szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

Talmácsi Gábor rajt-cél győzelmet aratva Hollandia után másodszor állhatott a dobogó legfelső fokára a San Marinói Nagydíjon, Misanóban. A magyar pilóta az összetett ranglista harmadik helyére jött fel, az éllovas Mike Di Meglio kilenc körrel a vége előtt kiesett a versenyből.


Talmácsi ma megállíthatatlan volt
© AP
Talmácsi Gábor sorozatban harmadszor szerzete meg a pole pozíciót az időmérők során, és már a futam előtt úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen nyerni szeretne, vagyis nyernie kell San Marinóban, ha versenyben akar maradni. A rajtot jól elkapó a magyar pilóta elé csak a második helyről induló Bradley Smith tudott bevágni, igaz ő is csak másodpercekig.

Talma, miután visszaelőzött, jól tartotta a vezető pozíciót. Scott Redding már a második körben kicsúszott és búcsúzott a versenytől, a világranglistát vezető - és borzalmasan rajtoló - Mike Di Meglio pedig szépen jött fel, bár a kétfős élbolyba nem tudott felkapaszkodni. A leggyorsabb kört motorozó Talmácsi és a rátapadó Smith kicsit elhúzott a többiektől, a nagy riválisok csak néhány kör után próbáltak belehúzni és utánuk eredni.

Ez egyedül talán Stefan Bradl-nak sikerült, aki láthatóan meg tudta közelíteni az élen haladó kettőst, igaz, ő sem sokáig. A háttérben közben Simone Corsi, Nicolás Terol és Di Meglio harcolt a minél jobb pontszerző helyekért. Sőt, a mostanában egyre kiegyensúlyozottabban szereplő Andrea Iannone is hozzájuk csapódott. Mivel nagyon közel motoroztak egymáshoz, állandóan ismétlődtek az előzések és visszaelőzések.

Tizenkét kör volt még hátra, amikor Talma elfékezett egy kanyart, Smith pedig azonnal kihasználta ezt a kis hibát és az élre állt, Di Meglio pedig ugyanebben a körben a harmadik helyre jött fel. Szerencsére azonban nem volt technikai hiba az Apriliával, a magyar két kör alatt már a brit nyakán termett és csak az volt a kérdés, hogy mikor veszi vissza a vezetést.

Kilenc körrel a verseny vége előtt Mike Di Meglio, aki eddig minden futamon pontot szerzett, és vezeti a világranglistát, egy bal kanyarnál rosszul fékezve kicsúszott a pályáról, így kiesett a versenyből. Őt Stefan Bradl követte, aki ugyan visszaállt a versenybe, de lecsúszott a pontszerzésről. Talmácsi Gábor időközben visszavette a vezetést, és előnye egyre megnyugtatóbbá vált. 

Az utolsó körökre az Aprilia kiadott magából mindent, a Bancaja Aspar magyar pilótája egyre jobban elszakadt Bradley Smith-től - aki eddigre végleg lemondott az első helyről -, az őket követő boly pedig már majdnem tíz másodpercnyire lemaradt. A hajrá sem hozott meglepetést, a fantasztikus formában motorozó Talmácsi magabiztosan megnyerte a futamot, Olive az utolsó kanyarban kicsúszott, így lamaradt a dbogóról. A rivális Corsi bizonyult fejben erősebbnek.

Talma ezzel a 25 ponttal a világbajnoki ranglisra harmadik helyére jött fel, és öt versennyel az idény vége előtt 39 pont a lemaradása az éllovassal szemben.


GYORSASÁGI MOTOROS-VILÁGBAJNOKSÁG (MOTOGP), 125 KCM, SAN MARINÓI NAGYDÍJ

VÉGEREDMÉNY:
1. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia) 40:03.679 p
2. Bradley Smith (brit, Aprilia) 40:09.081 p
3. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:18.067 p
4. Marc Márquez (spanyol, KTM) 40:20.737 p
5. Nicolás Terol (spanyol, Aprilia) 40:21.000 p
6. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 40:21.161 p
7. Sandro Cortese (spanyol, Aprilia) 40:21.164 p
8. Dominique Ägerter (svájci, Derbi) 40:22.336 p
9. Esteve Rabat (spanyol, KTM) 40:22.827 p
10. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 40:38.329 pVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását