szerző:
hvg.hu

Bár a világ más tájain is kínlódnak olykor a pálya alkalmasságával, olyan fiaskóba kevés helyen futottak bele, mint most Felcsúton. Az Omega-koncertet lehetővé tévő sokmilliós baki felelősei mutogathatnak a Wembley-re, de ez az ügy akkor is kínos.

Kényes portéka a futballpálya – bizonyította saját példáján a Pancho Aréna. A tavaly húsvétkor felszentelt felcsúti stadion játékterét ugyanis a közeljövőben cserélni kell. Ráadásul nem is feltétlenül (vagy nem csak) a fűvel van gond, a blikk.hu szerint a beavatkozás a pálya alatti csőrendszer(eke)t is érinti. Ezek cseréje nem lesz olcsó, a Ferencváros új stadionjában a játéktér megfelelő becsövezése és füvesítése mintegy 240 millió forintba került. A Pancho ennél jóval kisebb aréna, de így is több tízmillió forint lehet a számla.

Mint megírtuk, a gyep újratervezésének kényszere akkor derült ki, amikor bejelentették: június 13-án engedélyezték, hogy – a hatalmas vásznakra kivetített Finnország–Magyarország-meccs után – rockkoncertet tarthassanak az Makovecz-stadionban. Az Omega fellépését ugyanis épp azért hagyták jóvá, mert másnap kezdődik a gyep felújítása. (A zenekar tagjai közben összevesztek, hogy politikailag maradhat-e független egy zenekar, amely az Orbán Viktor háza mellett felépült stadionban játszik. Erről itt írtunk.)

Néhány héttel az avató után már látszott

A gondokat előre jelezte, hogy tavaly május 16-án a bíró a felázott talaj miatt elkezdeni sem engedte a Puskás Akadémia és a DVSC-Teva meccsét, július 21-én pedig az U19-es magyar válogatottal együtt szerepelt le a rendszer: a Portugália elleni 6:1-es vereség idején a zivatar gyepesített lábmosómedencévé változtatta a pályát.

A felcsúti Pancho Aréna bemutatóján 2014 áprilisában
©

Akkor Végh Gábor, az aréna játékterét építő Pharos ’95 Kft. ügyvezetője azzal magyarázkodott a Sport24 hírportálnak, hogy bár „a pálya alatti csövezés bármekkora vízmennyiséget el tud nyelni, amennyiben a föld átereszti, de ilyen mennyiségű és intenzitású eső után Európa egyetlen pályáján sem lehetne mérkőzést rendezni”.

Dél-Amerikában mégis megoldották. Alig egy hónappal korábban, június 26-án, a brazíliai világbajnokság G csoportjában a Németország–Egyesült Államok-mérkőzés idején egy felhőszakadás ugyan a szó szoros értelmében elárasztotta a tengerparti Recife utcáit, a két válogatott, ha nem is szárazon, de pocsolyamentesen játszhatta le a meccset a Pernambuco Arenában. Ott a német ACO cég vízelvezető rendszere működött, igaz, utólag kiderült, kevés hiányzott, hogy a recifei hálózat is túlcsorduljon.

Kulcs: a talaj

A futballpálya jó vízelvezetése – amint azt a HVG korábbi számaiban többször is megírtuk – nem is feltétlenül az alatta homokos sóderágyba lefektetett csőrendszertől függ. Hiába készül el ugyanis megfelelő minőségben – vagyis ötméterenként keresztben lefektetve – a dréncsőhálózat, illetve kerül fölé egy speciális, vízáteresztő drénpaplan is, ha nem megfelelő a talaj összetétele, akkor a pálya felületén megáll a víz.

A komoly stadionok játékterei nagy tisztaságú – földdel, egyéb szennyező anyaggal nem kevert –, mosott homokot kívánnak. Szakértők szerint ebbe a legalább 40 centiméter vastag homokréteg felső 20 centiméterének 90-95 százalékos tisztaságúnak kell lennie, mert csak ezek, az egyenletes méretű szemcsék képesek megbízhatóan elvezetni a vizet.

A gyepszőnyeg vízáteresztő képességének fontossága a 2008-as Eb-n vált végképp nyilvánvalóvá. Akkor a bázeli stadiont – éppen a hazaiak meccsén – árasztotta el egy heves eső, és mivel a nagy kötöttségű föld lassan eresztette át a csapadékot, szinte vízilabdává alakult a küzdelem. A probléma olyan súlyos volt, hogy rögtön utána – a labdarúgó-viadalok történetében először – a bajnokság közben kicserélték a teljes gyepet.

A Bayern hibrid pályán játszik

A bökkenő a jó áteresztőképességű gyeppel csak az, hogy jóval könnyebben fel is szántják a játékosok, hiszen a laza homokban a gyökérzet nem képes úgy megkapaszkodni, mint az agyagosabb termőföldben. Ezt a hendikepet már egy jó évtizede azzal próbálják kivédeni, hogy műszálakat kevernek az altalajba, növelve a fű szakítószilárdságát. Bár a műfűtől joggal idegenkednek a focisták, a bevált recept szerint elegendő a gyep 3 százalékát műszálakkal helyettesíteni, hogy jelentősen növeljék a játéktér füvének tartósságát. A talajba 20 centiméter mélyre „injektált” műfüvet jól benövi a valódi gyep gyökérzete, a játékosok pedig észre sem veszik.

A felcsúti stadion avatóján
©

Jelenleg „hibrid” pálya van több első osztályú angol klubcsapat stadionjában (Chelsea, Everton, Arsenal, Manchester United és a City), de ilyenen játszanak a milánói San Siróban vagy a Bayern München meccseinek otthont adó Allianz Arenában is.

A vízelvezetést javíthatja, ha a dréncsöveket (az MLSZ által is előírt ötméteresnél) sűrűbben telepítik. A recifei stadionban például négyzetméternyi vízelvezető tálcákból álló rendszert épített be a német kivitelező. A csapadékban gazdag vidékek sportpályáin több helyütt például a slit drainage néven emlegetett megoldást használják, amikor közvetlenül a gyepszőnyeg alatt egy-két négyzetméteres négyzetek hálójára osztják a pályát, speciális géppel bemetszik a pályaalapot, a réseket pedig jó vízáteresztő képességű, magas homoktartalmú keverékkel töltik fel. Így olyan lesz a pálya, mint egy szivacs, amely lefelé tud túlcsordulni.

A Wembley, mint rossz példa

A felcsútiak mentségére legyen mondva, hogy a futball őshazájának számító, az esővel együtt élő Angliában is rendre előfordul, hogy „elúszik” egy-egy meccs. Tavalyelőtt a pár évvel korábban felújított portsmouthi Fratton Park stadion vízelvezető rendszere mondott csődöt.

Azt pedig szintén elrettentő példaként emlegetik szakmabeliek, hogy a füvesítés terén a magyarországinál nagyobb hagyományokkal rendelkező Angliában 2007-es átépítése után három év alatt tízszer kellett „újraszőnyegezni” a londoni Wembley-stadiont – feltehetően talajproblémák miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Angliában élő állatkínzó magyarokat ítélt el a bíróság

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Így alakítanak át minket a képernyők

Így alakítanak át minket a képernyők

John Travolta és Jimmy Fallon megpróbálta eldönteni, melyikük a jobb Travolta

John Travolta és Jimmy Fallon megpróbálta eldönteni, melyikük a jobb Travolta

Ingyen próbatermet kaphat a Tankcsapda Debrecentől

Ingyen próbatermet kaphat a Tankcsapda Debrecentől

Shane Tusup Hosszú Katinka olasz ellenfelével szövetkezik, de egy 15 éves magyar úszótehetséggel is bizonyítani szeretne

Shane Tusup Hosszú Katinka olasz ellenfelével szövetkezik, de egy 15 éves magyar úszótehetséggel is bizonyítani szeretne