szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Minisztérium kérésére vizsgálatot folytatott le az Országos Mentőszolgálat szerdán, amelyből kiderült, hogy a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz.

Vizsgálatot folytatott le az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerdán, amelyből kiderült, hogy a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz. Az OMSZ adatai szerint az esetek 78 százalékában tartani tudják a 15 perces kiérkezési időt.

A vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium rendelte el és küldte meg annak eredményét. A közleményből kiderült, hogy a bejelentés 10.22-kor érkezett a mentőszolgálat hívásfogadó központjába, a diszpécser 10.24-kor adta az utasítást az indulásra és a rohamkocsi 10.25-kor elindult.

A helyszínre a mentőautó 10.42-kor érkezett, a defibrillátor archívumából pedig kiderül, hogy a sportoló újraélesztését 10.44-kor megkezdték. A közlemény szerint az OMSZ hívásfogadó központjába 10.00 és 11.00 óra között 80 hívás érkezett, melyből hét hívás szakadt meg megválaszolás előtt. A fogadott hívások átlagos várakozási ideje hét másodperc volt. 10.15 és 10.30 között egy megszakadt hívás vonalban tartási ideje öt másodperc volt.

A riasztás időpontjában a csepeli mentőállomáson lévő mentőautó a Szent István Kórházba szállított egy beteget, ezért indította az OMSZ ügyeletes szolgálatvezetője a Markó utcából a rohamkocsit, majd pár perc múlva a budai mentőállomásról a mentőorvosi kocsit - áll a közleményben.

A minisztérium tájékoztatása szerint az OMSZ által szolgáltatott adatok alapján az OMSZ elérhető volt, a mentőkocsiban rendszeresített eszközök pedig kifogástalanul működtek.

Kedden Ludasi Róbert, a kenus edzője úgy nyilatkozott, hogy a mentőautó 37 perc alatt érkezett ki a helyszínre. Elmondta: van a tragédia közelében egy új mentőállomás, de onnan nem tudtak életmentő készülékkel megfelelően felszerelt kocsit küldeni.

A pekingi olimpiára készülő 36 éves Kolonics György kedden kenu edzésén lett rosszul, majd elvesztette eszméletét, életét a kiérkező mentősöknek sem sikerült megmenteniük.

A mentőszolgálattól kapott tájékoztatás szerint az esetek 78 százalékában tudják tartani a 15 percen belüli kiérkezési időt - amely európai uniós ajánlás -, ez az arány a fejlett európai országokban 90-92 százalék körül van.

A tájékoztatás szerint az OMSZ naponta kétezer sürgősségi riasztást kap, az esetek 4 százalékában viszont 30 percen feletti a kiérkezési idő.
 
Közigazgatási hatósági eljárás indult Kolonics György halála ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a távirati irodával. Mint írták, a BRFK Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási hatósági eljárást indított a 36 éves férfi ügyében. Az eljárás célja a sportoló halálát előidéző okok megállapítása - írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?