Tetszett a cikk?

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Szandelszky Béla, az AP fotóriportere érdemelte ki Roma gyász című képriportjával a Magyar Sajtófotó Pályázaton. Szerkesztőségünk fotóriporterei is több díjat hoztak el. Válogatásunk az idei év legérdekesebb sajtófotóiból.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíja a legkiemelkedőbb teljesítményért: Szandelszky Béla (Associated Press) - Roma gyász
©
Escher Károly különdíj a legjobb hírképért. Díjazott: Túry Gergely (HVG): Ítélet a lincselés ügyében
©
André Kertész Nagydíj a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért - Díjazott: Sopronyi Gyula (Szabadúszó) Árvaház Havadtőn
©
Hír-eseményfotó (egyedi) - III. díj: Máté Péter (Magyar Nemzet):Gyász - Tatárszentgyörgy, 2009. február 24. Egy megemlékező gyertyát gyújt a kiégett ház ablakában, ahol egy roma kisfiút és édesapját agyonlőtték.
©
Képriport (sorozat) I. díj: Sopronyi Gyula (Szabadúszó): A D-nap. A magyar Airsoft 101-es Ejtőernyős Hadosztály tagjai részt vesznek az 1944. június 6-i normandiai partraszállás, azaz a D-nap alkalmából megrendezett speciális kétnapos emlék harcon, 2009 június 6.-án Felcsúton.
©
Emberábrázolás-portré (egyedi) I. díj: Fazekas István (HVG): Három cukorral. Dr. Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman.
©
II. díj: Németh András Péter (Szabad Föld): Világtalan aikido mester. A világ talán egyetlen vak aikido mestere, Németh Vilmos tizenhat évesen vesztette el látását. Németh András Pétert a legjobb 30 év alatti fotóriporternek választotta a zsűri.
©
Művészet (egyedi) I. díj: Kallos Bea(szabadúszó - Red Dot Photo Agency): Lebegés. A spanyol La Fura Dels Baus színház előadásában mintegy 60 önkéntes vett részt a lebegő képben a budapesti Sziget Fesztiválon.
©
Művészet (sorozat) I.díj: Reviczky Zsolt (Népszabadság): Operaház 125. A Magyar Állami Operaház 2009. szeptember 27-én ünnepelte megnyitásának 125. évfordulóját. Az Operaház a főváros egyik legjelentősebb XIX. századi műemléke. A barokk elemekkel fűszerezett neoreneszánsz palota Ybl Miklós tervei alapján 1875-1884 között született meg a kor építészetének minden leleményét hasznosítva. A rangos és páratlan helyszín a magyarországi operajátszás évszázados fellegvára, de balett bemutatóknak és különleges rendezvényeknek is otthont ad. A fotók az utolsó évadokat követik.
©
II.díj: Stiller Ákos (hvg.hu): Balaton Sound alkonyattól pirkadatig. Harmadik éve rendezik meg Zamárdiban a Balaton Sound-ot, amit a szervezők a többi fesztivál fölé próbálnak pozícionálni: drágább jegyárak, drágább italok, tehetősebb célközönség. A legtöbb nyári rendezvénytől mégis a bikinis lányok, a kigyúrt aranyifjak és a mindenhonnan szóló elektronikus zene különbözteti meg. A nappali fürdőzés és pihenés után a legtöbben az energiájukat az estére tartogatják. A koncertek inkább csak bemelegítik a bulizókat az esti táncolásra, ami többnyire belenyúlik a hajnalba.
©
Sport (egyedi) I. díj: Németh András Péter (Szabad Föld): Nyerő ütés. Szávay Ágnes visszaüti a labdát ellenfelének a GDF-Suez Grand Prix Budapest elnevezésű salakpályás női tenisztornán, ahol később a győztesnek járó kupát is átvehette.
©
Sport (sorozat) II. díj Szandelszky Béla (Associated Press): Testszépítők. Női testépítők megmérettetése.
©
Természet és tudomány (egyedi) I. díj: Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság): Violinkulcs. Vadkomló hajtásán egyensúlyozó csiga.
©
Természet és tudomány (sorozat) I. díj: Radisics Milán (szabadúszó): Urbán állatok. Évezredek óta együtt élünk az urbanizálódott állatokkal. Vannak, akik a városban építenek kotorékot, némelyikek csak táplálkozni járnak közénk, vagy vándorolva, télen látogatnak bennünket. Már annyira megszoktuk őket, hogy észre sem vesszük jelenlétüket, ám ez a kapcsolat olykor nem mentes a konfliktusoktól.
©
Természet és tudomány (sorozat) III. díj: Dr. Szentpéteri L. József (National Geographic Image Collection): Jégmadarak. Ez a faj hazánk egyik legszínpompásabb madara, mely tökéletesen alkalmazkodott a vízből való zsákmányszerzéshez. Táplálékát szinte kizárólag vízbe való merüléssel szerzi, de életének minden egyéb tevékenysége is a vízhez, vízparthoz kötődik. Természetvédelmi szempontból fontos jelzőfaj: stabil jelenléte jó állapotú, kevéssé szennyezett élőhelyre utal.
©
Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia (egyedi) I. díj: Székelyhidi Balázs (Magyar Nemzet): Rabszolga. Roma család tartotta három évig rabszolgasorban Újkígyóson a 69 esztendős Feri bácsit, akit veje negyvenezer forintért adott el.
©
Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia (sorozat) I. díj: Kurucz Árpád (Népszabadság): Angyalbőrben minden kicsit más. Military tábor. Az egy hetes időtartamba belesűrítik mindazt, amit annak idején az újoncok az egy hónapos alapkiképzés ideje alatt tanultak meg. Az ébresztő, a reggeli torna, reggeli után alaki kiképzés, délután pedig szakkiképzések, például vegyivédelmi, híradó, illetve túlélő kiképzések szerepelnek a tábor programjában. A gyerekek emellett lőgyakorlaton is részt vettek, ám természetesen nem éles, hanem vaklőszerrel tüzelhettek csak. Mindemellett megtanulták azt is, hogy miként kell a különféle harctéri sebesüléseket ellátni.
©
Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia (sorozat) II. díj: Bácsi Róbert László (Crossroad): A manézs árnyékában. A Fővárosi Nagycirkusz 2009-ben volt 120 éves, és a 35 éve még modernek számító épület szolgálta ki a 125 bemutatott magyar és nemzetközi műsort. Az intézmény Európa egyetlen kőcirkusza, amely egész évben nyitva áll. Mára viszont megkopott és közel sem számít modernek, és mint minden más hasonló kulturális intézmény, nem kap megfelelő támogatást. Ha belépünk, az az érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. Ennek ellenére a cirkuszvilág hazai nagyjai mellet igazi külföldi dinasztiák is bemutatkoznak, sőt fiatalabb generációk is szép számmal jelen voltak az idei jubileumi műsorban.
©
Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia (sorozat) III. díj: Szandelszky Béla (Associated Press): Ki fél kitől? Az afgán civilek életének egy-egy mozzanata golyóálló üvegen keresztül, ahogyan a NATO katonák látják őket. Az üveg ugyan csak 10 cm vastag, a távolság közöttük mégis óriási.
©
Bulvár -humor-zsáner (egyedi vagy sorozat) I. díj: Huszti István (index.hu): Svéd szurkolók a Magyar-Svéd vb-selejtezőn.
©