szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ahogy az szinte az összes világversenyen és többnyire annak legvégső fázisában lenni szokott, a spanyolországi Európa-bajnokságon is szembekerül egymással a magyar és a szerb férfi vízilabda-válogatott.

Kivételesen nem a döntőben találkoznak, hanem egy lépéssel előbb, már péntek estére (21 ó), a legjobb négy között. Azért, mert amíg a déli szomszédok csapata megnyerte csoportja küzdelmeit, Benedek Tiborék saját hatosukban csak a második helyre futottak be.

„Bivalyerős csapat a szerbeké, igaz, a miénk is” – mondta az esélyeket latolgatva Kemény Dénes együttesének egyik kétszeres olimpiai bajnok tagja, Kiss Gergely, aki sok nagy csatát megélt már az örök riválissal szemben. „Tele van a válogatottjuk világsztárokkal, biztos, hogy most is nagyon nagy és igen nehéz meccset vívunk majd velük. Talán jobb is, hogy ezúttal nem a döntőben, hanem már az elődöntőben összeakadtunk velük. Nyílt ütközet lesz, jó lenne, meg éppenséggel ideje is végre nyernünk ellenük.”

A teljes egymás elleni mérleg jelentős magyar fölényt mutat, az utóbbi négy év viszont egyértelmű szerb dominanciáról árulkodik. Nevezetesen az 1933-as, első mérkőzés óta – a jogelőd jugoszlávokat is idevéve – összesen 150 alkalommal randevúzott a medencében a két válogatott, s a statisztika 30 döntetlen mellett 76 magyar győzelmet rögzít 44 vereséggel szemben. Csakhogy a legújabb eredményeket szemrevételezve már elszomorító a helyzet, hiszen a Kemény-legénység utoljára a 2004-es, athéni nyári játékok fináléjában tudott nyerni, jelesül 8-7-re. Azóta viszont mind a hat – benne öt világversenyes döntőben játszott – mérkőzésen a szerbek diadalmaskodtak. A 2005-ös, montreali világbajnokság aranymeccsén 8-7-re, a 2006-os Világliga – belgrádi – csoporttalálkozóján ugyancsak 8-7-re, az ottani döntőben (igaz, egy magyar csikócsapattal szemben) 16-6-ra, az az évi, budapesti (!) Világkupa-fináléban, hosszabbítás után 10-9-re, a szintén 2006-os, szeptemberi, belgrádi Európa-bajnokság döntőjében 9-8-ra, végül 2007 augusztusában, a berlini Világliga-döntőben 9-6-ra.

A párharc győztese az aranyéremért szállhat vízbe vasárnap este, a vesztes pedig a bronzéremért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Pars a világ idei legjobbját dobta

Pars Krisztián a világ idei legjobb eredményével, 81,96 méterrel nyerte a férfi kalapácsvetést a Lahtiban rendezett atlétikai versenyen.

MTI Sport

Kemény Dénes: "már csak az elődöntővel foglalkozunk"

Bejutott a legjobb négy közé a magyar férfi vízilabda-válogatott a spanyolországi Eb-n, miután a szerda esti keresztbejátszáson hat góllal nyert Németország csapata ellen. Az elődöntőben a magyarok pénteken 21 órától a hovatovább örökös vetélytárs szerbekkel találkoznak, a párharc győztese az Eb-aranyért, a vesztes a bronzért mérkőzhet vasárnap este.

Vincze Szabolcs Sport

Kellett nekünk a Bosman-szabály?

Nehéz lenne megnevezni olyan futballistát az utóbbi évtizedekben, akinek nagyobb hatása lett volna a játékra, mint Jean-Marc Bosmannak. Nem éppen a pályán, de az Európai Unión belüli átigazolásokat és a nagy klubok jelenlegi arculatát illetően mindenképp.

hvg.hu Sport

Nadal: „Cristiano Ronaldo már aláírt a Real Madridhoz”

Rafael Nadal, a teniszvilág új wimbledoni csillaga úgy nyilatkozott, hogy angliai győzelme után találkozott Ramón Calderónnal. A Real Madrid elnöke azzal dicsekedett neki, hogy végre megszerezte Cristiano Ronaldo aláírását.

MTI Sport

Arsavin Angliában folytatná

Ügynöke szerint „nagyon valószínű, hogy Andrej Arsavin a szentpétervári Zenitből az angol labdarúgó Premier Leage egyik csapatához igazol.

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása