szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nottinghami Kylie Hodgson ugyancsak meglepődött, miután két egészséges kislánynak adott életet 2005-ben. Az egymás után egyetlen perccel született babák egyike ugyanis fehér, a másik fekete bőrű lett. Erre az esély egy az egymillióhoz.

Kian (b.) és Remee (j.) az ikerpár, szüleikkel
© Daily Mail
A Daily Mail brit napilap beszámolójából kiderül, hogy a két kislány császármetszéssel jött a világra, s édesanyjuknak csak akkor tűnt fel a különbség, amikor a nővér megmutatta őket neki. Remee érkezett először, szőke, egyenes hajjal és fehér bőrrel, húga Kian, egy perccel később született, az ő bőre kávébarna, haja fekete és göndör.

„Nagyon meglepődtem először, amikor láttam, hogy nem teljesen egyformák” – nyilatkozta a Daily Mailnek a 19 éves büszke anyuka. „Persze nem különböztetjük meg őket, ők a mi gyönyörű kislányaink.”

A hihetetlen fogantatás úgy történhetett meg, hogy egyszerre két petesejt termékenyült meg az anya méhében. Kylie és élettársa Remi Horder mindketten vegyes etnikai hátterűek, mindkettejük édesapja fekete, édesanyja fehér bőrű. Kian a fekete, Remee a fehér géneket örökölte mindkét ágról.

„Először sokkolt a hír, amikor kiderült, hogy terhes vagyok, mert nem terveztünk még családot alapítani” – mondta Kylie. „Amikor a 14. hétben voltam, az ultrahang kimutatta, hogy ikreket várok. Nagyon boldogok voltunk, amikor láttuk őket ott bent.”

Az ikrek 2005 áprilisában születtek. Világrajövetelükhöz császármetszésre volt szükség, mert egyikük kevéssé ideális pozícióban helyezkedett el a méhben.

„A szemmel látható különbség ellenére rengeteg közös van bennük” – magyarázta a büszke anyuka. „Ugyanazokat az ételeket szeretik és a kedvenc tévéműsoruk is ugyanaz. Nagyon szeretik egymást.”

A bőr színét a szakértők szerint legalább hét gén együttes működése határozza meg. Annak az esélye, hogy két teljesen különböző bőrszínű ikerpár szülessen egy a millióhoz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Lombikbébi-programok sikermutatói

A saját gyermekre vágyó meddő párok utolsó esélye, hogy egy lombikbébiprogramba bekerülve orvosi segítséggel sikerüljön az utódnemzés. A döntésben, hogy a 11 magyarországi IVF-központ közül melyikre bízzák a sorsukat, máig csak szóbeszéd, nem pedig statisztikák igazítják el őket.

Vélemény

A genetika jövője

Noha a tudomány mai világában talán a genetika rejti a legizgalmasabb felfedezéseket, ez a terület annyira bonyolult, hogy lehetetlen pontosan felmérni, mit hoz a jövő. Ráadásul ebben a tudományágban a fejlődés nem lineáris, azaz nem a korábbi eredményekre támaszkodva, nem lépésről lépésre halad előre. Néhány éve, amikor elkészítettük a humán géntérképet, rájöttünk, hogy biológiai felépítésünk sokkal bonyolultabb, mint korábban gondoltuk, mivel az egyes emberek esetében nem csupán a különböző gének, hanem a gének és a környezeti hatások kombinációja is szerepet játszik biológiai lényük kialakításban.

Panoráma Tech

Orális genetika: az vagy, amit megeszel

Amerikai és kanadai kutatók patkánykísérletekkel kimutatták, hogy léteznek olyan genetikai tulajdonságok, melyek táplálékkal bevitt vegyületekkel tartósan módosíthatók: ennek alapján nem zárható ki, hogy valamikor jövőben bizonyos örökletes betegségeket táplálék-kiegészítőkkel lehet majd gyógyítani.

Szellem

Bűnözők és áldozatok genetikai azonosítása

Immár nagyon kevés, akár erősen roncsolt maradvány alapján is azonosíthatók a katasztrófák áldozatai - derült ki a World Trade Center romjai alatt talált holttestek vizsgálata nyomán. Az újfajta genetikai ujjlenyomat a bűnüldözésben is újabb távlatokat nyit.

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el