szerző:
MTI

Az ausztrálok úszóbajnoka azt kérte a nemzeti olimpiai bizottságoktól, hogy vegyenek vissza az elvárásaikból, mert azokkal óriási nyomást tesznek a sportolókra.

Ian Thorpe felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy a játékok előtt ne fogalmazzák meg ezentúl az érmekre vonatkozó elvárásaikat. Az ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok ausztrál úszó az Ausztrál Sportintézet sportjóléttel foglalkozó canberrai konferenciáján szólalt fel.

Azt mondta: nem tartja hasznosnak, hogy sportszervezetek az ötkarikás játékok előtt arról beszéljenek, milyen sok, az addigiaknál is több érmet nyernek majd a versenyzőik. A 35 éves volt úszó hozzátette: ezzel óriási nyomást tesznek a sportolókra.

"Én azt szeretném elérni, hogy a versenyzők saját közösségüket képviseljék, országuk sokszínűségét, és képességük szerint a legjobban teljesítsenek, mert ez vezet az aranyéremhez" – közölte.

Thorpe 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében elárulta: egész pályafutása során depresszióval küzdött. A feszültséget alkohollal igyekezett oldani, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke, John Coates támogatásáról biztosította honfitársát. Hangsúlyozta: szervezetük már másfél évvel ezelőtt konkrét lépéseket tett, így az idei téli olimpiára és a 2020-as, tokiói játékokra sem volt, illetve lesz ilyen célkitűzésük.

A riói olimpián az ausztrál csapat 29 érmet szerzett, ez az elmúlt 24 évet tekintve a leggyengébb termés volt. Az éremtáblázaton a tizedik helyen végeztek, miközben az elvárás az AOC részéről a top öt volt.

Ezt a célt nemcsak 2016-ban, hanem a korábbi két olimpián sem tudta teljesíteni az ausztrál küldöttség. Athénban (2004) 50 éremmel még a negyedik helyen zárt, viszont Pekingben (2008) és Londonban (2012) már nem fért be a legjobb öt közé. Előbbi olimpián 46 éremmel hatodikként, utóbbin 35 medállal nyolcadikként végeztek az éremtáblázaton.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak