szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A düh és a csalódás keverékével a hangjában mondta Valkay Ágnes a málagai vízilabda Eb-n a spanyolok ellen 8-7-re elveszített elődöntős csata után: „Ha nem az otthonukban játszunk velük, hanem bármely más pontján a világnak, legalább három góllal mi nyerünk!” Az MTI kommentárja.

Még a tegnap esti meccs előtt Martin György, a magyar szövetség elnöke fanyarul jegyzete meg, hogy „négy-öt góllal jobbak vagyunk náluk, kérdés, hogy ebből a játékvezetés mennyit lesz képes ellensúlyozni...” – idézi fel Jancsó Kornél, az MTI tudósítója.

Hogy „billenni” fog a honi medence, persze nem valami újkeletű dolog, erre nagyon is számítani lehetett. Így volt és nyilván lesz is mindig, és koránt sem csak a vízilabdában, hanem mindenütt, ahol a befolyásolható döntnöki közeg beavatkozhat a mérkőzés menetébe.

Az azért mégsem járja, amilyen módon a magyar női válogatottal elbántak, hogy az egyik spanyol (!) bíró a Godova-csapat egyik tagjától utóbb a kollégák helyett is elnézést kért.

Meg kell azonban tanulni a bírói nyomást is elviselni és akár „ellenszélben” is győzedelmeskedni. Éppen a magyar férfiválogatott tanúsította, hogy bár a parti emberek azon a (csoport)mérkőzésen is igyekeztek minden tőlük telhetőt elkövetni a spanyolok folyamatos meccsben tartásáért, végső soron pedig a továbbjuttatásukért, mesterkedésük Kásásék ellenében ott és akkor kevésnek bizonyult. A Kemény-legények nem ijedtek meg, nem zavarodtak össze, hanem a kellő rutin és megfelelő tudás birtokában, magabiztosan kivédekezve a megannyi emberhátrányos helyzetet is, elviselték a hazai csapatot előbbre röpíteni próbáló „pluszt” is. Tény ugyanakkor, hogy ha nincs a két csapat között úgy öt-hat gólnyi különbség, akkor azért a mostaninál jóval nehezebb lett volna a bravúr a hazai pálya áldásait élvező riválissal szemben.

Ahogyan kevésnek bizonyult a magyar lányoknak a spanyol amazonok ellen kezdettől tapasztalható remek játéka, az Eb addigi legjobb teljesítménye, a 3-0-ás, a 4-1-es, a 6-3-as, majd a negyedik (!) negyed elején 7-4-es előny is. Valkayék ugyanis felőrlődtek fizikailag és még inkább lelkileg abban, hogy rendre, szinte állandósult jelleggel eggyel kevesebben voltak a vízben, a bírók által megítélt kétszer annyi kiállítás már-már otromba módon kedvezett a spanyoloknak, s a hajrára elfogyott a szufla, túl nagy lett a magyar játékosokat kizsigerelő nyomás, így végül egymás utánban lőtt négy góllal fordítottak, és nyertek a spanyolok. (Amúgy életükben először, mert a korábbi öt meccsből egy döntetlen mellett négyszer a magyarok diadalmaskodtak.)

Még a megérdemelt vereség is roppantul rosszul tud esni, hát akkor mennyire fájhat az ilyen, az igazságtalan fajtából való! Talán gyors gyógyírt jelenthet a lányoknak, ha nyerni tudnak a szombati bronzmérkőzésen. Ami jó hír: akkor már nem hazai együttessel kell játszani. Ami rossz: játékvezetők újfent lesznek – összegzi az esélyeket Jancsó Kornél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Bivaly a bivalynak: holnap megint magyar–szerb

Ahogy az szinte az összes világversenyen és többnyire annak legvégső fázisában lenni szokott, a spanyolországi Európa-bajnokságon is szembekerül egymással a magyar és a szerb férfi vízilabda-válogatott.

MTI Sport

Kemény Dénes: "már csak az elődöntővel foglalkozunk"

Bejutott a legjobb négy közé a magyar férfi vízilabda-válogatott a spanyolországi Eb-n, miután a szerda esti keresztbejátszáson hat góllal nyert Németország csapata ellen. Az elődöntőben a magyarok pénteken 21 órától a hovatovább örökös vetélytárs szerbekkel találkoznak, a párharc győztese az Eb-aranyért, a vesztes a bronzért mérkőzhet vasárnap este.

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában