szerző:
hvg.hu

Alig indultak el a lehetséges 2024-es budapesti olimpiai pályázat előkészületei, máris kisebb zavar alakult ki egy régiós támogatói döntés körül.

A támogató országok listája a MOB szerint
Albánia, Ausztria, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország

Nem vette jó néven az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), hogy a 2024-es olimpiai pályázatra készülő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elbüszkélkedett a budapesti indulást támogató országok listájával – jelentette az AP hírügynökség.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója az EOC prágai kongresszusán jelentette be hétfőn, hogy 16 közép- és kelet-európai ország olimpiai bizottsága támogatja a 2024-es budapesti rendezést.

Az érintett országok döntése után egy csoportkép is készült Prágában, a MOB pedig a híroldalán is beszámolt a fejleményről.

Csakhogy az EOC szerint az olimpiák házigazdáit mindig titkos szavazással választják ki, az országok pedig nyilvánosan nem közölhetik előre, melyik indulóra szavaznak majd. Ráadásul a magyarokat támogató 16 közép- és dél-európai ország olimpiai bizottságainak csoportja hivatalosan nem is elismert szervezet az európai ernyőszervezeten belül – tette hozzá az AP.

Az EOC szerint egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) tagjaival, akiket kapcsolatba lehetne hozni a magyar támogatói nyilatkozattal, nem is beszéltek a hétfői bejelentés előtt, így nem helyes azt sugallni, hogy a régióhoz tartozó IOC-tagok a nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően cselekszenek majd.

Mindenesetre az európai ernyőszervezet felhívta a tagországok figyelmét, hogy a következő hónapokban tartsák be az IOC irányelveit, így fair eljárásban választhatja ki az IOC a lehető legjobb házigazda várost.

Vannak, akik a történtek mögött inkább azt látják, hogy itt is megjelent a politika és egyre nagyobb a tét a leendő pályázatokkal kapcsolatban. Budapest mellett ugyanis három másik európai város, Róma, Hamburg és Párizs is pályázhat a 2024-es rendezésre és csak Los Angeles jelentkezett be a kontinensen kívülről.

Az IOC 2017 szeptemberében dönt majd arról, melyikük lesz a nyertes.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből

"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből