Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megérkezett a télapó, távozott Vitézy Dávid, McCain bírálta Magyarországot, Putyin évértékelt, nem lesz Déli Áramlat, sztrájkol a Lufthansa, üzent a CÖF, tüntettek Budapesten, tüntetnek Amerikában – képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Baker Creek, Kanada: a Canadian Pacific vasúttársaság egyik tehervonata az Alberta állambeli Baker Creek közelében
©
Szentpétervár, Oroszország: a páncélozott taxi fuvar előtti percei
©
Moszkva, Oroszország: házimunka Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde közben. Irigy és áskálódó Nyugat, unortodox döntések, amnesztia a hazatérő tőkének, a rubelt megrengető spekulánsok – Magyarországon is ismerős fordulatokkal tarkított beszédben jelölte ki Vlagyimir Putyin elnök az Oroszország előtt sorakozó feladatokat. Beszéde elején az orosz külpolitikát érintette: a Krímben oroszok élnek, a terület pedig stratégiai és szakrális jelentőséggel is bír Oroszország számára, olyan, mint a jeruzsálemi Templom-hegy. Putyin közölte, hogy Oroszország sok volt szovjet tagállamot segített a szuverenitás útján az 1990-es években, és ezt folytatni is fogja. Azonban hozzátette: Amerika közvetve a színfalak mögött vagy közvetlenül, de mindig is befolyásolni próbálta a szomszédaikat, Ukrajnának azonban elsősorban segítségre van szüksége ahhoz, hogy végigvigye a reformjait, Oroszország pedig mindig is segítette Ukrajnát pénzügyileg. ''Moszkva nem fog gondolkodás nélkül behódolni a nyugati nyomásnak az ukrán helyzettel kapcsolatban'' – jelentette ki Putyin, aki azt is hozzátette, hogy a nyugatiak Oroszországot is arra a sorsra akarták juttatni, mint Jugoszláviát a kilencvenes évek elején.
©
Sajkásszentiván, Szerbia: a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának építési munkálatai 2013. november 24-én. Oroszország a jelenlegi körülmények között nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását – jelentette be hétfőn Ankarában Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét, de egy törökországi földgázelosztó-központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása. Szerdai hírek szerint Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal arról, hogyan oldják meg a Déli Áramlat jövőjéről szóló bejelentést követően kialakult helyzetet. Csütörtökön a Fitch szakértőinek elemzésében volt olvasható, hogy a kudarcba fulladt Nabucco gázvezetéktervhez hasonlóan a Déli Áramlat esetében is komoly problémák merültek fel mindenekelőtt az elégséges végfogyasztói igény biztosításával kapcsolatban.
©
Budapest: sokan várták az igazi telet, ami december 1-jén óraműpontossággal meg is érkezett. Puha hótakaró helyett azonban jégpáncéllal vonta be az országot: leszakadt vezetékek, kettétört fák, kidőlt oszlopok nehezítették sok helyen a közlekedést. A főváros XII. kerületében komolyan vették a kidőlő és leszakadó fák okozta veszélyt: kedden négy hegyvidéki óvoda nem nyitott ki, a Normafa környékén katasztrófahelyzet alakult ki.
©
Dobogókő: drónról készített látkép az ónos eső utáni jég pusztításáról. Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatták el Dobogókőt egy közúti nyiladék segítségével. Az utat nagy erőkkel tisztították, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni – a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vettek a munkában.
©
Wiesbaden, Németország: Lufthansa gépek a kifutó mellett – pilótasztrájk
©
Doha, Katar: Hosszú Katinka 1:59.23 perces világcsúccsal nyert aranyérmet 200 méter háton az úszók rövidpályás világbajnokságán, pénteken Dohában. Ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot. Azzal, hogy nyert, a rövidpályás vb-k történetének 20. magyar érmét szerezte, saját pályafutásában pedig ez a negyedik arany 25 méteres medencében. További örömre ad okot, hogy a Vasas úszója az év főversenyén, a berlini Európa-bajnokságon három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett, emellett nagy fölénnyel megnyerte a rövidpályás világkupa-sorozatot, így nem csoda, hogy a nemzetközi szövetség az év legjobbjának választotta.
©
Doha, Katar: Gyurta Dániel a dohai rövidpályás világbajnokság férfi 200 méteres mellúszásán. A számot aranyéremmel zárta.
©
Budapest: Joulupukki, a lappföldi Mikulás érkezése után gyerekekkel beszélgetett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
©
Budapest: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ételosztása a Batthyány téren
©
Budapest: figyelemfelhívó feliratok a ''Kerekesszékkel a tilosban parkolók ellen'' elnevezésű akción az V. kerületi Nádor utcában
©
Tiszaföldvár: festésjavítás közben – Erdős Hanna mestercukrász munkája a tragantból (azaz a cukrászipar egyik legrégibb eredetű díszítőanyagából) készült kétszemélyes Herendi-készletének egyik darabján. Erdős Hanna a legeredményesebb magyar résztvevőként cukrász-artisztika kategóriában mindkét kollekciójával aranyérmet szerzett a gasztronómiai világkupán, a Luxemburgban november 22-26. között megrendezett Willeroy&Bock Culinary World Cup versenyen.
©
Pécs: újraindult a kitermelés – külszíni fejtés a Dalkia Energia Zrt. tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. újraindított pécs-vasasi szénbányájában
©
Budapest: ''Lázár, Vida, rendszerhiba!'' – csütörtök este újra tüntettek a korrupció ellen, a NAV korrupt vezetőinek lemondását és az adóhatóság átvilágítását is követelő demonstrálók a Kossuth tér sarkánál álló Nagy Imre-szobortól vonultak a budai Várba a Lánchídon át. Követelték továbbá, hogy az állam ne nyúljon a magánnyugdíj-megtakarításokhoz. A hivatalos demonstráció fél 9-kor véget ért, rendbontás nem volt, a műsorvezetőként fellépő Vágó Gábor szerint újabb tüntetést szerveznek december 16-ra.
©
Lahore, Pakisztán: reggeli köd a város környékén
©
Kolkata, India: AIDS-világnap
©
Budapest: John McCain és Orbán Viktor találkozója Budapesten 2014. január 31-én. A volt elnökjelölt és republikánus szenátor Magyarországot és Orbán Viktort is hevesen bírálta a szenátus ülésén, amikor Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetté való kinevezése ellen érvelt. Azt mondta, itt egy nemzet, amely a határán áll annak, ''hogy átengedi szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük nagykövetnek''. McCain csütörtökön ismételten aggodalmának adott hangot. Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédében a következőképpen fogalmazott: ''Nekem nem kell semmilyen szélsőséges megnyilvánulással foglalkoznom''. Kijelentette: ''Magyarország függetlensége áll itt támadás alatt''.
©
A Budapest Bank székháza. Megveszi az állam a Budapest Bankot, csütörtökön már meg is kötötték az előszerződést a pénzintézet amerikai tulajdonosával, a GE Capitallal – jelentette be Varga Mihály csütörtökön délután. A szerződés véglegesítése még csak ezután jön, a bank átvilágítását valamint az adásvételt a tervek szerint 2015. június 30-án fejezik be. Az adásvételi szerződést viszont már január 16-ig le kell zárni egy csütörtöki kormányhatározat szerint. A magyar állam nevében vásárlóként megjelenő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Stratégiai csoport tagja. Az állami céget 1997-ben alapították a magyar vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. A cég a fejlesztési banktól kap majd hitelt a vásárláshoz, aminek egyik lehetséges magyarázata a magas államadósság lehet. Erről bővebben ebben a cikkünben olvashat. A kormányhatározat egyik érdekessége, hogy Lázárnak a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve kell előterjesztést készítenie a vételár finanszírozásáról. A Portfolio néhány héttel ezelőtti becslései szerint a Budapest Bank önmagában 83-92 milliárd forintot ér. A portál most azt írja, hogy érdekeltségeivel együtt a bank fair értéke 110 milliárd forint körül lehet.
©
Eilat, Izrael: megrepedt vezetékből szivárgó kőolaj, természeti katasztrófa egy természetvédelmi területen az ország déli részén. A szivárgó olaj egy négyzetkilométernyi területen árasztotta el az Eilattól nagyjából 20 kilométerre található Evrona nemzeti parkot. Az izraeli közszolgálati rádió arról számolt be, hogy bár a környezetvédelmi hatóságoknak mintegy két óra után sikerült megfékezniük a szivárgást, a teljes rehabilitáció hónapokba vagy akár évekbe is telhet.
©
Budapest: Tarlós István és Vitézy Dávid az új Alstom-szerelvények indításakor az Örs vezér téren. Az elmúlt négy év Budapest közlekedéstörténetének egyik legmeghatározóbb négy éve volt, amire a BKK minden dolgozója büszke lehet – írta a Facebookon a közlekedési központ távozó vezérigazgatója. A Fővárosi Közgyűlés megszavazta szerda délelőtt, hogy január elsejétől Dabóczi Kálmán lesz a szűkített jogkörökkel rendelkező BKK vezetője. Tarlós István nem kímélte a most felmentett BKK-vezért, mint mondta: senki nem szavazott Vitézy Dávid mellett, és ez nem véletlen. ''Ezt a fiatal, elnyomott zseni és egyszemélyes ötletgazda legendát muszáj cáfolni'' – mondta a kirúgott BKK-sról. A főpolgármester szerint Vitézy Dáviddal ''majdnem lehetetlen együtt dolgozni a személyisége miatt'', de a leváltása ''nagyon széleskörű döntés volt''.
©
New York, USA: szerda este a város több negyedében is tüntettek, miután a város egyik vádesküdtszéke úgy döntött, hogy nem emel vádat a fekete férfi, Eric Garner halálát okozó New York-i fehér rendőr ellen. A helyzet kényességére tekintettel, Bill de Blasio polgármester haladéktalanul a Staten Islandre ment, New Yorknak abba a kerületébe, ahol júliusban a zárjegy nélküli cigarettát árusító, 43 éves Eric Garner életét vesztette, miközben a vele szemben eljáró rendőr egy fojtó mozdulattal a földre szorította őt. Az esetet rögzítő amatőr videofelvételt milliók látták az interneten. De Blasio békés tüntetésre szólította az ügy miatt tiltakozókat.
©
Rio de Janeiro, Brazília: a 85 méter magas vízen lebegő karácsonyfa a Rodrigo de Freitas lagúnában
©
Budapest: Békemenet 2014. március 29-én. Az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon – írja a Mandineren megjelent, Baj van, fiúk című publicisztikájában Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője, amelyben egyértelműen a kormánypárti politikusoknak üzen: ''nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok'' – írja Bencsik Gábor. Hogy mi jelentette Bencsik írásának apropóját, azt kiválasztani is nehéz, annyi kormánypárti szereplő ügye bukkant fel az elmúlt napokban a sajtóban: Kósa Lajos több százezer forintért utazott el Új-Zélandra egy Rolling Stones-koncertre, Lázár Jánosról kiderült, hogy sok tízmilliós ingatlant és szőlőbirtokot tart a tízéves fia nevén, Giró-Szász Andrásról pedig az derült ki, hogy politológus létére közel milliárdos vagyonra tett szert, jachttulajdonos és résztulajdonosa egy épülő szállodának is. Csütörtökön a CÖF közleményben reagált Bencsik Gábor békemenet-szervező szerdai cikkére. A békemeneteket szervező CÖF-CÖKA szerint Bencsiket a nemzetért elkötelezett hazafinak ismerték meg, és a Mandineren közzétett intelmeit a miniszterelnök ''biztosan megfontolás tárgyává teszi''. Az általánosító hangnemet és a mindenki nevében szólást azonban eltúlzottnak gondolják. Meggyőződésük – írták –, ''hogy a békemenet résztvevői most is egységesen kiállnak a nemzet szuverenitásának megőrzéséért munkálkodó és az egyre jobb gazdasági eredményeket felmutató kormány mellett''.
©
Berlin, Németország: a Reichstag legókockákból megépített mása a városban található Legoland Discovery központban
©
Salgótarján: jelenet a ''Nincs kegyelem'' című filmből. Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről készült dokumentum-játékfilmet Matúz Gábor rendezésében 2015. december 8-án, az 59. évfordulón szeretnék bemutatni.
©
Kalinina szénbánya, Donyeck, Ukrajna: bányász műszak végén
©
Debrecen: szántóföldek a határban
©
Párizs, Franciaország: Bruno Mottin, a francia múzeumok kutatási és restaurálási központjának vezető kurátora vizsgálódik Gustave Courbet egyik festményének röntgenképe előtt.
©
Hongkong, Kína: sátrak az úttesten a tüntetések egyik reggelén. Hétfő hajnalra erőszakos összecsapásokba torkollottak a tüntetések, mikor az Admiralty negyedben több ezer demonstráló próbálta körülvenni a kormányépületeket, nem messze a központi üzleti negyedtől.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Budapest focizhat, Skócia marad - a hét képei

Budapest négy mérkőzést is rendezhet a 2020-as futball-Európa-bajnokságon, ám Pintér Attila szövetségi kapitány pályafutása a héten befejeződött. A héten eldőlt, Skócia nemet mondott a függetlenségre. A Corvinusról eltűnt a Marx-szobor, elkezdődött az őszi parlamenti ülésszak, új világcsúcs a velodromban. Képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

hvg.hu Nagyítás

Ez volt idén a Forma-1 - Nagyítás-fotógaléria

Egyfelől rettenetesen unalmas volt az idei Forma-1: egy csapat (a Mercedes, ugyebár) mindent vitt, a többiek inkább csak néztek, illetve egy ideig magyarázatokat kerestek, utána meg már azt sem. Másfelől viszont fölöttébb izgalmas szezon volt, mert legalább a Mercedes két pilótája, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között igazi verseny volt, és ez kitartott az utolsó futamig. Igaz, ez Abu Dzabiban már csak 300 métert tartott: ennyi kellett Hamiltonnak, hogy a második helyről az élre autózon, és ezzel mindent eldöntsön. Világbajnok lett, 2008 után immár másodszor. Az idényben azonban volt még tragédia (Bianchi borzalmas balesete), voltak beszólások, akadtak botrányok, nagy összeveszések, a szezon vége felé pedig inkább csak helyezkedés 2015-re. Idézze fel a szezont Nagyítás képgalériánkkal.

Iliás Katalin Nagyítás

Ilyen a Tienanmen tér óta nem volt – Nagyítás-fotógaléria

Demokráciáért tüntetők tízezrei árasztották el Hongkong belvárosának utcáit, megbénítva a város közlekedését. A demonstrálók egy bevásárlónegyedet és egy lakóövezetet is elözönlöttek. Vasárnap véres jelenetekre került sor a hongkongi utcákon, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint a rendőrség a lehető legfinomabban lépett fel az illegális tüntetés ellen. Az elmúlt három napon 41 ember sérült meg, köztük rendőrök is. Az Occupy mozgalom támogatóiból és diákokból álló tömeg ragaszkodik hozzá, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson Hongkong önállóan állíthasson jelölteket, Peking viszont fenntartja magának a jelöltállítás jogát. A rohamrendőrök hétfőn visszavonulót fújtak, miután egész éjszaka gumibotokkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Negyed évszázada nem volt ilyen méretű megmozdulás Kínában.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sophia Loren 80 éves – Nagyítás-fotógaléria

Az idő a film nagy generációja ellen dolgozik, Sophia Loren azonban még a nyolc évtized árnyékában is képes megőrizni azt a természetes pompát, mely az ötvenes években világsztárrá emelte őt. Az elsőként Carlo Ponti produceri közbenjárásával felkarolt olasz színésznő az 1953-as Aidával vált varázsütésre tényezővé. Loren a filmen kívül az olasz sztárvilágban is a nagybetűs nő egyszemélyes megtestesítője, nem csak sajátmárkás szemüvegekkel szállt be a divatiparba, de egy kisebb adócsalási botrány elülésével a tökéletes családanya szerepét is ő töltötte be a bulvár hasábjain. Pillanatok Sophia Loren életéből, melyet a közönség nem láthatott moziban.

hvg.hu Nagyítás

Második alkalommal tüntetnek az internetadó ellen - Nagyítás-fotógaléria

Ismét tüntettek az internetadó ellen, két nappal azután, hogy vasárnap a becslések szerint tízezernél is többen vonultak fel a tervezett új közteher ellen. Most a József nádor térről az internetadó reálisnak tartott mértékét jelképező 0-ás kilométerkőhöz vonultak a Clark Ádám térre az Erzsébet hídon keresztül. Menet közben atrocitás nem történt, út közben ismét többször is felmutatták a résztvevők a mobiljaikat, a békés menetben rengetegen voltak. "Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!" - skandálták többek közt a vonulók. A londoni Trafalgar téren körülbelül hatvanan tüntettek kedd este a magyarországi internetadó ellen. A demonstráló magyarokhoz angolok is csatlakoztak. A pécsi tüntetés vezérszónoka Mellár Tamás közgazdász, a Fidesz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi vezetője, a Fidesz volt önkormányzati képviselője volt, aki arról beszélt, hogy az internetadó nemcsak egy adónem a sok közül, hanem az információhoz jutás és a nyilvánosság korlátozását jelenti, ami pedig egyben a demokrácia korlátozása.