szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dániában egy kicsit komolyabban veszik a távolságtartást, mint nálunk.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Negyedórára félbeszakadt a Dán Kupa szerda esti döntője, mert a szurkolók nem tartották be a távolságtartási szabályokat.

A Sönderjyske-Aalborg találkozóra 1750 néző mehetett be, ám sokan figyelmen kívül hagyták az előírásokat, tömörültek. Eleinte hangosbemondón keresztül próbálták őket jobb belátásra bírni, ám amikor látszott, hogy nem fognak eleget tenni a felszólításnak, félbeszakadt a mérkőzés.

A helyszínről több mint negyven embert vitt el a rendőrség.

A dán kormány kedden adott engedélyt arra, hogy emelt számú szurkoló látogathasson ki a stadionba. „Nagyon bosszantó, hogy a közönség egy része nem tartja tiszteletben a mindannyiunk védelmére hozott szabályokat. Remélem, ez jelzés lesz mindenki számára” – fogalmazott Joy Mogensen, kulturális és egyházügyi miniszter.

A döntőt 2-0-ra a Sönderjyske nyerte, és ezzel a története első kupadiadalát aratta.

Mindebből jól látszik, mennyivel komolyabban veszik a járványügyi előírások betartatását Dániában, mint Magyarországon. Június elején a labdarúgó Magyar Kupa (Honvéd-Mezőkövesd) döntője után bejárták a világsajtót a Puskás Aréna lelátóin készült képek, amelyeken a szurkolók szorosan egymás mellett foglaltak helyet, majd egymás nyakába kapaszkodva ünnepeltek. Történt ez annak ellenére, hogy még a szigorúbb meccslátogatási szabályok voltak érvényben, vagyis a nézők csak minden negyedik, egymás mögött pedig minden második ülésre ülhettek volna le.

A meccsen tapasztalt szabálytalanságok miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága büntetett is: mindkét csapatra egy-egy millió forintos bírságot szabott ki, mert a játékosaik elhagyták az úgynevezett sport zónát, és kimentek a szurkolók közé.

Azt még a zárt kapus Honvéd-MTK-elődöntőt követően írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy vett részt rajta a két fiával, hogy szigorúan véve ott sem lehetett volna. De ha már elment, mindenképpen maszkot kellett volna viselnie és védőtávolságot tartania. Hogy ez nem történt meg, arról a Dzsudzsák Balázzsall készült szelfije tanúskodik.

Az újrainduló bajnoki idényben sem tudták megoldani a járványvédelmi szabályok betartatását: a szurkolók viselkedése miatt az Újpest-Honvéd bajnoki után a rendőrség is vizsgálatot indított. Akkor az Újpest biztonsági igazgatója arról beszélt, hogy a szervezőként mindent biztosítottak ahhoz, hogy a szurkolók be tudják tartani az előírásokat, amire többször is figyelmeztették őket. Vállai István akkor úgy fogalmazott: fizikailag lehetetlen betartatni a szurkolókkal a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, főleg a B-középben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!