szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koffein szívizom-károsító hatása az egyén genetikai sajátosságaitól függ – derült ki egy nemzetközi vizsgálat során.

Egy csésze kávé veszélytelen. De a többi…
© sxc.hu
A koffein lebontásáért a szervezetben a májban lévő citokróm nevű enzim felel (CYP 1A2). E folyamat gyorsasága viszont annak függvénye, hogy az enzim működését kontrolláló gén mely variánsát – lassút, vagy gyorsat – örökölt az egyén.

A Torontói Egyetem, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete, valamint a Costa Rica-i Egyetem kutatói 4028 embert vizsgáltak Costa Ricában. A kutatásba 2014 olyan nőt és férfit vontak be, akik 1994 és 2004 között már átestek egy szívinfarktuson, a kontrolcsoportban pedig ugyanennyi egészséges önkéntes szerepelt.

A résztvevőknek egy űrlapot kellett kitölteniük, amelyben kávéivási szokásaikról és egészségi állapotukról, majd genetikai vizsgálatokon estek át, amelynek segítségével a résztvevők mindegyikénél megállapították a CYP 1A2 enzimet kontroláló gén variánsát. A tesztek az infarktuson átesett betegek 55 százalékánál, és a kontrolcsoport 54 százalékánál a „lassú” gént találták.

A lassú gén hordozóinál napi két-három csésze kávé esetén 36 százalékkal nagyobb volt a szívinfarktus kialakulásának kockázata, az egy csészényit fogyasztókhoz képest, s a napi négy vagy több csésze kávé már 64 százalékkal növelte a szívinfarktus kockázatát. Különösen veszélyeztetettnek bizonyultak az ötven évnél idősebbek.

A gyors gén hordozói viszont kockázat nélkül megihatnak napi három csésze kávét, ám ha növelik koffeinadagjukat, ugyanúgy veszélyeztetik egészségüket, mint a lassú gén hordozói.

A kutatók végső következtetése: napi egy csésze kávé senkinek sem árthat meg, függetlenül, hogy a vizsgált gén lassú, vagy gyors változatának hordozója. A magasabb koffeinfogyasztás ártalmassága és annak mértéke attól függ, hogy mely gén hordozója az egyén.

A tudósok szerint azonban célszerű a mértékletesség, hiszen jelenleg még sehol sem végeznek rutinszerűen genetikai szűrővizsgálatot, így senki sem tudja magáról, hogy az adott gén melyik variánsát hordozza.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gazdaság

Versenyben a kávéízű kóla

A Coca-Cola jövőre vezetheti be kávéízű üdítőitalát az európai és amerikai piacokra - írja jelentésében a Datamonitor piackutató. Azt még nem tudni, hogy a vaníliás kóla mintájára kávéízű kólát, vagy a Pepsi Frappuccino nevű kávéitalához hasonló terméket hoz ki a cég.

MTI Világ

Csökkenti a májrák esélyét a rendszeres kávéivás

A rendszeres kávéfogyasztás több mint ötven százalékkal csökkentheti a máj rákos megbetegedésének kockázatát. Erre a következtetésre jutottak több mint 90 ezer ember vizsgálata nyomán japán kutatók, akiknek tanulmányát az amerikai országos rákintézet szaklapja tette közzé.

MTI Gazdaság

Rekordszint közelében a kávé ára

Noha a kávé piaci ára ingadozó, de tendenciájában határozottan emelkedő és rossz előjel az idei évre, hogy egy font (bő 45 deka) arabica nyerskávé ára két hete ismét átlépte az egy dollárt és azóta is ennek közelében tartózkodik, megingásokkal.

hvg.hu Világ

Athénban szürcsölhetjük a legdrágább kávét

Kávét legdrágábban Athénban, míg legolcsóbban Albániában és Bosznia-Hercegovinában lehet inni - derül ki a GfK EuroEspressoIndex névre keresztelt felméréséből, amely az eszpresszó átlagárát mérte az európai fővárosok éttermeiben, bárjaiban és kávézóiban.