szerző:
Vincze Szabolcs

Két első félidei találattal 1-1-es döntetlenre végződött a Magyarország - Horvátország barátságos mérkőzés a Szusza Ferenc Stadionban. Mindkét gólt a horvát Niko Kovac szerezte, miután húsz percen belül Fülöp és Pletikosa kapujába is betalált. Erwin Koeman második meccsén is jó eredményt ért el a válogatottal.


Vaskó Tamás (a levegőben) támadja Stipe Pletikosát, a horvátok kapusát
© MTI - Illyés Tibor
Gyors horvát góllal kezdődött a mérkőzés, szerencsénkre azonban a francia játékvezető les miatt érvénytelenítette. Szemmel láthatóan a vendégcsapat nem vette félvállról az összecsapást, nem egyszer kifejezetten durván fociztak. Nem hiába aposztrofálták magukat nemrég az Európa-bajnokság egyik esélyesének, nyilván nem akarták magukat kellemetlenül érezni egy esetleges gyengébb szereplés miatt.

Az első tíz percben derekasan támadtak a horvátok, többször kis híján meg is szerezték a vezetést. Negyed óra elteltével levegőhöz jutott a magyar csapat is, és előbb egy tízméteres Gera-fejessel, majd egy 26 méterről leadott Dzsudzsák bombával veszélyeztették az egyébként sem a legjobb formájában védő Stipe Pletikosa kapuját. 

A huszonnegyedik percben aztán megtört a magyar védelem. Egy bal odali szögletrúgást követően Fülöp Márton szaladt csúnyán alá a labdának, a berobbanó Niko Kovac pedig négy méterről a léc alá bólintott. (0-1) Az első gól után a vendégcsapat mintha kicsit megnyugodott volna, és láthatóan visszavett a tempóból.

Az első játékrész végén azonban váratlanul kiegyenlíettek Erwin Koeman tanítványai. Egy bal oldali szöglet után ismét Niko Kovac volt eredményes, ezúttal azonban szerencsétlen módon, a testéről pattant a labda saját kapujának gólvonala mögé. (1-1)

A második félidő kiegyenlítettebb volt az elsőnél, bár a keménység továbbra sem változott. A horvátok láthatóan mindenképpen nyerni akartak. Helyzetek mindkét oldalon voltak, és a meccs egy időszakában az Eb-re készülő vendégek szinte teljesen beszorították a magyar csapatot Fülöp kapuja elé. A francia bíró sem enyhítette a feszültséget, hiszen két tizenegyesgyanús helyzetben is néma maradt a sípja.

Az eredmény végül maradt a döntetlen, ami akár hízelgő is lehet a magyar csapatra nézve. A horvát válogatott ma este leginkább a keménységét csillogtatta meg, de semmi mást abból, ami kijuttatta őket az Eb-re. A hazaiak derekasan helytálltak, nem játszottak alárendelt szerepet, gyakran kifejezetten ötletesen futballoztak. Az 1-1-es döntetlen igazságos eredmény.

"Elégedett lehetek a bemutatkozásommal és az elért eredményekkel, de ennél is fontosabb volt a csapattal együtt töltött két hét, ami igen hasznosnak bizonyult - kezdte mérkőzés utáni nyialtkozatát Erwin Koeman. - A horvátok ellen elsősorban a védelem stabilizálására kerestem a választ. A bekapott gólnál Fülöp valóban hibázott, de ezenkívül jól védett."

"A mérkőzésen az első öt percet leszámítva, amikor komoly gondjaink voltak, nagyon jól játszottunk. Úgy érzem, ez a döntetlen volt a maximum amit most elérhettünk. Ugyanakkor ezt az eredményt is helyén kell kezelni, még akkor is ha egy nagyszerű ellenféllel szemben értük el."

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG 1-1 (1-1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 9000 néző, V.: Damien Ledentu (francia)
MAGYARORSZÁG: Fülöp - Bodnár, Vaskó, Juhász, Bodor - Dárdai (Szélesi 89.), Vadócz - Gera, Hajnal, Dzsudzsák (Orosz 64.) - Huszti Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Corluka, R. Kovac (Knezevic 64.), Simunic, Pranjic - Srna, N. Kovac, Modric, Karnjcar - Petric (Klasnic 64.), Olic (Rakitic 46.) Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Gólszerzők: N. Kovac (45.-öngól) ill. N. Kovac (24.)Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok