szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína megérdemli az olimpiát - jelentette ki a Németországban tartózkodó dalai láma. Tibet szellemi és egyben vallási vezetője ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a világon Kínának van a legtöbb lakosa és a világ egyik "legidősebb" nemzete, ezért megilleti őt a játékok rendezésének joga.

 "Több mint 1 milliárd kínai állampolgár büszke az olimpiára, s ezt a büszkeséget tiszteletben kell tartanunk" - hangoztatta a 73 éves dalai láma, leszögezve: a tibeti konfliktus, a tibetiek szenvedései ellenére ez a határozott véleménye. A sportolóknak és a játékok látogatóinak pedig azt üzente, hogy élvezzék az olimpiát. 
   
A tibeti vezető úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben semmiképp sem fogadna el egy esetleges meghívót a nyári játékokra. Ha a tibeti helyzet "drasztikusan" megváltozna, s a kínai kormány komolyan törekedne a konfliktus közös megoldására, "akkor talán...". "Akkor örülnék egy hivatalos meghívásnak" - jelentette ki.
   
A 14. dalai láma elmondta, hogy mélységes szomorúsággal tölti el a kínai földrengés. Hangsúlyozta, a szenvedők "ugyanolyan emberek, mint mi." "S szenvednek, mint mi" - tette hozzá, emlékeztetve, hogy felhívására a tibetiek közösen imádkoztak az áldozatokért.
   
Tibet vezetője elismerte, hogy az elmúlt évtizedekben egyetlen országot sem keresett fel olyan gyakran, mint Németországot. Mindezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a németek nagy többsége rendkívüli rokonszenvet tanúsít Tibet sorsa iránt. Kijelentette továbbá: "A második világháború után Németország romokban hevert. Ott volt ugyan a Marshall-terv, a németek mégis elsősorban saját erőfeszítéseiknek köszönhetően álltak talpra. S természetemből fakadóan, ha csak két kis rovar is küzd egymás ellen, a szívem mindig a vesztesért dobog. Talán ez az oka annak, hogy Németország érzelmileg mindig is olyan közel állt hozzám."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A dalai láma Pekingbe küldte két megbízottját

Elindult Pekingbe a tibeti nép szellemi vezetőjének, a dalai lámának két küldötte, hogy kínai felelős vezetőkkel a tibeti válságról tárgyaljanak - közölte pénteken az Észak-Indiában működő tibeti emigráns kormány szóvivője.

MTI Világ

Tárgyalóasztalnál a dalai láma küldöttei és kínai illetékesek

A tibeti nép száműzetésben élő szellemi vezetőjének, a dalai lámának két küldötte és a kínai kormány két képviselője vasárnap a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) megállapodott, hogy folytatják tárgyalásaikat, de az időpontról nem született döntés - jelentette az Új Kína hírügynökség.