szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fürjes Balázs kormánybiztos a FINA vizes vb-t értékelte, és egészen érdekes aspektusból vizsgálta a vébé költségvetési számait.

Az ideiglenes szerkezetekből semmi nem megy kárba, százszázalékos újrafelhasználást terveztek – mondta Fürjes Balázs, a kiemelt beruházások kormánybiztosa a kormánypárti Magyar Idők keddi számában közölt interjúban.

A kiemelt beruházások kormánybiztosának szavai szerint a vb lezárulta után a Duna Aréna hatezer férőhelyes ideiglenes lelátóját leszerelik, mivel már nem lesz szükség 12 ezer ülőhelyre.

A hatezres lelátó elég lesz arra, hogy minden évben rangos nemzetközi versenyeket rendezzünk. Jövőre junior műúszó-világbajnokság, 2019-ben junior úszó-világbajnokság érkezik Budapestre, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában, amely 2024-ben majd a rövid pályás vb-nek ad otthont – mondta Fürjes. A kormánybiztos szerint Budapest jelesre vizsgázott, remekül viselte az "olimpiai terhelést" a kisebb kellemetlenségek mellett.

Fürjes Balázs
©

"Az ideiglenes szerkezetekből semmi nem megy kárba, százszázalékos újrafelhasználást terveztünk: az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül a segítségükkel" – mondta Fürjes Balázs. A Dagály strandfürdő teljes felújítás után 2018 májusában nyílik meg a látogatók előtt, de a többi versenyhelyszínt már most használatba veheti a lakosság is – ígérte.

Fürjes szerint a vb előmozdított olyan beruházásokat, amelyekkel Budapest szebb, jobb, élhetőbb város lett. Ami felépült, az itt marad: a Duna Arénát, a teljesen felújított Hajós Alfréd- és a Császár-Komjádi-uszodát a gyerekek úszásoktatására, a további versenyekre, szabadidős sportra is megnyitják – fogalmazott. A kormánybiztos azt mondta, a közösséget szolgálja a főváros által felújított Margitsziget is vagy az az angyalföldi gátszakasz, amelynek a hiánya eddig komoly gondokat okozott az árvízvédelemben. A vb valójában arra adott alkalmat, hogy régi adósságokat törlesszenek és Budapesten egyébként is hasznos és hiányzó fejlesztéseket véghezvigyenek – tette hozzá.

Számmisztika

A vébé 30 milliárd forintról 130 (más adatok szerint 170) milliárdra ugró költségeiről Fürjes Balázs a következőket vezette le:

  • a szervezés kezdetén végzett számításaik szerint a legrosszabb esetben sem haladta volna meg a kiadások összege a költségvetés fél százalékát három éven keresztül. Erre pedig fedezetet nyújtott a gazdasági növekedés.
  • A bevételi többlet segítségével képesek lettek volna fedezni ezt az összeget úgy, hogy máshonnan nem kellett volna forrást elvonni.
  • Ám a valóság úgy hozta, hogy a világbajnokság a fenti tervezett költségnek csak a felébe került, a végösszeg az éves költségvetés negyed százaléka.
  • Szerinte csak az a kiadás minősül a vb költségének, amelyik a rendezvény nélkül fel sem merül és a vb után nem hasznosul, vagyis az ideiglenes, az esemény után elbontott eszközök, a szervezés és a megnyitó költségei.
  • Így számolva a vb-hez szükséges befektetés évente az állami költségvetés 0,1 százalékát sem érte el, ami három év alatt összesen nagyjából 45-50 milliárd forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum