Tetszett a cikk?

Célegyenesbe érkezett a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai űrszonda, amely pénteken kezdi meg fél éve tartó útjának legkockázatosabb szakaszát: Mars körüli pályára áll, hogy éveken át kutassa a vörös bolygó titkait.

Közép-európai idő szerint pénteken késő este automatikusan bekapcsolódnak a kéttonnás űreszköz fékezőrakétái, hogy 27 percen át fékezzék le az MRO-t óránkénti 14 ezer kilométeres sebességre, ami a pályára álláshoz szükséges. Húsz perccel ezt követően a szonda a Marsnak a Földről nem látható oldalára kerül, majd fél óra múlva bújik elő s küldi el rádiójeleit a kaliforniai Pasadenában lévő irányítóközpontba, hogy - remélhetőleg - sikeresen végrehajtotta a manővert.

Az első hat hónap azzal telik majd el, hogy kialakítják a tudományos vizsgálódáshoz szükséges, 313 kilométeres magasságú, majdnem kör alakú pályáját.

A szondától azt várják, hogy hat műszerével a felszín alatti rétegektől a légkör felső részéig sok mindent kimutat majd. A Mars körül keringő szondák közül az MRO készíti majd a legnagyobb felbontású fényképeket, amelyeken akár egyméteres alakzatok is kimutathatóak lesznek. Adatátviteli képessége is jóval gyorsabb lesz társaiénál, több tudományosan értékelhető anyagot küld majd a Földre, mint a többi Mars-kutató szonda együttvéve. A tavaly augusztus 12-én útjára indított MRO kameráját egyébként útközben szeptemberben a Holdra irányítva már kipróbálták.

A szonda tudományos berendezései alkalmasak arra, hogy mérjék a Mars légkörének páratartalmát, hőmérsékletét és a por eloszlását a marsi levegőben, kimutassák azokat az ásványi anyagokat, amelyek előfordulásához szükséges a víz is. A szondát ellátták egy olyan olasz gyártmányú radarral, amelynek segítségével a kutatók be tudnak pillantani a talaj alatt meghúzódó rétegekbe, és így feltérképezhetik az ottani jég- és vízkészleteket.

Az MRO megérkezésével a vörös bolygó körül négy szonda, vagyis ember készítette műhold fog keringeni. A másik három az amerikai Mars Global Surveyor és a Mars Odyssey, illetve az európai fejlesztésű Mars Express, míg a bolygó felszínén immár több mint két éve folytatja barangolását az amerikai Spirit és Opportunity önjáró laboratórium.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyébként az évtized végéig még két robotot tervez eljuttatni a Marsra, a Phoenix és a Mars Science Laboratory nevű szerkezeteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!