szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvosi Nobel-díjat idén John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán tudósok kapták megosztva, ezzel elkezdődött a Nobel-hét.

Göran Hansson, a stockholmi Karolinska intézet titkára magyar idő szerint délelőtt fél 12-kor jelentette be az idei orvosi Nobel-díjasok nevét, ezzel pedig megkezdődött maga a Nobel-hét. Az orvosi Nobel-díjat idén John B. Gurdon és Shinya Yamanaka kapták megosztva azért, mert kutatásaik szerint az érett, fejlett sejteket vissza lehet programozni pluripotens sejtekké, és így más sejteket lehet kialakítani belőlük.

John B. Gurdon
©

A Nobel-bizottság indoklása szerint ezek a kutatások forradalmasították a sejtek fejlődésével kapcsolatos tudásunkat. Mivel egy ilyen sejtből kiindulva elvileg a szervezet bármely sejttípusa létrehozható, és ettől számos betegség gyógyítását remélik a jövőben.

Shinya Yamanaka
©

John B. Gurdon 1933-ban született az Egyesült Királyságban, majd 1960-ban doktorált az Oxfordi Egyetemen. Gurdon jelenleg a Gurdon Intézetben, Cambridge-ben dolgozik. Shinya Yamanaka 1962-ben született Japánban. 1987-ben szerzett diplomát ortopéd sebészként, majd kutatóorvos lett. Yamanaka jelenleg a Kyotoi Egyetem professzora.

A hagyományok szerint az orvosi-fiziológiai Nobel-díj bejelentésével kezdődik meg: kedden a fizikai, szerdán a kémiai, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg. Az irodalmi Nobel-díj odaítélését csütörtökre várják.

Alfred Nobel svéd nagyiparos, a dinamit feltalálója 1895-ben írt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány és az irodalom kiválóságai, valamint azok, akik a legtöbb erőfeszítést teszik a békéért. Utasításai szerint a díjat azoknak kell adni, akik az előző évben saját tudományterületükön „a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!