szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A brit Northumbriai Egyetem kutatói megállapították, hogy a tizenéves kori alkoholizálás a későbbikere nézve káros következményekkel jár, ugyanis az italozás rontja a prospektív (előremutató) memóriát.

A prospektív memória a napi teendőkhöz köthető memóriafunkció, amelynek segítségével emlékszünk egy, a jövőben végrehajtandó feladatra. Például észben tartjuk, hogy fogorvoshoz kell mennünk, vagy időben be kell fizetni a számlákat.

A Drug and Alcohol Dependence folyóirat hasábjain ismertetett kísérletben a kutatók egyetemistákat vizsgálták. Az 50 hallgatónak egy tízperces videoklipet mutattak, mely egy nagybevásárlást ábrázolt, majd ezt követően arra kérték őket, hasonló szituációban adjanak instrukciókat arra nézve, mit, és hol kell végrehajtani. A résztvevők közül 21 volt nagyivó (legalább hat egység ital, heti két, vagy több alkalommal), míg 29 a mértékletesen fogyasztó csoportba került.

A nagyívók lényegesen kevesebb helyszínt és teendőt voltak képesek felidézni. A két csoport között nem volt különbség kor, depresszió tekintetében, de az sem bizonyult fontosnak, ha más pszichoaktív szerrel éltek (ecstasy, kannabisz, vagy dohány), illetve ha 48 órán belül fogyasztottak-e alkoholt.

A kísérlet vezetője, Tom Heffernan szerint a mechanizmus még nem teljesen érthető, azonban lehetséges, hogy a mértéktelen ivászat rontja a tinédzserek neuro-kognitív fejlődését. A szakértő úgy gondolja, hogy nincs biztonságos mennyiség, mivel a tizenévesek agya még éretlen, és a tapasztalt mértéktelenség nagy mértékben rontja az agy szerkezetét és működését. Ráadásul a tizenévesek kevésbé tolerálják az alkoholt, emiatt a felnőtt szervezetben biztonságosnak tartott mennyiség is károsító hatású.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével