretett pipázni is, és erre is van utalás az interjúban. Bár az orvosa eltiltotta őt a dohányzástól, Arany nem akart leszokni. "Reggelenkint megkönnyebbülök általa s aztán a kék, gomolygó füst elő is segíti gondolataim összpontosulását. És végre mit árthat már a dohányzás egy öreg embernek?" – fogalmaz.

Arany János sokat betegeskedett élete második felében, máj- és bélgyulladást állapítottak meg nála, később romlott a látása és a hallása is, a kiújuló heveny hörgőgyulladása miatt sokat fulladozott. Az interjú elkészülte után még három évet élt.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!