szerző:
Vincze Szabolcs

Harmadik helyen végzett Talmácsi Gábor a gyorsasági motoros világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájának Kínai Nagydíján. A győzelmet magabiztos versenyzéssel az olasz Andrea Iannone szerezte meg, az utolsó kör nagy csatát hozott Talma és Mike Di Meglio között, ahol végül hajszállal ugyan, de a francia diadalmaskodott.


Talma megkezdte a felzárkózást
© AP
Már a bemelegítő edzéseken esni kezdett az eső, ami jól jöhetett a negyedik helyről – így az első sorból – rajtoló Talmácsi Gábornak, hiszen esős versenyen rendre jól teljesített korábban. A tréning a magyar pilótának sikerült a legjobban, s bár magára a futamra az eső kicsit visszavett, a kínai pálya továbbra is nedves maradt.

A legjobban az olasz Andrea Iannone kapta el a rajtot, szinte kilőtt és a versenyt az ötödik pozícióból kezdve még az első körben megelőzte az élről induló tizenhét éves Bradley Smitht. Talma is nagyszerűen motorozott, és már az első kanyart a harmadik helyen vehette be, egy körrel később pedig az élre is állt.

Sergio Gadea, a Bancaja Aspar spanyol pilótája - Talmácsi csapattársa - számára ez a verseny is korán befejeződött, a motorja leállt, majd négy körrel később a világbajnoki pontversenyt vezető Simone Corsi csúszott ki. Gyorsan visszaállt ugyan, de a pontszerzés szempontjából már nem rúghatott labdába. Közben elől az Iannone-Talmácsi-Smith trió vezette a mezőnyt, de a Polaris World fiatal brit pilótája saját forrófejűségének köszönhetően tizenkét körrel a verseny vége előtt szintén kicsúszott és feladni kényszerült a versenyt.

Iannone továbbra is nagyon gyors maradt, a motorja nagyon erős volt, Talmácsi viszont nem szakadt le. Taktikusan motorozva azonban nem ment bele felesleges előzgetésbe, az olasz pedig lassan el is húzott mindenkitől. Az üldözők és a riválisok időközben sorra hullottak ki a versenyből, egyedül a francia Mike Di Meglio tartotta jól magát, és meg is előzte Talmát. A magyar pilóta motorja nem lassult, technikai hibát nem lehetett észrevenni, mivel azonban száradt a pálya, a riválisok láthatóan gyorsultak.

Iannone az utolsó körökre behozhatatlan előnyre tett szert és nem volt kérdéses élete első futamgyőzelme, Di Meglio motorja viszont a hajrában lassulni kezdett. Talma szorosan mögötte motorozott, és a Derbi csak az egynesenekben próbált elszakadni a magyartól - jelentősebb eredmény nélkül. Az utolsó kör nagy csatát hozott a második helyért, amit a francia csak üggyel-bajjal tudott megőrizni, Talma viszont megszerezte idei első dobogós helyét.

A magyar pilóta elégedett volt a versennyel (Oldaltörés)

Szavazás box
Ön szerint ki lesz a 125 kcm világbajnoka 2008-ban?


A magyar pilóta először ért el idén jó helyezést, és a világbajnoki pontverseny nyolcadik helyére jött fel. Ami még ennél is fontosabb, a motor végre megbízható volt. A verseny után Iannone elárulta, hogy nagyon tartott Talmácsitól és ő is meglepődött, hogy ennyire gyors tudott lenni. Az eredmény nemcsak azért lehet bíztató, mert a tavalyi világbajnok végre dobogón végzett, hanem mert a pontverseny éllovasai rendre vagy kiestek, vagy gyengébb eredményt értek el Sanghajban.

"Végre itt vagyok a pódiumon, erre nagyon szükség volt egy ilyen rossz idénykezdet után. Magával a futammal elégedett vagyok, szerencsére csak kisebb gondjaim voltak. Meleg volt a hűtővíz, ami hatással volt másra is, így az egyenesekben például rendszeresen fékeznem kellett. Vigyáznom kellett a motorra" - mondta a láthatóan boldog Talma a verseny után.

A világbajnokság következő állomása a le mans-i Francia Nagydíj lesz május 18-án.

GYORSASÁGI MOTOROS VB (125 KCM), KÍNAI NAGYDÍJ, SANGHAJ (AZ ÉLMEZŐNY)

1. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 46:02.275 p.
2. Mike Di Meglio (francia, Derbi) + 3,355 mp.h.
3. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia) + 3,451 mp.h.
4. Pol Espargaro (spanyol, Derbi) + 14,028 mp.h.
5. Stefan Bradl (német, Aprilia) + 23,853 mp.h.
6. Joan Olive (spanyol, Derbi) + 31,962 mp.h.
7. Micheal Ranseder (osztrák, Aprilia) + 33,758 mp.h.
8. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) + 34,696 mp.h.
9. Raffaele De Rosa (olasz, KTM) + 34,839 mp.h.
10. Efren Vázquez (spanyol, Aprilia) + 41,011 mp.h. 

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Simone Corsi 59 pont
2. Joan Olive 50 pont
3. Nicolas Terol 50 pont
4. Mike De Meglio 49 pont
5. Stefan Bradl 48 pont
6. Sergio Gadea 32 pont
7. Andrea Iannone 32 pont
8. Talmácsi Gábor 30 pont
9. Pol Espargaro 26 pont
10. Stevie Bonsey 25 pontÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vincze Szabolcs Világ

Pech Katarban: a technika ördöge kibabrált Talmával

A magyar pilótának eddig jó emlékei lehettek a losaili pályáról, hiszen tavaly nemcsak a pole pozíciót szerezte meg, de hajszál híján a futamgyőzelmet is. Ezúttal Bradley Smith mögött a második helyről rajtolhatott, de hiába versenyzett címvédőhöz méltóan, a 14. körben felmerült technikai probléma a négy pontot érő tizenkettedik helyre lökte vissza.

Vincze Szabolcs Világ

Talmácsi Gábor alatt ismét csődöt mondott az Aprilia

Talmácsi Gábor motorja ezúttal még kevesebb ideig bírta, mint Katarban, az új aprilia a harmadik körben hagyta cserben pilótáját. A Martinez-csapat számára katasztrofálisan alakult a futam, hiszen másik pilótájuk, a spanyol Sergio Gadea is feladta a versenyt technikai hiba miatt. A győztes az olasz Simone Corsi lett.

MTI/hvg.hu Világ

Hatodik lett Talmácsi Gábor

A 125 köbcentiméteres kategóriában vb-címvédő Talmácsi Gábor a hatodik lett a gyorsaságimotoros-világbajnokság harmadik futamán, a Portugál Nagydíjon. Az Aprilia ezúttal sem nyújtott kielégítő teljesítményt, Talma nem tudott felzárkózni az élbolyhoz, viszont egy leintés előtti előzéssel javított addigi pozícióján.

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Kurz: A Strache-videónak büntetőjogi következményei is lehetnek

Kurz: A Strache-videónak büntetőjogi következményei is lehetnek