szerző:
Vincze Szabolcs

Hajdu János, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya előbb a legjobb nyolcba kerülést tűzte ki célul a pénteken kezdődő horvátországi világbajnokságon, majd csütörtökön már a dobogóra is esélyesnek nevezte a csapatot. Kökény Bea és Mocsai Lajos, a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők visszafogottabbak, de optimisták.

A csapat egységes és bizakodó
Abban mindenkinek megegyezik a véleménye, hogy a magyar ág talán egy kicsit erősebb, mint a másik, a csoportból való továbbjutás azonban szinte kötelező a magyar válogatott számára. A csoportban Ausztrália és Argentína a könnyű ellenfelek közé tartozik, Romániával és Szlovákiával kemény küzdelem várható, míg a franciák ellen a legkevesebb az esély. Mivel ez a meccs lesz az utolsó az A jelű hatosban, nagy terhet venne le a csapat válláról, ha a játékosok már a biztos középdöntő tudatában futhatnának ki a pályára.

„A kimondott cél az első nyolcba kerülés volt, ezt reálisnak is tartom – vázolta fel a hvg.hu-nak az esélyeket Kökény Bea, a magyar női válogatott egykori klasszis irányítója, ötszörös világbajnoki érmes. – Optimista vagyok, szerintem a fiúk az első hatba is bejuthatnak, ami nagyon szép eredmény lenne. Ehhez persze szerencse is kell.” Ugyanezt hangsúlyozta a kapitány is, mondván: elérhető a dobogó is, de ahhoz minden meccsen kiegyensúlyozott játék szükséges. „A csoportmeccsek közül nyilván a franciák elleni lesz a legnehezebb, ugyanakkor a románok és a szlovákok elleni a legfontosabb – tette hozzá Kökény. – Az ausztrálok és az argentinok elleni győzelem kötelező, a szintben hozzánk közelebb álló románok és a szlovákok ellen tehát mindent meg kell tennünk, hogy a franciák ellen már abban a tudatban léphessünk pályára, hogy bent vagyunk a középdöntőben. Ez felszabadultabbá tenné a játékunkat.”

Itt már nehezebb ellenfelet kaphat a magyar csapat. Mocsai Lajos, a válogatott korábbi kapitánya szerint nem kell túlzásba vinni az előzetes számolgatásokat, legalábbis ő nem szokta. „Én kilenc világversenyt verekedtem végig a csapattal, így nyugodtan mondhatom, minden meccsnek jelentősége van – szögezte le. – Ezzel együtt az első 6-8 közé várom a csapatot, ami jó eredmény lenne, hiszen ez már a világ élmezőnye. Az első négybe bejutni pedig egyenesen bravúrnak számít. A csoportból mindenképpen tovább kell lépnünk, szerintem ez kötelező. Az utána jövő keresztmérkőzések viszont már jóval nehezebbek lesznek, hiszen kemény csapatok jöhetnek a másik ágról is.”

Hogy melyek ezek a kemény csapatok? A folytatásban a mieink a horvát-svéd-spanyol-koreai kvartettből kapnak három ellenfelet, a kubaiak és a kuvaitiak nem képeznek komolyabb játékerőt. A horvátok otthon szinte legyőzhetetlenek, ám a két együttes legutóbbi, 2008. november 2-i veszprémi összecsapásából a mi válogatottunk került ki győztesen. A svédekkel legutóbb 2008. január 22-én, a norvégiai Európa-bajnokságon mérkőztünk, akkor 27-27-es döntetlen lett a végeredmény. A 2005-ös világbajnok spanyolokat – szintén ezen a kontinenstornán – sikerült 35-28-ra lehengerelni. Legutóbb a dél-koreaiak ellen is nyert a magyar együttes, méghozzá az athéni olimpián, 30-25-re. A statisztika tehát bizakodásra adhat okot akkor is, ha ott és akkor nem sokat számít.

MELY CSAPATOK A VILÁGBAJNOKSÁG FAVORITJAI?
Kökény Bea: „A franciák csapata igencsak átalakult a világbajnokság előtt, nem az olimpiai csapatukkal jönnek. A csoportmeccseken dől el, hogy milyen erőt is képviselnek, de ettől függetlenül mindig esélyesnek számítanak. A horvátokat a hazai pálya nagyon ösztökélni fogja, nyilván mindent megtesznek majd a minél jobb eredményért. A dánoknak a rosszul sikerült olimpiai szereplés miatt lesz bizonyítási vágyuk, és ne felejtsük el a mindig erős spanyolokat sem. Én ezeket a csapatokat tartom a világbajnokság favoritjainak.”
Mocsai Lajos: „Az olimpia után minden csapat átalakul, ezért nehéz választ adni arra, melyik csapat a favorit. Én mégis kiemelném a francia-horvát-spanyol triót, őket tartom a legesélyesebbnek a torna megnyerésére. A franciák nagyon tapasztalt csapat és mindig hozzák a jó eredményt, a horvátokat most a hazai pálya is segíti, amellett, hogy erős a gárdájuk. Ez a hármast hat, nagyjából egyenlő játékerőt képviselő nemzeti együttes követi. Például az orosz és a svéd válogatott, és ide tartozik a magyar csapat is.”
Erősségünk: a csapategység (Oldaltörés)

Nagy László vezéregyéniség lehet
Hajdu János szerint van okunk a bizakodásra, mivel egységes a csapat és az utóbbi időben nagyon jó formában játszik. Mocsai Lajos is kiemeli a csapategységet, nehéz egy embert kiemelni a többiek közül. „Ahogy látom, kulcsszerepet kap majd a hármas védőpozíció, azaz nagy teher lesz a belső védőinken. Az utóbbi időben sokat javult Nagy Lászlónak, Ilyés Ferencnek és Herbert Gábornak nehéz feladata lesz. A 2-es védőposzton jól állunk, de a legfontosabb szerintem a párok összedolgozása, mert ezen a szinten már muszáj minden posztra legalább két jó játékost keríteni. Fontos, ki hogyan tudja levenni a többiek válláról a terhet krízishelyzetekben. Támadásnál hasonlóan: Nagy, Mocsai Tamás, Nikola Eklemovics, Császár Gábor és Gál Gyula kulcsemberek lesznek, a kérdés az esetleges helyettesítésük lehet.”

„Szerintem is a csapategység lesz meghatározó – erősítette meg Kökény Bea. – Ugyanakkor Nagy László a csapatkapitány, akinek vezéregyéniségnek kell lennie a pályán és azon kívül is. Az ő jó játéka mindenképpen kell majd. Ha ki kell emelni valakit, tőle várom a legtöbbet. Ezen kívül jó védekezésre és kapusteljesítményre is szükség lesz, ezért ezeken a posztokon is meghatározó lesz a játékosok teljesítménye.” Szerencsére Puljezevics Nenad és Fazekas Gábor személyében ezen a poszton sem állunk rosszul. „Ez a mai válogatott leginkább a junior Európa-bajnokságot nyert 1980-81-es korosztályra épül. Megvan az esély arra, hogy most odaérhetnek, az utóbbi években ugyanis elég pechesek voltak. Most kijöhet nekik a lépés, ez a csapat megérett egy jó eredményre.”

„A válogatottnál komoly munka folyik – összegzett Mocsai Lajos. – Nagyon jó edzők vezetésével, akik kiválóan végzik azt, amit elvállaltak. Semmilyen téren nincs probléma a csapattal, ez egy kreatív, színes és sokoldalú társaság.”

A magyar szövetség elnöksége a legjobb nyolc közé jutást jutalmazza. Az első hely 20, a második 16, a harmadik 14, a negyedik 12, az ötödik 9, a hatodik 6, a hetedik 4, a nyolcadik pedig 3 millió forintot ér. A világbajnokság nyitómérkőzését január 16-án 20:30-tól   Horvátország a Koreai Köztársaság ellen játssza Splitben, míg Magyarország első fellépése Ausztráliával szemben lesz egy nappal később 18:30-tól az eszéki Gradski vrt (Városi park) arénájában.

2009-ES FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Puljezevics Nenad (Pick Szeged), Fazekas Nándor (Gummersbach)
JOBBSZÉLSŐK: Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (PLER)
JOBBÁTLÖVŐK: Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (Barcelona)
BEÁLLÓSOK: Gál Gyula (MKB Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)
IRÁNYÍTÓK: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém)
BALÁTLÖVŐK: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Putics Barna (Barcelona), Katzirz Dávid (Pick Szeged)
BALSZÉLSŐK: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Hajdu János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
 Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál

Szél Bernadettéket nem engedték be az Emmi államtitkárához

Szél Bernadettéket nem engedték be az Emmi államtitkárához

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Ámokfutó lövöldözött egy cseh kórházban, hat halott

Ámokfutó lövöldözött egy cseh kórházban, hat halott

Nem csak Vajna Tímeának nem jött be a gyémántbiznisz

Nem csak Vajna Tímeának nem jött be a gyémántbiznisz