szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar futball hosszú ideig dúskált a tehetségekben, akik közül sokan elvesztek. Ma viszont már nincs, aki elkallódhatna.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A második világháború előtt leginkább a két hagyományos veszély leselkedett a magyar foci legjobbjaira: a sérülés és a bohémság. Orth György az elsőnek, Cseh II. László a másodiknak esett áldozatául. A szemtanúk szerint csak Puskáshoz mérhető tehetségű Orthot huszonnégy éves korában, 1925-ben rúgta le a bécsi Amateure profi mészáros hírében álló bekkje, Tandler, és a komoly térdsérülés akkoriban az érdemi sportpályafutás végét jelentette. Így egyetlen nemzetközi tornája az 1924-es olimpia volt, ahol az „egyiptomi csapásnak” – 3-0-s vereség a lesajnált ellenféltől – jobbfedezetként lehetett szomorú részese.

Cseh „Matyi” bezzeg ritkán szomorkodott. Állítólag azt kérte, sírjára majd azt írják fel, „Élt 37 évet, de azt jól”. A pályán előfordult, hogy miután mindenkit kicselezett, a gólvonalra állította a labdát, és visszafordulva, tenyeréből szemellenzőt tartva a homlokára, a védőket kémlelte. A zseniális összekötő szórakozott a szövetségi kapitánnyal is, de Dietz Károly doktor már nehezebben viselte ezt és kicsapongó életmódját, ki is hagyta az 1938-as világbajnokságra utazó csapatból. Még az sem hatotta meg, hogy Cseh a kerethirdetést követő vasárnapi bajnokin négy remekbe szabott gólt rúgott.

Orth vagy Cseh esete egyedi, de általános veszteség is érte a magyar labdarúgást azzal, hogy Trianonban levágták az ország sportban is sikeres perifériáját. Ez az oka annak, hogy 1942-ig csupán budapesti csapat nyert bajnokságot, ám az Észak-Erdély visszacsatolása utáni, 1943/44-es szezon dobogója már így festett: 1. Nagyvárad (49 pont), 2. Ferencváros (36), 3. Kolozsvár (36). A húszas évek hatszoros bajnok egylete, a Temesvári Kinizsi névsorában csupán magyar és szász nevek olvashatók. A román nemzeti válogatottban pedig, amely 1922-ben játszotta első hivatalos mérkőzését, egyetlen ízig-vérig román nemzetiségű játékos szerepelt.

Kubala László távozásában aztán már a teljes huszadik századi magyar sors megmutatkozott. Az 1927-es születésű klasszis családja az akkori Csehszlovákia területéről származott, a roppant tehetséges fiút 18 éves korában igazolta le a Ferencváros, ám ő a sorozás elől elmenekült Pozsonyba, az SK Bratislavához. A csehszlovák válogatottban, még tinédzserként, hat mérkőzésen négy gólt rúgott, de miután ott is megkapta a behívóját, visszatért Budapestre, immár a Vasashoz. A kommunista hatalomátvétel miatt azonban egészen Katalóniáig szaladt, és Barcelonában futott be Puskáséval vetekedő karriert.

©

A Barcelona alapításának századik évfordulójára, 1999-ben rendezett szavazáson a szurkolók Cruyff, Maradona és Romario előtt a klub történetének legkiválóbb játékosává választották, a sportújságírók pedig – Alfredo Di Stefano után – az évszázad második legjobb spanyol labdarúgójának jelölték.

Varga Zoltán, az egy generációval későbbi labdazsonglőr még 23 esztendősen, a mexikói olimpia nyitánya előtt disszidált. Képességeihez méltatlan alakulatokhoz, például a skót Aberdeenhez is kénytelen volt elszegődni, miközben – elismertségének szomorú bizonyítékaként – amikor a Bundesligában bundázással vádolták, és ügyvédje azzal érvelt, hogy védence az adott mérkőzésen kapufát is rúgott, így szólt a hivatalos válasz: Varga olyan tehetségű labdarúgó, hogy minden további nélkül képes akár húsz méterről is szándékosan eltalálni a kapufát.

Albert Flórián, Szűcs Lajos, Novák Dezső, Varga Zoltán, a Ferencváros labdarúgói.
©

Évtizedekig találgatták, hogy Vargát ki vagy mi bírta távozásra. Kű Lajos esetében ez egyértelmű volt. Őt állítólag magához rendelte Kutas István, a Magyar Labdarúgó-szövetség akkori elnöke, és közölte vele: ellenséges „elemnek” tekinti, akit le fog törölni a magyar labdarúgás térképéről. Kű ezért inkább magát törölte le, meg sem állt Belgiumig. Így is mindmáig ő az utolsó magyar, aki BEK-döntőn szerepelt, 1977-ben az FC Bruges-zsel 1-0-ra kapott ki a Liverpooltól. (Bölöni László a Steaua 1986-os BEK-győzelme idején csak román állampolgár volt.)

Még az 1970-es években is a disszidálás volt a külföldre szerződés egyetlen módja. Ezt választotta többek között az állítólag a bundák szövevényét megelégelt, páratlan reflexűnek mondott kapus, Tóth Zoltán, örökre kizárva a visszatérés lehetőségét. Az 1980-as években aztán inkább már az kallódott el szinte törvényszerűen, aki itthon maradt. A kispesti Kocsis Lajos sajnos csak kisfröccsivásban lett világrekorder. Mulatott és mulattatott a pályán is, mígnem egy 1975-ös Eb-selejtezőn Wales ellen feleslegesen sarkazott a félpályán, ebből az ellenfél vezetést szerzett, a magyar válogatott kiesett, a szenzációs játékmester pedig kegyvesztetté vált.

Újpest bálványának, Törőcsik Andrásnak is megvoltak a maga gyengéi, ám őt ráadásként egész pályafutása során üldözte a balszerencse. Szeretett belefeledkezni az éjszakába: előfordult, hogy a rangadó előtti napon Fradi-szurkolók előre megfontolt szándékkal leitatták, de a kiütöttnek vélt Törő a meccsen mégis szinte egymaga verte meg a Ferencvárost. Azzal azonban már nem tudott mit kezdeni, hogy az 1978-as argentínai világbajnokság nyitómérkőzésén a hazaiak védője, Passarella 90 percen át rugdalta, a portugál Garrido mégis őt állította ki, egyetlen szabálytalanságáért. Itthon meghurcolták, eltiltották, és mikor végre magához tért, 1980-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, zsebében a világválogatott meghívójával. Később legálisan szerződhetett külföldre, de akkor már nem jutott tovább a francia Montpellier-nél. Bár még levezetésként 34 évesen az MTK-ban is művelt csuda dolgokat, a tatabányai Udvardi Endre két durva belépővel végleg lezárta az utolsó előtti magyar világklasszis pályafutását.

Détári Lajos 1986-os mexikói világbajnokságon a Franciország ellen elvesztett mérkőzésen
©

Az utolsónak Détári Lajost tekinthetjük, aki egyéni sikereket még elért – Athénban az Olimpiakosz hívei ma is párás tekintettel emlegetik, győztes gólt rúgott a Német Kupa döntőjében, légióskodott Olaszországban –, de az 1986-os vébé után már nem maradt mellette egy komoly csapatra való magyar játékos. Pedig 1984-ben Moszkvában ifjúsági Eb-t nyertek a magyar fiatalok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t