szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem sikerült betartaniuk a járványügyi szabályokat.

Zárt kapuk mögött tartották meg kedd este a Honvéd–MTK Magyar Kupa-elődöntőt a Puskás Arénában. A meccsen, amit tizenegyesekkel a Honvéd nyert meg, azért volt néhány néző: kilátogatott például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két fiával, és Dzsudzsák Balázs, a futballválogatott csapatkapitánya is. Ha pedig már kinn voltak, közös képet is készítettek:

Kérdéses azonban, hogy egyáltalán ott lehettek volna-e. A felvételen ráadásul jól látszik, hogy nem tartották a szükséges védőtávolságot, és maszkot sem viseltek, pedig mindkettőre ügyelniük kellett volna. Ezt ugyanis előírja a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nemrég meghozott elnökségi határozata.

A dokumentum mellékletében az MLSZ arról rendelkezett, hogy a zárt kapus mérkőzéseken csak engedéllyel lehet részt venni, és a stadionba belépni jogosultak, illetve a meghívottak listáját legkésőbb 24 órával a kezdés előtt le kell adni. Azt is fel kell tüntetni, hogy a listán szereplők a stadion melyik zónájában tartózkodhatnak.

Zónából kettőt alakítottak ki, a protokollt és a sportot. Az előbbiben a csapatok vezetői mellett „a meghívott szponzor vendégek, mint nézők”, valamint azok tartózkodhattak, akiknek ez a mérkőzés megrendezéséhez, a tévés közvetítéséhez és a sajtó tájékoztatáshoz szükséges. Egy táblázatban még azt is egyértelművé tették, kik és hányan lehettek volna odabenn:

©

Vagyis, ha szigorúan vesszük, Szijjártónak, a fiainak és Dzsudzsáknak nem lett volna szabad ott lenniük.

A sport zónában kizárólag a játékosok, a regisztrációs szabályzatban meghatározott sportszakemberek és a mérkőzések megrendezéséhez minimálisan szükséges üzemeltető, egészségügyi és kiszolgáló személyzet tartózkodhatott.

Az MLSZ azt is kikötötte, hogy „a stadion mindkét zónájában kötelező az általános járványügyi szabályok betartása (pl. az adott méretű helységben tartózkodók száma, egészségügyi maszk viselése, higiéniai előírás betartása, az engedélyezett zártkörű rendezvény maximális létszáma stb.). Tekintettel, hogy a protokoll-zónába engedélyezetteknek a vírusteszt nem kötelező, ezért számukra a jelen pont a legfontosabb előírás, és azt a legszigorúbban be kell tartani.” Egy másik pontban pedig azt írták:

Amennyiben az 5.2.-től eltérő személy (pl. sajtós, mentős, protokoll vendég) nem követi a jelen szabályzat előírásait, akkor az illetőt fel kell szólítani az előírások betartására, indokolt esetben a rendező sportszervezet vagy az MLSZ mérkőzés ellenőre megtagadhatja a belépést vagy felszólíthatja a nevezettet a stadion elhagyására.

Bármilyen kis jelentőségű szabályszegés, tényét rögzíteni kell a Részvételi listán. Az MLSZ mérlegelheti, hogy arányos döntéssel megtagadja az érintett személy vagy az általa képviselt szervezet belépési engedélyét más, a hatáskörében lévő rendezvényre.”

A 444.hu emlékeztetett: a Budapest Honvéd ügyvezetője Kun Gábor, korábban Szijjártó futsalos csapattársa volt, majd a külügyi tárca által létrehozott Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese lett. A csapat tulajdonosa pedig egy fideszes politikus-vállalkozó, Bozó Zoltán.

Dzsudzsák Balázs a hírek szerint baráti viszonyban van Szijjártóval. A diplomata-útlevéllel rendelkező labdarúgót május elején a külügy hozta haza Dubajból egy mentesítő járattal, amiért nagyon hálás volt. Budapestre érkezése után azt mondta, hogy két hetes karanténba vonul, ám már annak letelte előtt feltűnt az Orbán Viktor oldalára felöltött egyik képen a Déryné teraszán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére