szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcvankét feltételezett terroristát tartóztattak le az év első felében a muzulmánok lakta kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. A gyanúsítottak merényletekre készültek a pekingi olimpiai játékok ellen - közölték csütörtökön a kínai hatóságok.


Az elfogott emberek öt olyan terrorcsoporthoz tartoztak, amely "a gyanú szerint a pekingi olimpia elleni szabotázsakciókat szervezett" - jelentette az Új Kína hírügynökség a területi székhely, Urumcsi rendőrfőnökére hivatkozva. A kínai hatóságok most először nyilatkoznak a letartóztatottak összesített számáról azután, hogy bejelentették: az utóbbi hónapokban számos olyan összeesküvést lepleztek le, amelyek célpontja az augusztus 8. és 24. közötti pekingi olimpia lett volna.

Hszincsiang lakosságának többsége török ajkú ujgur. Emigráns szervezeteik szerint a területen nincs terrorveszély, és a központi hatalom azért nagyítja fel vagy találja ki a fenyegetettséget, hogy elnyomjon minden ellenzéki megmozdulást az ötkarikás játékok előtt. Szakértők és jogvédők szintén eltúlzottnak minősítették a Kína által hangoztatott terrorveszélyt. Biztonsági szakemberek hangsúlyozzák, hogy eddig alig hoztak nyilvánosságra részleteket az állítólag felgöngyölített terrorhálózatokról. Előző nap a kínai hatóságok arról számoltak be, hogy megölték egy Urumcsiban "szent háborúra" készülő, gyakorlatozó csoport öt feltételezett tagját. Az öt emberrel egy keddi rendőrségi rajtaütésben végeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban