szerző:
hvg.hu

Erwin Koemant, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát az MLSZ-hez fűződő viszonyáról, jövőbeli elképzeléseiről, a fiatalokról, a végeláthatatlan Gera-ügyről, a magyar foci hibáiról és Orbán Viktorról kérdeztük. A hvg.hu interjúja.

hvg.hu: Jelenleg éppen mit csinál Magyarországon?

Erwin Koeman: Voltam Debrecenben és Tatabányán, egy hét múlva pedig Szalonikibe repülök az AEK Athén elleni meccsre. Csütörtökön a Németország - Málta mérkőzést fogom megnézni, ez azonban már csak kedvtelés. Szeretek utazni. Ez a munkám, de egyben a hobbim is. Óriási dolog, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek. Ezt nem sokan mondhatják el magukról.

hvg.hu: Túl a kormányváltáson adódik a kérdés: Orbán Viktorral sikerült-e tisztázni a korábbi nézeteltérésüket, egyáltalán, fontosnak tartja-e vele tisztázni a dolgokat?

Erwin Koeman: Nem gondolom, hogy komoly konfliktusom lett volna vele. Az én kultúrámban természetes, hogy ha megtámad valaki – ráadásul nem igaz, amit állít –, akkor megvéded magad. Itt ennyi történt. De lehet, hogy önöknél nem ez a természetes. Bizonyos dolgokat nem tudok megváltoztatni. Ha megpróbálnám, rengeteg energiát venne ki belőlem, ráadásul nem biztos, hogy megérné. De úgy gondolom, ha valaki külföldre megy dolgozni, akkor alkalmazkodnia kell annak az országnak a kultúrájához, el kell fogadnia azt. Tisztában vagyok vele, hogy nem Hollandiában vagyok. Néha nehéz, de nem tudok ezen változtatni. Orbán Viktornak egyébként sok szerencsét kívánok, nehéz dolga lesz ebben a krízishelyzetben. Tudom, hogy szereti a focit, ez talán jót is tesz majd a magyar labdarúgásnak. Legalábbis remélem.

hvg.hu: Nemsokára új elnöke lesz a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is. Ön ebben a helyzetben hogyan látja saját pozícióját, jövőjét a magyar válogatott élén? Ismeri-e például Csányi Sándort, akit már-már a következő MLSZ-elnöknek tekintetnek? Számít-e valamire az új elnökséggel kapcsolatban?

Erwin Koeman: A legfontosabbnak azt tartom, hogy továbbra is végeznem kell a munkámat. Csányit nem ismerem személyesen, sosem találkoztunk, bár tudom, mivel foglalkozik. Kistelekivel köztudottan nagyon jó kapcsolatom volt, a jövőt pedig meglátjuk. Nem tudom befolyásolni a körülöttem folyó dolgokat, csak a csapatomra lehetek hatással. Tudom, hogy nagy változások lesznek az MLSZ-ben, ahonnan eddig semmilyen megkeresés nem érkezett és megbeszélésünk sem volt. Hollandiában ez nem így menne, de úgy látszik, itt ez a normális. De visszatérve: ha Csányi Sándor lesz az elnök, természetesen leülök és beszélni fogok vele. Tisztázni kell, hogy ő mit gondol rólam, és mert nem ismerem személyesen, nem igazán tudom, mire számítsak. Mivel azonban tudom, mi zajlik a futballban, nem is tartok ettől a helyzettől.

©

hvg.hu: Nemrégiben azt nyilatkozta, hogy többen is szívesen ülnének a helyére a magyar válogatott kispadján. Önjelölt szakemberekről, esetleg bizonyos csoportok jelöltjeiről van szó? Mondana esetleg konkrét neveket is?

Erwin Koeman: Hogy ki pályázik a helyemre? Önök szerintem jobban tudják, kikre gondolok. Mivel tisztelem a kollégáimat, nem szeretnék neveket mondani. Nekem megvan a saját értékrendszerem, ezért én például soha nem jelöltetném saját magam szövetségi kapitánynak. A jelenlegi helyzet azonban abszurd, hiszen sehol a világon nem lenne szó egy szövetségi kapitány leváltásáról, miután az ország az utóbbi tizenöt év legjobb eredményét érte el az aktuális selejtezőkben. Mondom, ilyen a világon nincs! Egyedül a jelek szerint Magyarországon, de nem érdekel, nem foglalkozom vele. Csak nevetek a dolgon. Mi mást tudnék tenni? Persze zavaró mindez, de úgy látszik, más-más világban élnek az illetékesek is és én is.

hvg.hu: Gazdaságilag velünk nagyjából egy szinten lévő országok (például Portugália) képesek komoly futballkultúrát fenntartani. Nálunk mi hiányzik ehhez?

Erwin Koeman: Sok és nagy különbség van. Magyarországon sokan akarják befolyásolni a futballt, akár a sajtón, akár a politikán keresztül. Számtalan pletyka kering, például az én pozíciómról is, és rajtam kívül szinte már mindenki tud mindent. Külföldön tisztelettel beszélnek a magyar válogatottról és a selejtezőkben mutatott teljesítményéről. Bár én egy másik futballkultúrából jövök, és általában úgy érzem, tudom kezelni a helyzetet, ezek a dolgok lényegesen megnehezítik a dolgomat. Szerintem ez, a focit körülvevő közeg lehet az egyik oka például a portugál vagy a holland focitól való távolságnak – ha már azt hozta fel példaként. Itt egyszerűen más a futballkultúra, mint nyugatabbra, és nem hiszem, hogy ez az elkövetkező években megváltozik. Kis pénzből is lehet nagyon jó dolgot kihozni és fordítva, a nagy pénz sem garancia mindenre. A magyar szurkolók egyébként nagyon lelkesek és igazán szeretik a focit, de ez nem mindig elég.

hvg.hu: Magyarországon többen szorgalmazták már a fiatalok beillesztését a nagyválogatottba, és sok külföldi nagycsapat, akár még a világbajnokság előtt is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert. Ön szerint ez miért nem megy nálunk?

Erwin Koeman: Akkor itt vissza is kérdeznék: tudják-e, hogy a fiatal magyar tehetségek közül ki mennyit játszik a klubcsapatában? Számomra az a fontos, hogy ezek a kétség kívül tehetséges fiatalok – mint például Németh Krisztián, Koman Vladimir, Kádár Tamás vagy Gulácsi Péter – olyan csapatot válasszanak, ahol rendszeres játéklehetőséget kapnak. De van más is. Németh Krisztián például november és március között egyáltalán nem lépett pályára a sérülése miatt. Hiába játszott sokat a sérülése előtt, ha valaki ennyi ideig kiesik, időbe telik visszakapaszkodni a korábbi szintre. Ilyesmiktől függ az, hogy kapnak-e meghívót a magyar válogatottba, vagy sem. Persze nekik is meg kell mutatniuk a többi válogatotthoz hasonlóan, hogy mire képesek, mennyit érnek, és egy-két fiatal játékost egész biztosan meg fogok hívni az elkövetkező válogatott meccsekre.

©

hvg.hu: Régóta húzódik a Gera-ügy. Ön nem tenne még valamilyen lépést a bombaformában játszó Gera Zoltán felé, akire nagy szükség van az ilyen képességű játékosokban nem dúskáló magyar válogatottban? A helyzet kívülről leginkább presztízsharcnak tűnik.

Erwin Koeman: Nekem nincsen semmilyen személyes problémám Gerával. Jelen pillanatban többet tudok annál, mint ami nyilvánosságra került, és a közeljövőben várható is változás, bár nem tudom, ez pozitív vagy negatív irányú lesz-e. Éppen ezért egyelőre nem is szeretnék erről a sajtóval beszélni. Még nem. Természetesen majd reagálok a helyzetre, amikor kell, hiszen ez a kötelességem. De arról például senkit nem hallottam beszélni Magyarországon, hogy Gera Zoltán hogyan teljesített a válogatottban. Ez nem olyan fontos?

hvg.hu: Ha befejezné szövetségi kapitányi karrierjét Magyarországon, vállalna klubedzői állást az NB I-ben?

Erwin Koeman: Nem tudom. Ki tudja, mi lesz egy év múlva? Minden lehetséges, én pedig mindenre nyitott vagyok. Ha valaki beszélni akar velem, megteheti, de a kérdésre csak akkor tudok igazán választ adni, ha konkrétan meg is keres valaki. Korai még erről beszélni. Én nem tervezek évekre előre a karrieremben, mint több kollégám, aki elhatározza, hogy két-három év múlva itt és itt akarja látni magát. Én bizonyos szempontból egyik napról a másikra élek, ezért ez a lehetőség egyelőre egy nagy „ha”. A fociban szerintem nem lehet így előre tervezni. Jó pár éve benne vagyok a profi futball vérkeringésében, tudom, miről beszélek.

©

hvg.hu: És akkor a végére egy kis tiszta – magyaroktól távoli – foci: mire számít a Bajnokok Ligája döntőjében?

Erwin Koeman: Remélem, a Bayern München nyeri a finálét, mert három holland is van a csapatban (játékosként Arjen Robben és Mark van Bommel), az edző Louis van Gaalt is beleértve, aki rengeteg munkát végzett az érkezése óta. Az Internazionale ugyanakkor képes az eredményre játszani, ami egyébként jellemzi az egész olasz focit is, ezt viszont én nem szeretem annyira. Ugyanakkor ez veszélyessé is teszi José Mourinho csapatát.

hvg.hu: A június 11-én kezdődő világbajnokságtól mit vár? Bert van Marwijk vezetésével meddig viheti Hollandia?

Erwin Koeman: Úgy gondolom, ha mindenki egészséges a holland válogatottban, jó kis csapatot alkotnak. Ezt lesz alkalmam elemezgetni, mert a helyszínen fogom megnézni Hollandia Dánia és Japán elleni meccseit. Nem tudom pontosan, de azt hiszem, a második vagy a harmadik körben Brazíliával futhatnak össze. Szerintem a brazilok a vb nagy favoritjai. Tapasztalt csapat, minden adottsága megvan és fantasztikus játékosai vannak, akik minőségi focit játszanak. Hollandiára visszatérve, majd a csoportmeccsek után válik el, mennyit ér ez a csapat. A kapitány, Bert van Marwijk szerintem jó edző, aki két lábbal a földön jár és eddig az eredmények is igazolják. Szerintem inkább a játékosokat kellene megkérdezni, szeretik-e őt vagy sem. Ebből a szempontból nem a sajtó és nem is Erwin Koeman véleménye számít. Mivel van egy Arjen Robben, egy Robin van Persie vagy egy Dirk Kuyt a csapatban, akik képesek gólokat szerezni, azért adott a jó szereplés lehetősége. De úgy van ez vele is, mint normális esetben a többi edzővel: az eredmények döntik el, elbukik vagy marad-e.

Vincze Szabolcs, Fincziczki Béla

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán újból Koemanról nyilatkozott

Orbán Viktor sajnálja, hogy a labdarúgó-válogatottal kapcsolatban korábban megfogalmazott véleményét politikainak minősítette Erwin Koeman szövetségi kapitány, egyúttal fenntartja álláspontját, miszerint a szakvezetőnek több időt kellene Magyarországon töltenie.

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője