szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar férfi vízilabda-válogatott csoportmásodiként jutott tovább a spanyolországi Európa-bajnokságon, miután a kedd esti összecsapáson legyőzte a házigazdák legjobbjait.


Kemény meccs volt
© MTI
A végül 10 pontos horvátoknak a hármas pontazonosságot kizáró, felettébb váratlan döntetlenje a görögökkel szemben némiképp egyszerűsítette a lehetőségeket a csoport végső sorrendjét illetően, merthogy a magyar csapat a legjobb esetben is már csak a második helyet szerezhette meg a montenegróiak mögött. A délszlávokat tudniillik 12 ponttal is csupán beérhette Kemény Dénes legénysége, elébe azonban nem kerülhetett a hétfői csoporttalálkozón elszenvedett veresége miatt. 

Hogy legalább a második pozíció meglegyen, ehhez viszont alapkövetelmény volt a spanyolok ellen legalább a döntetlen elérése (még az iksz is a horvátok elé kerülést ígérte a nyitónapi magyar siker nyomán), csakhogy a vendéglátók szempontjából is jelentős tétje volt a magyarokkal vívandó mérkőzésnek. Győzelem esetén ugyanis övék a még az elődöntő esélyét hordozó harmadik hely a csoportban, miközben a magyar gárda egy esetleges vereséggel már csupán a negyedik lehetett volna hatosában. A spanyolok hozzáállását mindenesetre kellőképpen érzékeltette szálfatermetű centerük, a kubai születésű Ivan Perez meccs előtti mondata: "Nagyon nehéz mérkőzés vár ránk a magyarokkal szemben, de van esélyünk a győzelemre!"

Ami tény: az Eb addigi nézettségi csúcsát megdöntötte (bár ez nem volt nehéz...) az esti csata, a spanyol zászlók között és mellett azonban méretes piros-fehér-zöld lobogók is szép számban tűntek fel. 

A találkozó egy megúszást követően spanyol góllal indult, emberelőnyből Hosnyánszky Norbert reagált villámgyors lövéssel, majd egy újabb fórt Biros Péter fejezett be eredményesen (2-1). A második negyedben - 6 az 5 ellen - a hazaiak is betaláltak (2-2), aztán magyaros pillanatok következtek: villámsebes akció végén Varga Dániel remek passzából Kiss Gergely bombázott a spanyol kapuba (3-2). A "megszokott" emberelőnyből - ez volt az ötödik a magyarok kettőjével szemben - egyenlítettek ismét a hazaiak (3-3), majd Kiss G. lökete jelentett újfent megoldhatatlan feladatot a rivális kapusának (4-3), amire azonban az első spanyol akciógól jött válasz gyanánt (4-4).    

A nagyszünet után - 7:3-as kiállítási mutató mellett - kétszer is rontottak a spanyolok, Varga Dániel viszont nem: káprázatosan hozva helyzetbe magát nagy gólt lőtt, s nem sokkal utána ugyanő ismételt (6-4). Igazán kár volt a negyedszer is eredményes Xavier Garcia szellemes ejtéses megoldásáért (6-5), miáltal nyílt maradt a meccs. A "nyíltság" jegyében hibák itt is, ott is, aztán - 3 perc elteltével - a zárónegyed nyitógólját a vendéglátók szerezték meg (6-6). Tombolt a lelátó, amikor Biros nagyon messziről varázslatosan ívelt-csavart a bal felsőbe (7-6), ha lehet ezt mondani, az Eb-góljával. Kevesebb, mint három perc volt hátra, amikor Varga Dániel harmadszor is betalált, alighanem a legjobbkor (8-6). Még egy spanyol gól esett ugyan (8-7), de ez már nem osztott, nem szorzott, a magyar válogatott lépett tovább csoportmásodikként.

"Ilyen mérkőzésre számítottunk. Tudtuk, több góllal kell jobbnak lennünk, hogy eggyel nyerjünk" - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány.  A magyar csapat szerda este 19.30-tól a német válogatottal vív meg az elődöntőbe jutásért.

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁLAGA
A CSOPORT, 5. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG - SPANYOLORSZÁG 8-7
(2-1, 2-3, 2-1, 2-2)
Gólszerzők: Varga Dániel 3, Biros, Kiss G. 2-2, Hosnyánszky 1, illetve X. Garcia 4, F. Perrone, Minguel, Molina 1-1VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW