szerző:
hvg.hu

Környezetkímélő technológiára épülő erőmű szolgáltatja a Coca-Cola magyarországi palackozója számára a hő- és hidegenergiát. A környezetbarát üzem – amelynek beruházási költsége 2,26 milliárd forint volt –, nem csak kevesebb szennyezést bocsát ki a korábbiaknál, de olcsóbban is termeli az energiát.

A Coca-Cola CHP erőműve Dunaharasztiban.
Zöldülnek
© Coca-Cola Beverages Magyarország
A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) magyarországi leányvállalata dunaharasztiban harmadik generációs környezetkímélő technológiára épülő erőművet helyezett üzembe. A kapcsolt, hideg-, hő- és villamos energia előállítására egyaránt alkalmas üzem hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének, alkalmazásával csökken a felhasznált földgáz mennyisége és az üvegház hatású gázok kibocsátása. A költségmegtakarítás mértéke így akár 40 százalék is lehet, s a környezet terhelése is lényegesen kisebb.

Az emelkedő energiaárakat és a tervezett fogyasztás növekedését figyelembe véve kilenc hónappal ezelőtt a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. vezetői úgy döntöttek, hogy a Greenergy Kft.-vel együttműködve keresnek alternatívát a társaság energiaellátására. A környezetkímélő technológia alapján üzemelő, kapcsolt hő-, hideg- és villamosenergia-termelésre alkalmas erőmű (Combined Heat and Power generator – CHP) a környezet értékeit a lehető legnagyobb mértékben megőrizve, költséghatékonyan képes földgázból nagy mennyiségű energiát előállítani. A hagyományos erőművek hatékonysága átlagosan 35 százalékos, a CHP rendszer viszont 85-90 százalékos hatékonysággal működik. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb energiahordozót használ ugyan annyi energia előállításához, s kevesebb a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is.

A Coca-Cola dunaharaszti CHP erőművének adatai

· A beruházás költsége: 2,26 milliárd forint
· Coca-Cola Dunaharaszti erőmű három gázmotorának teljes kapacitása: 9.1 MW az áramtermelésben és 8.02 MW a hőtermelésben
· A CHP erőmű 40 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket
· A helyben történő felhasználás következtében elmaradó szállítási és elosztó-hálózati veszteség körülbelül további 10 százalék megtakarítást eredményez.
· A Coca-Cola a CHP-nak köszönhetően 38 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását
· A CHP berendezés több mint kétszer hatékonyabb, a hagyományos erőművek megoldásainál, azaz a hatásfoka 85-90 százalék, szemben a hagyományos erőművek 30-40 százalékos hatásfokával.

A CHP erőmű a gyakorlatban a Coca-Cola magyarországi palackozóüzemének teljes hő-és hidegenergiaellátását megoldja, az összes költségmegtakarítás mértéke hosszú távon akár a 40 százalékot is elérheti. Illetve a folyamat eredményeképpen keletkező felesleges villamos energiát az ELMÜ-nek adják el. „A költséghatékony energiaellátás karöltve a környezet védelmével rendkívül vonzó megoldás számunkra. A magyar példa alapján hasonló projektek megvalósítását tervezzük további európai palackozó üzemeinkben is” jelentette ki Doros Constantinou, a CCHBC vezérigazgatója.

A Greenergy Kft a beruházást 9 hónap alatt fejezte be a palackozó üzem telephelyén. Az üzem „nagy megbízhatóság” mellett is alig igényelnek karbantartást, s berendezések felülvizsgálata és működésének ellenőrzése pedig jórészt távirányítással történhet. A rendszer tartalékok felhalmozására is képes, szavatolva ezzel a folyamatos ellátást. Az erőmű minden tekintetben (égéstermék kibocsátás, zajterhelés, stb.) megfelel a legszigorúbb európai uniós előírásoknak. „A CHP erőmű hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének. Működtetése jelentősen hozzájárul a környezeti értékek megőrzéséhez, kisebb mennyiségű energiahordozót kíván és a befektetés megtérülését követően komoly költségmegtakarítást is eredményezhet„ – mondta Dicső Gábor, a Greenergy Kft. ügyvezető igazgatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kína 32 új atomerőművet tervez

Kína a következő 15 évben összesen 32 új atomerőművet tervez építeni, hogy gyorsan növekvő energiaszükségletének fedezését ezzel is saját forrásból elősegítse.

Gazdaság

Erőművek hatósági áramára

A Fidesz választási kampányából kölcsönvett ötletét vitte keresztül a parlamenten Podolák György MSZP-s képviselő: a hatósági ár visszaállításával törnék le a villamos erőművek túlzott profitját. Az állam évek óta képtelen rávenni a cégeket, hogy a garantált nyereség fejében kockázatot is vállaljanak.

MTI Világ

Torinóban betiltották az olimpiai főszponzor Coca-Cola termékeit

Bizarr szituáció alakult ki Torinóban, a téli olimpia helyszínén, a városi tanács ugyanis betiltotta a Coca-Cola termékeinek árusítását a nyilvános helyeken. Az ügy pikantériáját az adja, hogy az amerikai üdítőital-gyártó a játékok egyik főszponzora.

MTI Itthon

Kigyulladt a tiszapalkonyai erőmű

Tűz volt a tiszapalkonyai hőerőmű tüzelőanyag-szállító rendszerében az éjszaka, a folyamatos szállítóberendezés gumiszalagja égett meg.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a paksi erőmű nem eladó!

Paksot stratégiai kérdésnek tekinti a kormány, ezért a paksi atomerőmű tartósan állami tulajdonban kell, hogy maradjon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az erőmű fennállásának harmincadik évfordulóján tett látogatása alkalmából Pakson.

Eladó egy 7 literes motorral szerelt szuperritka bálna Merci

Eladó egy 7 literes motorral szerelt szuperritka bálna Merci

És akkor kiderült, Brüsszel néha tiszteli a magyarokat

És akkor kiderült, Brüsszel néha tiszteli a magyarokat

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Ködös, borongós idő várható, ónos szitálás ie lehet

Ködös, borongós idő várható, ónos szitálás ie lehet

Itt az alkalmazás, amellyel a bonyolultabb matekfeladatok is megoldhatók

Itt az alkalmazás, amellyel a bonyolultabb matekfeladatok is megoldhatók

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból