szerző:
Vincze Szabolcs

Nepáli idő szerint délután 4 és fél 5 között (magyar idő szerint déli 12 és fél egy) Erőss Zsolt felért a világ ötödik legmagasabb hegyének, a 8463 méter magas Makalu csúcsára. Ez a magyar hegymászás történetének kilencedik nyolcezer fölötti hegycsúcsa és a 2003-ban létrehozott „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat újabb sikere.


A Makalu 8463 méter magas csúcsa, a világ ötödik legmagasabb pontja
© summitpost.org


„Hihetetlen huszonnégy óra van a hátunk mögött!” – kezdte Kollár Lajos, az expedíció vezetője délutáni bejelentkezését. Nepáli idő szerint ma hajnalban indult a csúcstámadás a 7600 méteren felállított előretolt táborból (ez Magyarországon még tegnap éjszaka volt). Sokáig a vállalkozás egyetlen női tagja, Sterczer Hilda bírta a legjobban, és majdnem egy órával megelőzte az egyre lassabban mozgó Mécs Lászlót és Erőss Zsoltot.

8250 méteres magasságban Mécs érezte, hogy folytatni tudná a mászást, de a csúcsra nagy valószínűséggel már nem tudna felmenni, így a visszafordulás mellett döntött. Az alaptáborban tartózkodó és a másik három alpinistával rádión kapcsolatot tartó Kollár Lajos kérésére Sterczer Hilda bevárta a nem sokkal mögötte érkező Erőss Zsoltot, majd ők ketten a csúcstámadás folytatása mellett döntöttek.

Mindketten felértek az előcsúcsra, ahonnan Hilda a fáradtság miatt nem tudott továbbmenni. Erőss Zsolt azonban ezúttal sem adta fel, és helyi idő szerint délután négy óra és fél öt között már a csúcsról jelentkezett be az alaptábornak. A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat ezúttal is sikerrel járt, és a magyar alpinizmus történetének kilencedik nyolcezresét hódította meg.

Erőss Zsolt a tizennégy nyolcezer méter fölötti hegycsúcsból mai teljesítményével már hétnek állt a legmagasabb pontján. A három hegymászó az újra megindult havazásban visszatér a 7400 méteren fekvő III. táborba (Mécs László már feltehetően ott tartózkodik, Erőss pedig azóta már mindenki megmyugtatására be is jelentkezett), hogy holnap innen folytassák az ereszkedést. Ezzel együtt Kollár Lajos is elindul felfelé a köztes táborok irányába, hogy segítsen lebontani azokat. Ebben akadályozza az, hogy nincs megfelelő bakancsa, miután az övét Sterczer Hilda használja.

Visszatérve az alaptáborba rövid pihenő után a csapat tagjai újra célba veszik Tumlingtart a dzsungelen keresztül, majd onnan folytatják útjukat a nepáli főváros, Katmandu felé. A 2009-ről előrehozott Makalu-expedíció sikere után a legvalószínűbb, hogy a „Magyarok a világ nyolcezresein” jövőre visszatér a Mount Everestre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vincze Szabolcs Világ

2008-ban újabb nyolcezres csúcs meghódítása a cél

2007-ben az Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos nevével fémjelzett „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozat a Gasherbrum I. (8068 m) és Broad Peak (8047 m) csúcsait hódította meg a Karakorum-Himalájában. Idén újabb, magyarok által eddig még megmászatlan csúcs, a 8463 méter magas Makalu a cél.

Vincze Szabolcs Világ

A legfontosabb: mozduljunk! – interjú Kollár Lajossal

Az április tizedikén indult, „Magyarok a világ nyolcezresein”-sorozat újabb részeként szervezett négytagú Makalu 2008 expedíció egyelőre az alaptáborba tart a dzsungelen keresztül. A kommunikáció a körülmények miatt nehézkes, de így is sikerült elérnünk Napálban egy rövid interjú erejére Kollár Lajost, a vállalkozás vezetőjét.

Vincze Szabolcs Világ

Az expedíció már az első tábort is kiépítette 6200 méteren

Véget ért a kéthetes út a dzsungelen keresztül Katmanduból az első alaptáborig. A „Magyarok a világ nyolcezresein” szervezésében útnak indult négytagú magyar expedíció épségben megérkezett és már ki is építette az első tábort 6200 méter magasságban. Az út alatt kommunikációs gondok kísérték végig a csapatot, így a külvilággal szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt.

Vincze Szabolcs Sport

Holnapután hajnalban indulnak a csúcsra a magyarok

A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat szervezésében induló Makalu 2008 expedíció három tagja délelőtt elindult a felső táborokba, hogy holnap hajnali 2 órakor megkezdje a csúcstámadást.

Vincze Szabolcs Világ

Sterczer Hilda: a hegyekben nincs különbség férfiak és nők között

Már elhagyta Katmandut és a dzsungelen keresztül az 5000 méter felett fekvő alaptábor felé tart a Makalu 2008 expedíció. A hvg.hu a „Magyarok a világ nyolcezresein” szervezésében indult vállalkozás egyetlen női tagjával, Sterczer Hildával beszélgetett a hirtelen jött nagy eredményekről, az ambíciókról, valamint a nők és a férfiak feladatairól a hegyekben.

Vincze Szabolcs Világ

Itt nem babra megy a játék - villáminterjú Mécs Lászlóval

Április 10-én reggel indult útnak az a négytagú magyar expedíció, melynek célja a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsának, a Makalu 8463 méter magas hegyormának megmászása. A nehézségekről és az oxigén használatának elutasításáról a hvg.hu Mécs Lászlót, a vállalkozás egyik csúcsmászóját kérdezte.

Vincze Szabolcs Világ

Nem a rekord a lényeg - villáminterjú Erőss Zsolttal

Április tizedikén indul útjára Ferihegyről a négytagú "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíció, mely idén a 8463 méter magas Makalu megmászását tűzte zászlajára. A hvg.hu a felkészülésről, a kilátásokról és a rekordokról kérdezte Erőss Zsoltot, a legerdményesebb magyar expedíciós hegymászót és a mostani vállalkozás egyik legesélyesebb csúcstámadóját.

Vincze Szabolcs Világ

Magyarok indultak a világ ötödik legmagasabb csúcsára

A Makalu 2008 expedíció ma reggel elindult Ferihegyről repülőgéppel Frankfurtba. A négytagú csapat a német városból Bahreinbe, majd Katmanduba repül, ahonnan már az 5000 méter felett fekvő alaptábort veszi célba.

Vincze Szabolcs Világ

Csak az indulásra vár a Magyar Himalája-expedíció

Szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóját a 8463 méter magas Makalu hegycsúcsra induló, „Magyarok a világ nyolcezresein” nevű expedíció a Budai Jégpályán. Kollár Lajos, a vállalkozás vezetője elmondta, a tervek szerint április tizedikén indulnak útnak - reményeik szerint öten.

Vincze Szabolcs Világ

Pénteken irány a dzsungel, az expedíció célja már az alaptábor

A Makalu 2008 expedíció körül kisebb kellemetlenségeket leszámítva minden rendben, a hírek szerint péntek reggel indulhatnak tovább Katmanduból. A ruhák eltűntek az éterben, majd meglettek, a szállítás és a csúcsengedélyek problémája megoldódott.

Vincze Szabolcs Sport

Áll a harmadik tábor, indulhat a csúcstámadás!

A "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat szervezésében indult négytagú vállalkozás, mely a 8463 méter magas Makalu meghódítását tűzte ki célul, sikeresen felépítette a harmadik tábort is 7400 méteren. Ez azt jelenti, hogy záros határidőn belül elkezdődhet a csúcstámadás a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsára.

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Több tízezer nyugdíjas ötezer forintot sem kap majd a novemberi korrekcióval

Több tízezer nyugdíjas ötezer forintot sem kap majd a novemberi korrekcióval

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Valami érthetetlen történik: magasabb fokozatba kapcsolt a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Lezárták az M1-est Budapest felé

Lezárták az M1-est Budapest felé

Nem volt mozdonyvezető, ezért nem indult el több vonat kedden

Nem volt mozdonyvezető, ezért nem indult el több vonat kedden

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát