szerző:
Vincze Szabolcs

A pekingi olimpia férfi vízilabda döntőjében Magyarország 14-10-legyőzte az Amerikai Egyesült Államok csapatát, így zsinórban harmadszor állhatott a dobogó tetejére. A meccsre visszatekintve az amerikaiak is elismerték, hogy egyszerűen nem bírták tartani a magyarok által diktált ritmust.


Kiss Gergelyt próbálja tartani védője
© MTI - Koszticsák Szilárd
„Az Amerikai Egyesült Államok csapata nem akar tűzharcba keveredni a világ legjobb lövőivel, a magyarokkal” – jelentette ki a döntő előtt Tony Azevedo, az amerikai csapat kapitánya, egyben legeredményesebb játékosa. A meccs előtt a tengerentúli gárda bizakodva nézett a finálé elé, hiszen úgy gondolta, hogy ha kellőképp le tudják lassítani az esélyesebb ellenfelet, szorosan védekeznek és keményen meghajtják őket, akkor nyerhetnek.

Már az első negyedben kiderült, hogy ez nem így lesz. Bár tény, ekkor még kiegyenlített volt a mérkőzés, az amerikai kapusnak hat alkalommal kellett maga mögé nyúlnia az első negyedben. A Kemény Dénes által dirigált csapat végül magabiztosan győzött 14-10-re, így zsinórban harmadszor is az olimpiai dobogó tetejére állhatott. A vereség ellenére az amerikaiaknak sem kell szomorkodniuk: húsz év után végre ismét érmet nyertek vízilabdában.

A Washington Post szerint a magyarok nemcsak a medencében, hanem a lelátókon is szabályosan „kiütötték” ellenfelüket. Piros-fehér-zöld zászlótenger és óriási hangorkán nyomta el az amerikaiak maroknyi, de lelkes csapatát.

„A vízilabda olyan Magyarországon, mint nálunk otthon az NBA (észak-amerikai kosárlabda-bajnokság) – mondta Merrill Moses, az USA csapatának első számú kapusa. – Ez a sport az életük része. Most láthatták. Megmutatták. Nagyszerű játékot játszanak.” A hálóőr ellenünk nem tudta hozni azt a formáját, amit Szerbia ellen igen: akkor 16 védést mutatott be, oroszlánrészt vállalva csapata győzelméből. A döntőben csak az első negyedben hatot kapott.

„Hihetetlen lövő erejük van – tette hozzá Terry Schröder, az amerikai csapat trénere. – Úgy nézett ki kívülről, mintha pocsék lenne a védekezésünk, pedig ez nem igaz. Az egész olimpiai alatt remekül védekeztünk. A fináléban történtek dicsérik őket és bizonyítják, milyen nagyszerű csapat a magyaroké.” A harmadik negyedtől tulajdonképpen az történt a medencében, amit Kásás Tamásék akartak.

A harmadik negyedben, Varga Dániel zseniális gólja után Schröder is kapust cserélt, és 11-9-es magyar vezetésnél Brandon Brooks jött be a lövésekkel szemben szinte tehetetlen Moses helyett. „Merrillnek sokat köszönhetünk, hogy idáig jutottunk, mert fantasztikusan védett a játékok alatt – mondta ezzel kapcsolatban a kapitány. – Ugyanakkor hat gólt kaptunk az első negyedben, és tizenegyet, amíg ő védett. Egyik gólért sem hibáztatom, de valamit tennem kellett abban a helyzetben.”

Amikor Brooks és Moses a cserénél találkoztak a medencében, utóbbi megveregett az előbbi fejét. „Szerinted szerettem volna kivédeni legalább egy részét azoknak a lövéseknek? Hát igen. Ami történt, megtörtént. Szereztek pár gólt a hibámból. Az edző a helyes döntést hozta. Neked kell ezt megoldanod.” Brooksnak sem sikerült. A magyar csapat a hajrára öt góllal húzott el.

„Legyőztek minket – mondta Schröder a meccs után. – Alaposan megvertek minket.” Ennek ellenére az amerikaiaknak nem kellett szomorkodniuk. Búcsúztatták a szerbeket, amire senki sem gondolt. Nem bírtak velük az olaszok és horvátok sem. Csak minket nem tudtak legyőzni. „Ez ma este még fájni fog mindannyiunknak, és minden bizonnyal holnap is. Sőt, szerintem napokig – tette hozzá az amerikai kapitány. – De hetek vagy hónapok múlva mindenki rájön majd, mekkora dolgot vitt véghez. Sok mindenre büszkék lehetnek.”

„Amikor a nyakamba akasztották az ezüstérmet, az lélegzetelállító érzés volt – mondta Moses. – Olyasmit tettünk, amire előttünk amerikai vízilabdacsapat csak húsz éve volt képes.” A magyar csapat pedig olyat tett, amit utoljára négy éve, és eddig összesen kilencszer. Olimpiai bajnok lett.

2008-AS NYÁRI OLIMKPIAI JÁTÉKOK, PEKING

VÍZILABDA, FÉRFIAK, DÖNTŐ - VISSZATEKINTŐ
MAGYARORSZÁG - EGYESÜLT ÁLLAMOK 14-10
  (6-4, 3-4, 2-1, 3-1)
Peking, Olimpiai Sportközpont, 5000 néző, V.: Gaetan Turcotte (kanadai), Mario Brguljan (montenegrói)
Gólszerzők: Biros 3, Varga Dá. 3, Varga Dé. 2, Benedek 2, Kiss G., Kis G., Kásás, Molnár T. ill. Azevedo 4, Beaubien 2, J. Smith 2, Bailey, Varellas
Ötméteresek: 0/0, ill. 1/1
Kiállítások: 10, ill. 10Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás

Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás

Több mint 3 milliót keres egy focista az NB I.-ben

Több mint 3 milliót keres egy focista az NB I.-ben

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Mikler bravúrjai ellenére kikaptak a magyar kézisek Malmőben

Mikler bravúrjai ellenére kikaptak a magyar kézisek Malmőben

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről