szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lovassy Krisztián kerékpáros olimpikon is megsérült a vasárnapi kerékpáros tömegbalesetben, amely után vizsgálat indul. A következtetéseket beépítik a versenyszervezési feltételekbe.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, súlyos baleset történt vasárnap a Balatonfelvidéken rendezett I. Grand Gella Giro Kupa elnevezésű kerékpáros versenyen. A mezőny nagyjából óránként 70 kilométeres sebességgel haladt a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti lejtőn, amikor nagyjából ötvenen felbuktak, az Országos Mentőszolgálat szerint 19 amatőr és profi versenyzőt kellett kórházba vinni.

A balesetről videó is készült.

A verseny másnapján közleményt adott ki a Magyar Kerékpáros Szövetség, amelyben azt írták, hogy a klubok és a szakmai tagszervezetek bevonásával megvizsgálják, milyen plusz elvárásokat „lehet megfogalmazni és foganatosítani a versenyszervezőkkel szemben, amelyek csökkenthetik a hasonló balesetek előfordulásának kockázatát”. Azt is jelezték, hogy

a vizsgálat következtetéseit beépítik a versenyszervezési feltételekbe, annak lezárultáig azonban felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni”.

Lovassy Krisztián londoni olimpikon, akinek eltört két ujja, valamint zúzódásokat és agyrázkódást szenvedett a balesetben, hétfőn azt mondta az RTL Klub Híradójának,

elképesztő, hogy mennyi vérző, jajgató ember feküdt ott a földön körülöttem. Aki kevésbé vérzett, az rohant a másikhoz, aki nem tudott megmozdulni se, vagy nem kapott levegőt, vagy jobban vérzett a feje. Próbáltuk egymást segíteni, leszedni egymásról a kerékpárokat, kihúzni a másikat az árokból. Ilyet én még sosem tapasztaltam”.

A csatorna úgy tudja, hogy a 19 kórházba vitt sportolón kívül többen is megsérültek, voltak, akik – Lovassyhoz hasonlóan – csak később mentek be. A legtöbb sérültet, 16-ot, Veszprémbe vitték, a riport szerint azonban már csak négyen tartózkodnak közülük az ottani intézményben.

Lovassy szerint a szervezők és a résztvevők is hibázhattak. „Amatőr kerékpárosoknak nem rendezek versenyt egy olyan körpályán, mint amilyen ez volt. Ezt a szervezőnek fel kellett volna mérnie. Illetve azoknak az amatőr kerékpárosoknak is, akik rezzesnéstelen arccal guggoltak 80 kilométer/órás vagy a fölötti sebességnél lefelé, hogy ők alkalmatlanok erre a sebességre.”

A verseny szervezője csupán annyit mondott a csatornának: szerinte versenybaleset történt, de átgondolják, hogy a jövőben tartsanak-e ott futamot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Óriási tömegbukás történt a Gella magyarországi kerékpáros kupán

Óriási tömegbukás volt az 1. Gella Kupán, rögtön a rajt után az első körben a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben – írja Facebook-oldalán a velo.hu. Helyszíni beszámolók szerint legalább húsz embert vittek kórházba a nagy sebességnél bekövetkezett baleset után.

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza