szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon részleges lesz a napfogyatkozás, amely szerdán a világ több kontinensét érinti: a Hold a napkorong maximum 56-64 százalékát takarja el - áll a Magyar Csillagászati Egyesület közleményében.

A csillagászok ezúttal is felhívják a figyelmet arra, hogy a Napba nézés károsíthatja a szemet, sőt, vakságot okozhat! Ezért a jelenséget kizárólag alkalmas védőszemüveggel, vagy hegesztőüveggel szabad nézni.

A március 29-i teljes napfogyatkozás sávja Afrikán, az Égei-tengeren, Törökországon, Grúzián, Oroszországon, Kazahsztánon és Mongólián vonul keresztül.

A jelenség Magyarországon helyi idő szerint déli 12 óra előtt 15 perccel kezdődik és nagyjából 14 óráig tart. A legnagyobb fázis valamivel 13 óra előtt következik be.

A Magyar Csillagászati Egyesület országszerte távcsöves bemutatásokat tart ebből az alkalomból. Budapesten a III. kerületi Laborc utcai csillagvizsgálóba várják az érdeklődőket.

Számos vidéki helyszín listája és a jelenséggel kapcsolatos további információk az egyesület hírportálján találhatók, a www.hirek.csillagaszat.hu weboldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kettős napfogyatkozás a Marson

Az Opportunity robotjárműnek a Marson sikerült megörökítenie, ahogy először a Naprendszer legkisebb holdja, a Deimos haladt át a Nap előtt, majd három nappal később társa, a Phobos – írja a National Geographic Online.

MTI Itthon

Részleges napfogyatkozás volt

Távcsöves megfigyeléseket és élő közvetítést szervezett a Magyar Csillagászati Egyesület október harmadikára, a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

MTI Világ

Napfogyatkozás lesz a pápa temetése napján

Napfogyatkozás lesz pénteken, II. János Pápa temetésének napján, s ez tápot ad a jelenséggel kapcsolatban sokakban élő babonás hitnek, bár ezt a Csendes-óceán dél-nyugati térsége felett és Dél-Amerikában látható napfogyatkozást a csillagászok már jó ideje előre jelezték.

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria