szerző:
hvg.hu

A keresőóriás e-mailszolgáltatása után most valós idejű szöveges és hangalapú beszélgetőprogram kifejlesztésével bővíti a portfolióját.

Az augusztus 24-én induló Google Talk elnevezésű szolgáltatás bevezetése kemény dió lesz a cég számára, ugyanis olyan konkurensekkel szemben kell majd megállnia a helyét, mint az America Online AOL Messengere, a Microsoft MSN-je, az izraeli fejlesztésű ICQ, illetve a telefontársaságok legfőbb mumusává előlépett Skype.

Az ABC News értesülései szerint a Google az elmúlt napokban igen intenzíven mozgolódott a piacon. Nemrégiben mutattak be egy ingyenes programot, amellyel a felhasználók a saját számítógépükön kereshetnek különböző adatokat. Alig egy hete pedig bejelentették, hogy négymilliárd dollár értékben ismételten részvényeket bocsátanak ki. Egyes elemzők szerint ezzel a tranzakcióval a cég hosszútávú projektjei – például internetes telefonszolgáltatás – számára készíti elő a terepet.

A Google-nak meg kell majd küzdenie az üzenőprogramok felhasználóiért, ugyanis a ComScore Media Metrix júliusi jelentése szeritn az AOL szoftverét 41,6 millióan, a Yahoo Messenger-t 19,1 millióan, míg az MSN Messengert 14,1 millióan használják csak az Egyesült Államokban. Az ICQ nemzetközi felhasználóinak a száma 2001-ben átlépte a százmilliós határt.

Az üzenőprogramokat használó internetezőket nehéz szolgáltatásról átcsábítani a másikra, ugyanis a már meglévő beszélgetőpartnerekkel csak akkor lehet fenntartani a kapcsolatot, ha ők is váltanak. A főbb üzenőprogramok között nincs átjárás, annak ellenére, hogy már évek óta ígérgetik a fejlesztők, hogy összekötik a különböző szolgáltatásokat. Egyelőre azonban erre nem került sor, így aki több fórumon is jelen szeretne lenni, az nem tehet mást, mint több programot futtat egyszerre, illetve letölt egy univerzális szoftvert, amely több üzenőprogram protokolljait is kezelni tudja, mint például a Miranda, illetve a Trillian.

A Google szoftvere nyílt szabványokat használ, ezért kisebb – hasonló technológiákat használó – hálózatok segítségével fog működni. A felhasználók üzeneteket válthatnak az Apple gépekre fejlesztett iChat, a Trillian és a nyílt forráskódú Gaim felhasználóival.

A legnépszerűbb keresőmotort üzemeltető cég üdvözölné, ha programozók beépítenék a technológiájukat készülő alkalmazásaikba.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a fejlesztők által kiterjesszük a hálózatunkat, ha a szoftverünk megjelenhetne akár játékprogramokban, akár egyéb alkalmazásokban” – nyilatkozta az ABC News-nak Georges Harik, a Google termékfejlesztési igazgatója.”

A Google Talk egyszerű kezelőfelülettel, kevés grafikával a kezdő felhasználók számára is áttekinthetővé teszi majd a valós idejű csevegést. A konkurensektől eltérően az alkalmazás reklámokat sem jelenít majd meg a fejlesztők ígéretei szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A Google titkos tartalmakhoz segítheti a hackereket

Egy új technológia segítségével egyszerűen kiszűrhetőek lesznek azok a hackerek, akik a Google és más keresőmotorok segítségével könnyen sebezhető vagy nem kellően védett dokumentumokhoz és fájlokhoz jutnak hozzá.

MTI Gazdaság

A Google négymilliárd dollárral ünnepelne

Négymilliárd dollár körüli bevétellel szeretné ünnepelni - 14,2 millió darab közönséges részvényének eladásával - egyéves tőzsdei szereplését az amerikai Google cég, az ismert internetes keresőprogram gazdája.

Tech

Az AFP hírei eltűnnek a Google News keresőből

A Google eltávolítja a News szájton összegyűjtött anyagok közül az Agence France Presse (AFP) híreit, miután a francia hírügynökség 17,5 millió dolláros kártérítést követel tőle anyagainak jogosulatlan hsználata miatt.

hvg.hu Tech

Híreket lopott a Google?

A francia nemzeti hírügynökség, az AFP beperelte az amerikai Google internetes kereső- és tartalomszolgáltatót, azt állítva, hogy a Google a híroldalain engedély nélkül használja az AFP fotóit és híranyagait.

Gazdaság

A Microsoft beperelte a Google-t

Újabb fordulatot vett a Microsoft és a Google közötti rivalizálás, a világ vezető szoftvergyártója ugyanis beperelte a legnépszerűbb internetes keresőt működtető céget.

hvg.hu Média

Tévéfilmes adatbáziskeresőt indított a Google

A Google új - egyelőre csak tengerentúli felhasználókon tesztelt - szolgáltatása kulcsszavak alapján televíziós adatbázisban keresi ki kedvenc sorozatunk kívánt epizódjainak képeit, s még azt is megmondja, mikor játsszák legközelebb az illető részt - írja a Media Guardian.

Associated Press Tech

Személyes keresésinapló-szolgáltatást indított a Google

A Google internetes kereső olyan személyre szabott szolgáltatással bővíti palettáját, mellyel a felhasználó minden eddigi keresését visszanézheti. Az új ötlet amilyen hasznos, olyan zavarba ejtő is lehet.

Eltűnt két kenguru Budán

Eltűnt két kenguru Budán

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Felkerülhet a megbízhatatlan cégek kínai listájára a FedEx

Felkerülhet a megbízhatatlan cégek kínai listájára a FedEx

Nem használhatják a tachográfot

Nem használhatják a tachográfot

Péterfy Gergely: Minden a lenyúlásról szól

Péterfy Gergely: Minden a lenyúlásról szól

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó