szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta tudni, hogy a Bajnokok Ligája-győztes Dunaferr női kézilabdacsapata nemhogy pénzügyi gondokkal küszködik, de egyenesen a csőd szélén áll. A vezetőség szerint azonban vége a nehéz időszaknak. A Dunaújvárosi Hírlap interjúja.


A csapat játékosa tavaly ősz óta nem kapnak fizetést, így már azt rebesgették, nem állnak ki a mérkőzésekre. Az újság Takács Csabát, a tulajdonosi kör egyik tagját kérdezte a mostani helyzetről.

Köztudott, hogy a jelenlegi tulajdonosok négy évvel ezelőtt, 2004-ben vették át a női csapatot, kérdés: milyen kondíciókkal?

Takács Csaba: Nagyon bizonytalan helyzetben vettük át az együttest. Jelentős adósságot örököltünk, s a szponzori szerződések is lejártak. Újakat kellett kötni a Dunaferr Zrt. vállalattal és az AstraZenecával. Ezek meg is történtek. Évről évre a két nagy szponzorunk támogatásával működtettük a két serdülő, az ifi és a felnőtt együttest. Ez évenként más - hol több, hol kevesebb - összeget jelentett.

Lényeges kérdéshez jutottunk. Jól értesültek szerint az évi kétszázötven-háromszázmillióból miért nem lehetett gond nélkül gazdálkodni?

Takács Csaba: Mielőtt megkérdezné, a tulajdonosi kör számára egyáltalán nem volt ez nyereséges vállalkozás. ráadásul nagyságrendekkel kevesebből kellett működnünk, mint amit a kérdésében megemlített. S ahogy már mondtam: több tízmilliós adósságot görgetünk magunk előtt. S még valami. A hazai és nemzetközi - mondjuk dán vagy román - piacon olyan magasak lettek a játékosok árai, amikhez a mi sztárjaink is ragaszkodtak. De egy idő után ezzel nem tudtunk versenyezni. Vagyis nem hirtelen ütött be a krach, hanem fokozatosan romlott a helyzet.

És mi jelentette a plusz egy cseppet a teli pohárban?

Takács Csaba: Tavaly év végén hat év után kilépett az AstraZeneca, valószínűleg az új vezetésük döntése után. Ekkor tudtuk, hogy nehéz időszak következik. Elmondtuk a játékosoknak, hogy aki ezt tudja vállalni, maradjon, aki nem, attól békében elválunk. Február közepéig kértük a csapat türelmét. Most úgy látom, a nehezén már túl vagyunk. Rövidesen tudunk fizetni.

Mire alapozza az optimizmusát?

Takács Csaba: Arra, hogy az ISD Dunaferr Zrt. céggel négy évre szóló szerződést kötöttünk. És ez a működésünk alapja. Ha nem találunk új támogatókat, akkor is folyamatosan biztosított a működésünk.

Pedig arról is tudunk, hogy angol, amerikai cég csatlakozása is elképzelhető.

Takács Csaba: Hosszú ideje - nyár óta - tárgyalunk velük, tehát ez a vonal is él. Az AstraZeneca kilépésének negatív hatását velük meg tudnánk szüntetni. De szerintem így is túléltük a nehéz időszakot. És csak megköszönni tudjuk a játékosoknak, szakembereknek, családjuknak, hogy kitartottak. Emberségből is jelesre vizsgáztak

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!