Az érettségi kedden matematikával folytatódott: az első körben gráfok, valószínűségszámítás, trigonometria várta a diákokat, de akadtak egyszerű egyenletek, logikai feladatok, sorozatszámítás és valószínűségszámítás is. A hétfői magyar érettségin szövegalkotásban Vörösmarty Mihály, Csoóri Sándor és Tamási Áron szövege közül választhattak, érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Ha nem ezt választották, maradt a művek értelmezésénél Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája, vagy Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotásának összehasonlító elemzése. Képeink az érettségiről.

Hétfő reggel az eső ellenére bizakodva érkeztek az érettségire a végzősök.
©
A terembeosztás fürkészésekor már feszültebb a hangulat
©
A tételeket még az utolsó pillanatban is érdemes átnézni.
©
Kezdés előtt az igazgatói intelmeket hallgatják az érettségizők a kőbányai Szent László Gimnáziumban.
©
Felkészülés a több órás írásbeli munkára.
©
Búcsúzkodó pár a folyosón.
©
A Minyonok és a számológépek felkészülten várják a matek érettségi kezdetét.
©
Egy régi helyesírási kéziszótár is több a semminél.
©
A Teleki Blanka Gimnáziumban a lapok kiosztásakor a vizsgázó már az érettségire koncentrál.
©
Még egy gyors ölelés a kabalaállattal...
©
...egy pulzus ellenőrzés..
©
...és már jönnek a feladatlapok.
©
A tanárok szerint nagyon korrekt volt magyar érettségi.
©
Idén papiruszokról szóló szövegen, valamint Tamási Áron, Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula és Csoóri Sándor művein törhették fejüket a diákok.
©
A boríték címkézése és a vizsga időtartama a táblán.
©
Emeltszíntű matematika feladatlapok kiosztása a Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskolában
©
Vizsgadrukk és megkönnyebülés a Teleki Blanka Gimnáziumban
©
Az idei tanévben május-júniusi érettségi időszakban összesen mintegy 112 ezer vizsgázó ad számot tudásukról.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Új bejáratot keresnek a menekültek Európába

Egy nap alatt ötezer menekült érkezett Horvátországba, miután a magyar kormány lezárta a határt Szerbia felé. A menekültek gyalog, busszal vagy taxival indulnak Horvátország felé, ám vigyázniuk kell: a hatóságok a határmenti aknamezőkre figyelmeztetnek.

hvg.hu Nagyítás

Mekka: tragédiába torkollott az ördög megkövezése

A mekkai zarándoklat alatt csütörtökön történt tülekedés halálos áldozatainak száma 717-ra emelkedett az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint. Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a háddzsot. A katasztrófát az okozta, hogy a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a háddzsot. Mekka az iszlám legszentebb városa, a vallásalapító Mohamed próféta időszámításunk szerint 570-körüli születésének helyszíne. A hívők a világ minden táján Mekka irányába fordulva imádkoznak. A városközpontban álló nagymecsetben áll a Kába-kő, amely a vallás szerint azt a helyet jelzi, ahol isten vizet fakasztott a sivatagból, hogy megmentse Ábrahám és Hagar fiát, Ismáelt a szomjhaláltól. A zarándoklat egyik fontos részét alkotja a Kába-kő körbejárása. Évente több millió zarándok érkezik Mekkába, a legtöbben az országon kívülről. A csütörtökihez hasonló balesetek nem mennek ritkaságszámba, az eddigi legnagyobb tragédia 1990-ben történt, akkor egy alagútban kitört pánik következtében több mint 1400 ember vesztette életét.

hvg.hu Nagyítás

20 év képekben

Mesterek és tanítványok címmel nyílt kiállítás a Bálnában, amely a Szellemkép Szabadiskola 20 évének műhelymunkájába enged bepillantást. Mutatjuk a kedvenceinket.

hvg.hu Nagyítás

Ezer menekült futott a rendőrök elől Röszkénél

Míg korábban az ország több pontján folyt a menekültek adatainak rögzítése, most már csak Röszkén regisztrálják őket. A röszkei gyűjtőponton óriási tömeg alakult ki, több százan éjszakáztak a hidegben a szabad ég alatt, az átfagyott embereken civilek és az ENSZ próbált segíteni. A Délmagyar szerint szándékosan helyezték át a fővárosból vidékre a migránskrízis epicentrumát, hogy "csak Budapesten ne legyen balhé". A 24.hu azzal egészítette ki a hírt, hogy a rendőrök kedden gyakorlatilag feladták a regisztrációt, "egyél, igyál, aztán menj, amerre látsz" – mondják állítólag a migránsoknak. Tudósítónk szerint kedden kora délután két-három nekifutásra az egész röszkei gyűjtőtábor kiürült. A több mint ezer menekültből körülbelül százan maradhattak, a többiek elmenekültek a kukoricás felé. A rendőrök jelentős létszámhátrányban vannak, eleinte próbáltak ellenállni, de erőszakot nem alkalmazhatnak. Körülbelül harminc rendőr próbál meg visszaterelni 900 embert. Van olyan rendőr, aki már 24 órája szolgálatban van. Kedden késő este könnygázt is be kellett vetni, két "hangadót" pedig előállítottak, a kiskunhalasi gyűjtőponton is történt egy kisebb incidens. A szerda reggeli látszólagos nyugalom után megint kitörtek menekültek, a rendőrök az 5-ös úton állták útjukat.