szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hús magas hőmérsékleten történő sütése (például a grillezés) hozzájárul a prosztatarák kialakulásához, legalábbis kísérleti patkányok esetében – állapították meg amerikai kutatók.

A tumor képződésért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött húsban minden esetben keletkező (szakmai körökben PhlP-nek nevezett) anyag tehető felelőssé – figyelmeztetett Angelo De Marzo, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem egyik kutatója.

A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek ugyancsak összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között – állapította meg az Amerikai Rákkutatók Szövetsége De Marzo kutatási eredményeivel kapcsolatban.

A patkányokon elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az égett húsban keletkező vegyület nem csupán a rák kialakulásához járul hozzá, de gyorsítja annak terjedését is.

A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhlP-nek nevezett vegyületet, majd nyolc hét után megállapították, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt.

A PhlP-nek emberre gyakorolt hatását sokkal nehezebb megállapítani, hiszen minden esetben a hús sütési idejétől, és szenesedési fokától függ, hogy a szóban forgó vegyületből milyen mennyiség jut be a szervezetbe.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Oltással a rák ellen

A vírusellenes vakcinák Nagy-Britanniában tízből egy, a fejlődő országokban pedig tízből négy esetben előzhetik meg a rák kialakulását. A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) tanulmánya szerint évente 1,8 millió olyan új rákmegbetegedést regisztrálnak, ahol a kór kialakulásáért vírus tehető felelőssé.

MTI Plázs

Megfelelő életmóddal megelőzhető a rák

A rák megelőzésében különös jelentősége van az életmódnak – állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, és ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevelében.

MTI Plázs

Magasabb a tüdőrák kockázata nőknél

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek a női egészséggel foglalkozó kutatók. A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra – még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

hvg.hu Plázs

A koleszterin-csökkentők nem előzik meg a rákot

Két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, mely szétfoszlatta a reményt, miszerint a koleszterin-csökkentő statin alapú szerek legalább akkora eséllyel csökkentik a rák kialakulásátnak esélyét, mint a szívrohamét. Ettől függetlenül a statin továbbra is a szívbaj legkiválóbb ellenszerének bizonyult.