szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Három adást vártunk a Konyhafőnök című gasztrovetélkedő kritikájával, hátha lesz benne valami szerethető. De a fogások között csak a félelem és a rettegés uralkodik. Miért jó ez?

Először is nézzék meg ezt a videót. Azért, mert biztos, hogy ettől önök is röhögőgörcsöt kapnak, három estényi félelem és rettegés után pedig épp itt az ideje egy kis vidámságnak. Mert ilyet nem fognak látni a Konyhafőnökben. Soha.

Éva a Mesterszakács öt évvel ezelőtti versenyzője volt és azt próbálja ecsetelni, mennyire nem volt „kurva” (sic) fogalma sem arról, hogy mit főzzön az elé rakott alapanyagokból.  A Viasat 3-on vetítették 2009 végén Giannival és Bíró Lajossal a műsort, de itthon sajnos csak egy évadot élt meg az Ausztráliában és az Egyesült Államokban már ötödik szezonjánál tartó gasztrovetélkedő. Az USA-ban a  Masterchef műsorvezetője pedig az a Gordon Ramsay, akinek az itthon is vetített Pokol konyhája egészen kedves színben tűnik fel az RTL Klubon hétfő óta futó Konyhafőnök óta.

Tibor, a rendezvényszervező kishíján szívinfarktust kapott a Konyhafőnöktől
©

Ramsay nyomdafestéket nem tűrő pocskondiázása ugyanis még mindig emberközelibb és hitelesebb, mint legújabb magyar séfparádé, ahol felvont szemöldökök, ráncolt homlokok, remegő állak, és szívinfarktus-közeli állapotok uralják a vágóképeket. Már a beharangozóból kiderült, az alázásra mennek, a dán krimik borítójára hajazó plakátról merednek ránk a műsor celebrálói. Bernáth József séf például egy bárddal a kezében néz le ránk. A zsűri tagjaival korábban készült interjúban rákérdeztem, miért van erre szükség, és hogy ez a csatorna előírása volt-e. Biztosítottak róla, hogy ebben semmi koncepció nincs, ők maguktól is ilyenek. Amúgy meg alázásról szó sincs, csak jogos szigorról.

"Megaláznak, ha rossz ételt tesznek elém" - ezt magyarázta interjúnkban Vajda Pierre

Rettenet

Megvártam a harmadik adást, hogy ne ítélkezzem túl gyorsan, és bár Bernáth József az első adásban előadott szemforgatása kezd csillapodni, még mindig túltolja. És nem csak ő, az egyes versenyszámok végén felhangzó tegyétek fel a kezeteket felszólítástól minden alkalommal kinyílik a bicska a zsebemben. De gyomorforgató az elbizonytalanítás az értékelés alatt, az állandó csesztetés a főzés közben, majd hogy az emelvényhez kell kivonulniuk a versenyzőknek, ahol módszeres megaláztatásra megy a zsűri, akik közül a legrettegettebbnek behirdetett Vajda Pierre a legnormálisabb és legkorrektebb.

Izraelben még az év elején futott két hasonló vetélkedő, különböző csatornákon, de párhuzamosan játszották az adásokat. Míg az egyik a szigorra épített (ám ebben már gyakorlott szakácsok versenyeztek egymással, köztudottan katonás konyhai tapasztalattal), a másikban szeretetgombócok gőzölögtek a versenymenük felett: a zsűri imádta a versenyzőket, és fordítva. Igazi ünnep volt minden főzőcskézés, még úgy is, hogy csak egy maradhatott: a végén egy arab nő győzött egy zsidóval szemben.

Vágódeszka-mutyi

A nézettségi adatokat nem tudtam beszerezni, de akiket én kérdeztem, azoknak szimpatikusabb volt a szeretetteljes formátum. Talán mert a konyhával, a főzéssel valami alapvetően kellemes élményt szeretnénk összekapcsolni, nem pedig vért és verejtéket? Vajda Pierre szerint az éttermi konyhában fontos a katonás rend, de akkor is érthetetlen a Konyhafőnök brazil szappanoperába illő koncepciója, ahogy egyre mutyigyanúsabb a kiválogatott szereplőgárda is. A kiskedvenc Rozinával egyáltalán nem az a baj, hogy Kánya Kata lánya, hanem, hogy profi szakmai jogosítványokkal bír, egy felkapott belvárosi éttermet vezet, és ebben a nagyon szűk hazai gasztroszcénában mindenki puszipajtása mindenkinek. Ha még erre is legyintünk, akkor pedig simán csak idegesítő, hogy még úgy is viselkedik, mint aki kivételezett és bennfentes.

Kivételes pillanat: Főrdös Zé Rozinával dumcsizik, aranyosan
©

Tegnap aztán az is kiderült, hogy egy másik versenyző is már profibb a hobbiszakácsok között, bár őt elhullajtották szívritmus-zavarra hivatkozva. Tibor, a rendezvényszervező állítólag nem bírta a stresszt, ami csak azért furcsa, mert aki már beleszagolt a rendezvényszakmába, vagy akár egy nagyobb partit szervezett, tudja, hogy az mekkora feszültséggel jár. Talán Tibor profilja a gyerekzsúrok szervezése, vagy nyugdíjasoknak szokott csak bridzspartit összehozni? Azért még ezekben is van annyi kihívás, ami felkészítheti a stresszkezlésre. Kameraláz? Tiborról előkerült egy felvétel: készített már tévéstudióban menüt, méghozzá az M1 egyik reggeli műsorában

Fungkhachon Naiyana bár aranyos és vidám színfoltja a műsornak, ugyancsak nem nyeretlen kezdő, a Gasztroart stúdióban vezetett főzőkurzusokat.

Bezzeg

Ezért nem tudhatunk meg többet a versenyzőkről, talán túl sok a hulla az éléskamrában? Azt, hogy lehet ezt máshogy, már itthon bebizonyították az említett Mesterszakácsban: és sajnos nem tudom megállni a bezzegelést. A nagyon vidám Éváról például tudni lehetett, hogy egy saját kifőzdét tervezett nyitni, ahova a műsor végén meghívta a zsűritagokat: nem a vendégek közé, hanem oda, ahova a családját ülteti majd, Gianni és Bíró ugyanis nem egy pódiumról méregette a szereplőket, hanem körbement az asztalok között, és a horrorfilmekben használt aláfestő zene helyett kellemes lounge-dallamok közepette kóstoltak bele az ételbe. Nem undorral forgatták a tányért, és kamerával kibélelt kuka sem tartozott a kellékek közé. A kóstolás után elmondták, hogy miért jó (!), és pontosan mit rontott el a ténylegesen hobbiszakács. Senkinek sem kellett könnyeivel küszködve a helyére kullogni egy intő után, de volt olyan is, hogy a versenyzők vitába szálltak a gasztronómiában elismert zsűrivel, akik még a hírnevük ellenére is emberszámba tudták venni az önjelölt mesterszakácsokat.

És mi történne a Konyhafőnökben, ha valaki egy szót is merne szólni? Bernáth egy szempillantásával julienne-re aprítaná. Magyarul miszlikre.

A zsűri egy kihívás után: elég apró a julienne-re vágott répa?
©

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt