szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aki rendszeresen golfozik, annak korától vagy társadalmi helyzetétől függetlenül 40 százalékkal javulnak az életkilátásai, vagyis várhatóan öt évvel tovább él. A golf kedvelőit lelkesítő tanulmányt a Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports közölte.


Aktív sport - sérülés nélkül
© AP
Közismert, hogy a rendszeres mozgás, sport jót tesz az egészségnek, de a különböző mozgásformák hatásáról kevés adat létezik. A világhírű Karolinska Intézet kutatói most 600 000 svéd által kedvelt sport, a golf egészségügyi hatását vizsgálták.

A munkacsoport vezetői, Anders Ahlbom és Bahman Farahmand 300 000 golfozó adatait elemezték. Tisztázták a résztvevőknek nemcsak a nemét, korát, de életmódi szokásait, társadalmi viszonyait is.

A biztató eredmények azt mutatták, hogy a golfozás híveinek halálozása 40 százalékkal kisebb, mint a velük egyező korú és nemű, hasonló társadalmi helyzetű, de nem golfozó társaiké. Az életkilátások adatai alapján ez azt jelenti, hogy a svéd golfozók öt évvel hosszabb ideig járhatják a füves pályát, mint azok a honfitársaik, akik ennek a sportszenvedélynek nem hódolnak.

"Egy játék átlag négy-öt óráig tart, közben a játékosok gyors léptekkel hat-hét kilométert gyalogolnak" - magyarázta Anders Ahlbom. "Az emberek idős korukig golfoznak és a társadalmi, pszichológiai összefüggések is fontos szerepet játszanak a kedvező hatásban."

Azt, hogy maga a gyaloglás mennyire fontos az élet meghosszabbítása szempontjából, csak úgy lehetne vizsgálni, ha összehasonlítanák azokat, akik egy-egy labdaütés után beülnek a kocsiba és még az ütőket is úgy viszik utánuk, azokkal, akik soha nem szállnak be a füvön a kényelmes játékosokat szállító járműbe.

Az életkilátások meghosszabbodása különösen a fizikai munkával foglalkozó golfkedvelők körében érvényesült. A "fehérgalléros" munkakörökben dolgozók - orvosok, ügyvédek, vállalatvezetők - csoportjában a golf egészségügyi előnyei kisebb mértékben jelentek meg. Ebben valószínűleg annak is szerepe lehetett, hogy ez a társadalmi réteg eleve jobb egészségügyi helyzetben volt.

Érdemes sokat és jól golfozni. Az életkilátások javulása különösen a legjobb golfozókat érintette. "A legtöbbet golfozók a legjobb játékosok is. Eredményeink azt jelzik, hogy maga a játék tesz jót az egészségnek" - mondta Ahlbom professzor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette