szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöntötte a Mont Blanc megmászásának gyorsasági világrekordját Kilian Jornet, a síalpinizmus és terepfutás spanyol bajnoka csütörtökön: Chamonix-ból oda-vissza 4 óra 57 perc 40 másodperc alatt tette meg a 4810 méter magas csúcsra vezető utat.

A 25 éves Kiliam Jornet Burgada reggel 4 óra 46 perckor indult az 1 037 méter magasan fekvő chamonix-i templomtól, majd 3 óra 30 perc alatt tette meg a Mont Blanc csúcsáig vezető 3773 méteres szintkülönbségű utat.

A sportolót kísérő Mathéo Jacquemoud 22 éves francia síalpinista bajnok a visszaúton megsérült, és nem tudta Kilian Jornetet elkísérni a célpontig. Kilian Jornet 9 óra 43 perckor érkezett vissza sprintelve a chamonix-i templomhoz.

"Kár, hogy egyedül fejeztem be. Az egész mászást és leereszkedést együtt csináltunk Mathéóval. Úgy gondolom, a rekord mindkettőnké, még ha egyedül is érkeztem ide" – mondta Jornet.

A korábbi Mont Blanc-mászás gyorsasági világrekordját Pierre André Gobet állította fel 1990-ben, aki 5 óra 10 perc 44 másodperc alatt járta meg csúcsra és a visszafelé vezető utat.

A Mont Blanc-t rendszerint két nap alatt másszák meg, a hegymászók az éjszakát a Grands Mulets, a Gouter vagy a Cosmiques menedékházban töltik a választott útvonal függvényében.

Kilian Jornet nyolc hegycsúcsot igyekszik megmászni a lehető leggyorsabban a hegymászás és a terepfutás technikáinak ötvözésével. Hátra van még a kaukázusi Elbrusz (5642 m) megmászása 3 óra 23 percnél rövidebb idő alatt, majd a svájci-olasz határon fekvő Matterhorné (4478 m) 3 óra 14 percnél kevesebb idő alatt a hegy olasz oldalán.

A sorozat a tervek szerint a Mount Everest (8848 m) megmászásával végződik, amelynek a világrekordja 20 óra 24 perc.

Kilian Jornet, a síalpinizmus világbajnoka háromszornyerte meg a 168 kilométeres távú, 9600 méteres szintemelkedésű Mont Blanc terepfutó versenyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás