szerző:
hvg.hu

A négy évvel ezelőtti londoni olimpián bronzérmet szerző orosz úszósztár, Julija Jefimova is az eltiltottak között van.

Összesen hét orosz úszót tiltott el a riói olimpián való indulástól a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), írja a BBC. Az eltiltottak között van Julija Jefimova is, aki négy évvel ezelőtt,a  londoni olimpián szerzett bronzérmet 200 méteres mellúszásban.

A háromszoros világbajnok Jefimovát korábban átmenetileg eltiltotta a FINA, miután meldoniumot találtak az általa szolgálatott mintában, ennek ellenére később a szövetség feloldotta a szankciót, ami sok úszónál kiverte a biztosítékot. Most megint eltiltották, úgy tűnik, véglegesen.

Az eltiltottak között van még: Mihail Dovgaljuk, Natalia Lovcova, Anasztaszija Krapivina, Nyikita Lobincev, Vladimir Morozov és Daria Ustyinova.

Mihail Dovgaljuk, Natalija Lovcova és Anasztaszija Krapivina azért nem kapta meg a versenyzéshez szükséges egyéni engedélyt a nemzetközi szövetségtől (FINA), mert korábban már volt doppingesete. Nyikita Lobincev, Vlagyimir Morozov és Darija Usztyinova azért nem állhat rajthoz, mert a neve szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy hete nyilvánosságra hozott jelentésében.

Jefimován és hat társán kívül a többi orosz úszó a pillanatnyi állás szerint rajthoz állhat az olimpián, de a verseny előtt mindenkinek át kell esnie még egy doppingellenőrzésen. Az orosz szinkronúszók és vízilabdázók megfelelnek a feltételeknek, ezért ők is indulhatnak.

A FINA azt is bejelentette, hogy újra fogják vizsgálni azokat a mintákat, amelyeket az orosz úszók szolgáltattak a 2015-ös kazanyi világbajnokságon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy határozott, hogy nem tiltja el a teljes orosz csapatot az olimpiai részvételtől, a sportágak nemzetközi szövetségeinek kell eldönteniük, hogy engedik-e az oroszokat versenyezni. Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi szervezetek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) nem nevezhet olyan versenyzőt, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették és letöltötte az eltiltását.

teniszezők és az íjászok már zöld utat kaptak, viszont az orosz atléták (68 versenyző)  biztosan nem lesznek ott az augusztus 5-én kezdődőd riói olimpián.

A NOB azután ült össze az oroszok ügyében, hogy a WADA múlt hét hétfőn nyilvánosságra hozta azt a jelentést, miszerint az orosz sportolók 2011 óta állami felügyelettel és segítséggel doppingoltak, sőt, az ország titkosszolgálata is benne volt a csalásban. A jelentésből az is kiderült, hogy több, Szocsiban érmet szerző orosz sportoló is érintett a doppingolásban.

Napokon belül eldőlhet, mennyi orosz sportolót tiltanak el az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága egyelőre mégsem határozott arról, milyen szankciókkal sújtsa az orosz olimpiai csapatot az elmúlt években folytatott, államilag irányított doppingolásért. Azt azonban világossá tette, hogy lesz büntetés, azt mérlegeli, hogy egyetlen orosz sportoló se menjen Rióba, vagy csak azokat tiltsa el, akik használták a tiltott szereket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz