szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ausztrálok úszóbajnoka azt kérte a nemzeti olimpiai bizottságoktól, hogy vegyenek vissza az elvárásaikból, mert azokkal óriási nyomást tesznek a sportolókra.

Ian Thorpe felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy a játékok előtt ne fogalmazzák meg ezentúl az érmekre vonatkozó elvárásaikat. Az ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok ausztrál úszó az Ausztrál Sportintézet sportjóléttel foglalkozó canberrai konferenciáján szólalt fel.

Azt mondta: nem tartja hasznosnak, hogy sportszervezetek az ötkarikás játékok előtt arról beszéljenek, milyen sok, az addigiaknál is több érmet nyernek majd a versenyzőik. A 35 éves volt úszó hozzátette: ezzel óriási nyomást tesznek a sportolókra.

"Én azt szeretném elérni, hogy a versenyzők saját közösségüket képviseljék, országuk sokszínűségét, és képességük szerint a legjobban teljesítsenek, mert ez vezet az aranyéremhez" – közölte.

Thorpe 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében elárulta: egész pályafutása során depresszióval küzdött. A feszültséget alkohollal igyekezett oldani, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke, John Coates támogatásáról biztosította honfitársát. Hangsúlyozta: szervezetük már másfél évvel ezelőtt konkrét lépéseket tett, így az idei téli olimpiára és a 2020-as, tokiói játékokra sem volt, illetve lesz ilyen célkitűzésük.

A riói olimpián az ausztrál csapat 29 érmet szerzett, ez az elmúlt 24 évet tekintve a leggyengébb termés volt. Az éremtáblázaton a tizedik helyen végeztek, miközben az elvárás az AOC részéről a top öt volt.

Ezt a célt nemcsak 2016-ban, hanem a korábbi két olimpián sem tudta teljesíteni az ausztrál küldöttség. Athénban (2004) 50 éremmel még a negyedik helyen zárt, viszont Pekingben (2008) és Londonban (2012) már nem fért be a legjobb öt közé. Előbbi olimpián 46 éremmel hatodikként, utóbbin 35 medállal nyolcadikként végeztek az éremtáblázaton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!