Holnap lesz Moszkvában a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntője, amelyre angol szurkolók tízezreit várják. A szervezők látványos szigorral igyekeznek elejét venni a rendbontásnak.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Diplomáciai engedményre is szükség volt ahhoz, hogy minden érdeklődő eljuthasson a labdarúgó Bajnokok Ligájának (BL) jövő szerdai, moszkvai döntőjére. Az összecsapást két angol csapat, a Manchester United és a Chelsea vívja, így a szurkolók áradata is főként Nagy-Britanniából várható. A szigetországból focifanatikusok tízezrei készülnek Moszkvába, és a londoni orosz konzulátust, amely normál körülmények közt évente mintegy 60 ezer beutazási engedélyt ad ki, megoldhatatlan feladat elé állította volna, ha az ő vízumkérelmeiket néhány hét alatt kell elbírálni. Így - bár az orosz-brit kapcsolatok Alekszandr Litvinyenko 2006. őszi, londoni meggyilkolása miatt rendkívül feszültté váltak (HVG, 2008. január 26.) - a múlt hét elején meglepően rugalmas döntést hoztak a moszkvai hatóságok: a mérkőzésre szóló jegy május 19-23. között 72 órára vízumként is szolgál, csak érvényes úti okmány és egy, az érkezéskor kitöltött adatlap szükséges hozzá. A megszabott időhatárt túllépő drukkereknek viszont a hazautazáskor utólag le kell szurkolniuk a százfontos vízumdíjat.

A kompromisszum Michel Platini UEFA-elnök közbenjárására született meg, Londonnál azonban - legalábbis lapzártánkig - nem tudott hasonló engedményeket elérni a francia válogatott egykori sztárja. Pedig a BL-zárómeccs előkészületeivel egy időben több ezer orosz szurkoló készült Manchesterbe, a szentpétervári Zenit és a skót Glasgow Rangers közötti UEFA-kupa-döntőre. Mint arról az orosz lapok igencsak rosszallóan beszámoltak, nekik végig kellett járniuk a vízumszerzés hosszadalmas útját, a biometrikus adatszolgáltatástól a munkahelyet és a vagyoni helyzetet igazoló dokumentumok benyújtásán át a személyes interjúig. Igaz, ehhez meghosszabbított nyitva tartást és megerősített stábot biztosított mind a moszkvai, mind a szentpétervári brit képviselet, és fizetni sem kellett a beutazási engedélyért.

A moszkvai BL-döntőre a két érintett klub összesen 21-21 ezer jegyet kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), ennyi brit drukkerre tehát mindenképpen számítani kell, de egyes feltételezések szerint akár 50-80 ezren is érkezhetnek. Ezrével lehetnek ugyanis olyanok, akik ha nem is a helyszínen, a Luzsnyiki stadionban (lásd A csatatér című írásunkat), de legalább Moszkvában, mondjuk egy bárban akarják végigszurkolni a döntőt, vagy abban a reményben kísérik el kedvenceiket, hogy az utolsó pillanatban valahogy mégis sikerül belépőt szerezniük. Erre persze minimális az esély, hiszen a jegyek túlnyomó többsége már rég gazdára talált (17 ezret például az UEFA szponzorcégei kaptak), vagy ha mégis kínálkozik vásárlási lehetőség, csillagászati összeget kell fizetni érte. Az eredetileg 80-200 euró közötti áron piacra dobott tiketteket már két héttel a sorsdöntő mérkőzés előtt is több ezer - a VIP-szektorba például ötezer - euróért kínálták az internetes közvetítők.

Második oldal (Oldaltörés)

Azok jártak tehát jól, akik a klubok által szervezett túrákra neveztek be. A Chelsea például 749 fontért ajánlott ilyen lehetőséget - elsősorban bérletes - szurkolóinak. A többiek kétezer font alatt aligha ússzák meg a néhány napos kiruccanást - figyelmeztetnek a brit lapok -, hiszen Moszkva a világ egyik legdrágább városa, ilyen tömegrendezvények idején pedig még tovább emelkednek az amúgy is magas árak. Egy átlagos hotelszoba általában több mint 300 euróba kerül egy éjszakára - mostanában akár a dupláját is elkérhetik érte. Mi több, kevés a szállodai férőhely - összesen 32-34 ezer van az orosz fővárosban -, így kétséges, hogy egyáltalán el tudják-e helyezni a brit drukkerek hadát.

Alekszej Szorokin, a meccs orosz szervezőbizottságának vezetője szerint azonban nem lesz ilyen probléma. "47-50 ezer brit szurkolóra számítok, és közülük csak húszezren fognak itt éjszakázni. Ráadásul nemcsak moszkvai, hanem főváros környéki szállodák is a rendelkezésükre állnak" - mondta a HVG-nek. A többiek várhatóan a meccs napján érkeznek, és utána nyomban haza is utaznak. E tömeg mozgatásához legalább 250 repülőgépre lesz szükség - sokan magán- vagy bérelt gépekkel érkeznek -, a két csapat szurkolóit el kell különíteni egymástól, vagyis más-más reptereken kell fogadni őket, így még az is felvetődött, hogy a három nagy moszkvai légikikötő mellett a legkisebbet, a bikovóit is bevonják e gigantikus logisztikai vállalkozásba. Az orosz szervezők 700-900 buszon tervezik a reptérről a stadionig és onnan a mérkőzés után rögtön visszafuvarozni a szurkolókat. Ehhez külön forgalmi sávot biztosítanak az orosz főváros rendszeres dugókkal megbénított útjain.

Igyekeznek tehát a lehető legjobban elszigetelni a rossz hírű brit focifanatikusokat, akik közül a legvérmesebbek egyébként el sem indulhatnak Moszkvába: 152 futballhuligánként nyilvántartott szurkolót útlevelének beszolgáltatására kötelezett a brit rendőrség. A többieket óvatosságra inthetik a londoni sajtó már-már ijesztgetésszámba menő figyelmeztetései, amelyek szerint az ittasan a meccsre érkezőket kitilthatják a stadionból, könynyen a rendőrség fogdájában találhatja magát, aki közterületen alkoholt fogyaszt, a droghasználatot pedig súlyos börtönnel büntethetik.

A brit lapok aggasztónak tartják, hogy a mérkőzés - a nyugat-európai időzónához alkalmazkodva - csak késő este, háromnegyed 11-kor kezdődik, vagyis a vendég nézőknek lesz idejük felönteni a garatra, így könnyebben felülhetnek az orosz futballhuligánok provokációjának. Merthogy a radikális brit focifanatikusokat a példaképüknek tekintő moszkvai ultrák - miként az a tavaly őszi moszkvai orosz-angol Eb-selejtező után is történt (HVG, 2007. október 27.) - állítólag már készülnek az összecsapásokra.

A szervezők szerint azonban nem lesznek rendbontások. "A legerőszakosabb szurkolókat eleve nem engedik Moszkvába a brit hatóságok - indokolta optimizmusát a HVG-nek Alekszej Szorokin -, és ha mégis gond támad, közbe tud avatkozni a tapasztalt biztonsági személyzetünk. De amúgy is kicsi a veszély, mert a Manchester United és a Chelsea szurkolótábora otthon békésen megfér egymás mellett, mérkőzéseiket sem szokták botrányok kísérni." Szorokin arról is beszámolt, hogy a BL-döntő idején mintegy ötezer rendőr vigyáz majd a közbiztonságra Moszkvában. Igaz, azt nem árulta el, közülük hányan lesznek a stadion környékén. "Erről a parancsnokaik döntenek" - közölte, és elmondta: a rendőri készenlétért nem kell fizetniük a szervezőknek, e költségeket a moszkvai önkormányzat állja. Hogy a város mennyi pénzt áldoz erre, még nem tudni pontosan, mint ahogyan azt sem, hogy összesen mennyibe fog kerülni a meccs megrendezése. Az biztos, hogy az UEFA, az orosz kormányszervek és a főváros között megoszló kiadások eurómilliókat tesznek ki - fejtegette -, a bevételből pedig, sikeres rendezés esetén, 2 millió svájci frankot kaphat az orosz labdarúgó-szövetség.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

A csatatér

A BL-döntő helyszíne, a moszkvai Luzsnyiki stadion egyike az UEFA által ötcsillagosként minősített 29 európai...

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Jó hír, hogy hosszú idő után kisebb lesz az ózonlyuk

Jó hír, hogy hosszú idő után kisebb lesz az ózonlyuk

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él